chorąży Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września Szukam zdjęć pojazdy z obecnych działań w woj. Kurskim. Pojazd oczekuje malowania a wzbraniam się przed sci fi. Większość dostępnych zdjęć, pojazdy bez oznaczeń, chociaż Rosjanie przygotowali kalki i z Z i V i O ale bez dokumentacj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września Narzędzia saperskie odlane razem ze ścianą. Światłą tylne odlane razem ze ścianą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września Ja zrobiłem scinfi,bazowałem się na ruskim forum karobka.ru bo tam jest trochę tych modeli. Czy oni mają org dokumentację to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września (edytowane) To jest to forum Каропка.ру a co do zamieszczonego powyżej pojazdu to zdjęcie pochodzi z 2022 roku i jest jednym z paru zdjęć tego samego pojazdu. I to są jedyne fotki która przedstawiają pojazd opisany . Potem na początku 2023 roku pokazano w sieci krótki filmik z paroma egzemplarzami ale nie opisane. W październiku ew. listopadzie 2023 r. pokazał się ponownie ten sam filmik z opisem iż jest to nowość na froncie z października lub listopada. oba filmiki i fotki były również w tym wątku pokazane i jeśli nie zostały skasowane jak wiele innych stron to można je zobaczyć. Bumerangi też pokazano jako wozy oznaczone literami i były już rozładowywane z eszelonu , i tak samo ani widu ani słychu poza tym jednym zdęciem i informacją ( też do zobaczenia w tym dziale). Pojazdy które pokazały się głównie na froncie (jeśli się mylę to poprawić) były bez wieżowe wersje np. ambulansy. Czy te pojazdy były produkowane seryjnie tego nie wiadomo , bo targi uzbrojenia to jedno a zamówienia to drugie. fotki pochodzą z tego filmiku Edytowane 23 Września przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września Thx za zdjęcia, ale znam je. Są jeszcze trzy zdjecia tu niepublikowane, w tym dwa jako kadry z wskazanego wyzej filmu i jedno pojazdu z fabrycznie załozoną siatka na dach i wieże, ale niezbyt przydatne ujęcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Ja bym zrobił lekki "what if" i temu zielonemu kamazu namalował białe "O" na drzwiach i masce... Opcja dość prawdopodobna i "ładna"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września Pewnie tak zrobię, chociaż jeszcze szukam. Aktualne zdjęcie z woj. Kurskiego i Kalki jakie można kupić, niestety poraz pierwszy kalki bez zdjeć oryginałów. Oczywiście wszystkie zdjęcia tylko i wyłącznie do celów dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września Z "zetką" prawie niewidoczną. Tylko do celów dyskusji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Ja bym się w "Z"-kę mimo wszystko nie pchał bo to parszywy symbol... "O" albo "V" jest bezpieczniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września (edytowane) 2 godziny temu, chorąży napisał: Pewnie tak zrobię, chociaż jeszcze szukam. Aktualne zdjęcie z woj. Kurskiego i Kalki jakie można kupić, niestety poraz pierwszy kalki bez zdjeć oryginałów. Oczywiście wszystkie zdjęcia tylko i wyłącznie do celów dyskusji Kalki te sprzedawano w tym roku na wystawie modelarskiej w Bytomiu , gwiazda wypuściła kalki zestawowe + osobno dodatkowy zestaw bez fotek bo raczej ich nie mieli, to typowe wśród firm modelarskich , 1 model parę kalkomanii nawet gdy nie pasują do danego modelu. A że temat popularny u nich wisiał/wisi wszędzie to czemu nie skorzystać z okazji i nie zwiększyć podaż. Zaskakujące jest za to odlewanie części razem z większymi elementami (osprzęt, światła) , model dosyć świeży chyba 2022/23 ,przecież już w 1/72 jakość odlewu zaczyna dochodzić do tej znanej z 35. Pojazd z tą klatką wygląda ciekawie, czy ta fotka to,, Aktualne zdjęcie z woj. Kurskiego ,, czy tylko z rejonu specjalnej operacji ? Tak opisują tą fotkę przykładowo na swoich stronach: Нечастое фото бронеавтомобиля Камаз К-4386 «Тайфун-ВДВ» с дистанционно-управляемым боевым модулем БМ-30-Д «Спица» в зоне СВО. Бронеавтомобиль К-4386 «Тайфун-ВДВ» с дистанционно-управляемым боевым модулем БМ-30-Д «Спица» в зоне СВО. Pojazd z ledwo widoczną Z należy do tych bez wieży dlatego pozostaje pytanie czy wieżowa wersja jest używana bojowo gdyż porównując pojazdy z fotek widać różnicę w budowie. Ale decyzja należy do autora modelu gdyż jego decyzja i wybór jest piorytetem i każdy musi sę z tym zgodzić. Edytowane 24 Września przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września (edytowane) W kamuflażu jak widać , wydaje się być bez szyby od strony kierowcy bo chyba są widoczne elementy wnętrza. Нечасто встречающийся бронеавтомобиль К-4386 «Тайфун-ВДВ» с боевым модулем «Спица» в зоне проведения СВО. Rzadki pojazd opancerzony K-4386 Typhoon-VDV z modułem bojowym Spica w strefie SVO Russian K-4386 Typhoon-VDV MRAP with a Spitsa turret with a 30mm cannon reportedly in Ukraine Rosyjski MRAP K-4386 Tajfun-WDW z wieżą Spitsa i działem 30 mm podobno na Ukrainie Edytowane 25 Września przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września W dniu 24.09.2024 o 20:56, chorąży napisał: Pewnie tak zrobię, chociaż jeszcze szukam. Aktualne zdjęcie z woj. Kurskiego i Kalki jakie można kupić, niestety poraz pierwszy kalki bez zdjeć oryginałów. Oczywiście wszystkie zdjęcia tylko i wyłącznie do celów dyskusji. Wszystkie te oznaczenia ZOV ja maluje od ręki tak jak na wozach rosyjskich . widziałem też że Rosjanie wklejają taśmą oznaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października (edytowane) Trochę dalej.. Po płukance, po biedronce, przetarty pigmentem. przednia szyba, zmyłem zielony pozostawiając tylko na krawędziach, bo po prostu była nienaturalnie zielona i nieprzeźroczysta. Zdjecia ujawniły miedzy innymi szwy na oponach, to do szlifowania i opalenia a co dalej to brak weny, tło dyżurne, oświetlenie do zdjęć ledowe co trochę zafałszowuje kolory, w rzeczywistosci jest bardziej zielony niż brązowy, bazowo xf61 .. Model bardzo przyjemny do sklejania, nie stwarza problemów, w zasadzie nie wymaga szpachlowania, celowo nie wstawiałem osłon na reflektory bo są "zbyt masywne" .. Edytowane 4 Października przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi