jachud3 Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia W dniu 29.08.2024 o 13:53, jachud3 napisał: niemniej plan jest taki żeby chociaż tą godzinkę-dwie-ewentualniesiedem nad modelem w tygodniu poślęczeć i zbilansować czas spędzony nad pieluchą. Człowiek młody, głupi, myślał że nic mu się nie zmieni w życiu W każdym razie; cośtam mimo wszystko dłubałem przy Emilu, powoli bo powoli, ale do przodu. Zmalowałem sobie kokpit, śmigiełko i kółeczka, generalnie nudy. Śmigło styrałem rżnąc inspirację z fotek z epoki. Na zdjęciach "widać" beznadziejnie, ale kołpaczek poskrobany, uciorany i zakurzony. Ponarzekam na zestaw Space - ni cholery nie kupię więcej, nie warto. Kalka z dolną tablicą przyrządów nie pasuje do swojej blaszki i to sporo (pierwsze foto); po prawdzie to żadna kalka 3D z tego zestawu nie pasowała wymiarowo na swoje miejsce i musiałem docinać. Makro oczywiście wyciąga raster druku, ale same szkiełka ładnie się mienią. Pasy blaszkowe akceptowalne. Mam też zmalowane wnęki podwozia w skrzydłach, chłodnice (dokleiłem sobie w środek wąskie paski siateczki metalowej bo w edycji weekend blaszek brak i zieje gołym plastikiem), powycinane wszystkie klapy, lotki, stery. Teraz czas skleić kadłub i trochę powalczyć ze spasowaniem przodu z atrapą silnika - maska będzie zamknięta, więc instrukcja każe wklejać blok Daimlera z wydechami już teraz. Muszę pokombinować żeby wydechy móc wkleić na samym końcu po malowaniu, a brak niestety jakiejkolwiek pomocy zestawu w ustaleniu prawidłowej pozycji samego silnika bez tych wydechów. Zagwozdka na nadchodzące wieczory 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Jesteś pewien, że chcesz wstawiać silnik skoro osłony będą zamknięte? Przymierzałeś czy on się mieści pod zamkniętymi osłonami? Eduard trochę w tej okolicy utrudnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Przymierzałem, zmieści się bo go mocno oskrobałem z gabarytu - nie chcę pozbawiać się punktów mocowań wydechów i śmigła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Wiem o co chodzi, ja zostawiłem dla tego, że kawałek będzie widać przez szczeliny z przodu górnej osłony. Rury edkowe odstawiłem na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 2 godziny temu, RogerM napisał: kawałek będzie widać przez szczeliny z przodu górnej osłony. I jeszcze od spodu kawałek zbiornika oleju będzie się błyszczeć Wydechy "spudła" zastąpiłeś żywicznymi? Ja już nie chciałem inwestować więcej w ten Weekend, i tak Space i maski kosztują prawie drugie tyle co plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Wydechy "spudła" zastąpiłeś żywicznymi? Tak, kiedyś miałem takie zacięcie na rury emilowe i zrobiłem od podstaw z blaszki dwie wersje, z których wykonałem formy i kilka odlałem w żywicy... Edkowe (zestawowe) jakoś mi nie leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Śmigiełko od tyłu super, tak to mniej więcej wyglądało. Front bym poprawił, nie zdarzały się obicia u nasady. Jeśli już, to otarcia wzdłuż krawędzi natarcia do gołego metalu. I na pewno nie było otarć zgodnych z kierunkiem obrotu, ta modelarska moda działa na mnie jak płachta na byka . Od frontu na śmigle degradował przede wszystkim kolor, od słońca, piachu, kurzu. Poniżej fotka pustynnego co prawda Friedricha, ale bardzo fajnie widać złachane śmigło. Spróbuj je zrobić jak na zdjęciu i będzie miodzio: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 1 godzinę temu, barszczo napisał: Front bym poprawił, nie zdarzały się obicia u nasady. Szach: Troszkę mnie poniosło z maskolem pod RLM70, stąd troszkę większą intensywność, ale tu wykonam "mat": tak mi się podoba 1 godzinę temu, barszczo napisał: I na pewno nie było otarć zgodnych z kierunkiem obrotu, ta modelarska moda działa na mnie jak płachta na byka . Od frontu na śmigle degradował przede wszystkim kolor Otarcia to kredka, mogę zetrzeć paluchem bez problemu Przebarwienia też są bo trochę bawiłem się aerkiem, ale na fotkach ze smartfona zupełnie to znikło. Niemniej jeszcze chciałem się ciut białą olejną farbą pobawić, powinno wzmocnić wypłowienia. Zdjęć Emilowych śmigieł troszkę pozbierałem właśnie w tym celu 1 godzinę temu, barszczo napisał: Śmigiełko od tyłu super, tak to mniej więcej wyglądało. To jeszcze dla potomności kwitek pustynnego Emila z JG27, którym się podparłem: @barszczonie ukrywam że trochę liczyłem że Cię wywołam do tablicy tym śmigłem jak zawsze na posterunku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi