Skocz do zawartości

Mirage 2000C Revell 1/48

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Prace nad Mirage 2000C uważam za zakończone. Pora zaprezentować efekt końcowy zmagań z wiekowym zestawem Revella w skali 1/48. W rzeczywistości jest to zestaw Monograma z lat 80 i prezentuje jędrną prototypów a nie samolot seryjny jak sugeruje producent. Do zbudowania maszyny seryjnej musiałem wprowadzić kilka poprawek i uzupełnień. Zmieniłem nieco układ łuków inspekcyjnych i linii podziałowych oraz przetrasowal je na wklęsłe. Tablicę przyrządów wykonałem całkowicie od podstaw tak samo jak urządzenia za fotelem pilota oraz sondę do tankowania w powietrzu. Dodałem lusterko wsteczne oraz uchwyty na wewnętrznej stronie osłony kabiny. Usunąłem niektóre anteny nie występujące na maszynach seryjnych. Nieco zmodyfikowałem fotel pilota poprzez dodanie pasów oraz kilku detali na zagłówku. Uzupełnieniu ulegla także goleń podwozia przedniego, którą wzbogaciłem o przewody hydrauliczne oraz kilka drobnych detali. Kalkomanie zestawowe z Tiger Meet z portugalskiego Beja w roku 1996.

IMG_8818.jpeg

IMG_8812.jpeg

IMG_8807.jpeg

IMG_8816.jpeg

IMG_8802.jpeg

IMG_8800.jpeg

IMG_8808.jpeg

IMG_8800.jpeg

IMG_8808.jpeg

IMG_8811.jpeg

IMG_8815.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 16

10 minut temu, Yachieku napisał:

Fajnie wyszedł

Dzięki ale ten model to wyzwanie by tak wyglądał… Prosto z pudełka to możesz zrobić prototyp ale nie ma do niego kalkomanii. Dlatego mając kalkomanie zestawowe model należy trochę zmodernizować  bo inaczej będzie różnica wersji pomiędzy prototypem a egzemplarzem seryjnym. 

5 minut temu, barszczo napisał:

Revell czyli Monogram :D . Piękna robota i fantastyczny efekt, podoba się bardzo :super:.

Monogram ale zmodernizowany przez Revella poprzez dodanie dolnej części skrzydeł i  produkowany z form Monograma. Niestety ale widać wiek i form i przestarzałe podejście do produkowania modeli redukcyjnych. Revell mógł zmodyfikować całość form i wykonać linie wklęsłe na całości powierzchni zewnętrznych. Zestaw już lepiej wyglądałby w porównaliby tym co otrzymujemy w pudełku. 

3 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

Dzięki ale ten model to wyzwanie by tak wyglądał… Prosto z pudełka to możesz zrobić prototyp ale nie ma do niego kalkomanii. Dlatego mając kalkomanie zestawowe model należy trochę zmodernizować  bo inaczej będzie różnica wersji pomiędzy prototypem a egzemplarzem seryjnym. 

Kiedyś sklejałem M2000C Italeri w 1/72 i też bazował na prototypie. Także znam ten ból...

• Like 1

44 minuty temu, Yachieku napisał:

Kiedyś sklejałem M2000C Italeri w 1/72 i też bazował na prototypie. Także znam ten ból...

Dlatego pomiędzy zestawami Italeri oraz Heller w 72 są spore rozbieżności bo Italeri to prototyp a Heller maszyna seryjna. Natomiast w kwestii modeli w 48 to mam jeszcze jednego takiego Mirage 2000C i prawdopodobnie zrobię go ale jako prototyp stojący w muzeum na lotnisku Le Bourget.  Jest całkiem nieźle obfotografowany i spokojnie można go wykonać jako ten konkretny egzemplarz. 

• Like 1

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, barszczo napisał:

Będzie się podobał. Stara Italerka, ale Tomcata mocno przypomina :D.

Właśnie koryguję zagłówki na fotelach, które są trochę niedoskonałe.  Będzie zestaw Kelik zamontowany w kokpicie. Może i koła z RUFIO 3D zamontuję ?  No a sam zestaw jest zwyczajnie poprawny chociaż nieco wymaga dodania w kokpicie kilku drobiazgów. Tragedii nie ma jednym słowem ;). 

Edytowane przez Staryfajter1954