Kalor Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października (edytowane) Miejmy to z głowy. Model rozgrzebany od dawna a malowania mam dosyć, zanim tu dojdę do malowania powinienem mieć czas skończyć resztę. Zrobić bym go chciał takiego obwieszonego różnymi bambetlami, hełmy, buty i narzędzia mam skopiowane z innych figurek, zostanie mi dorobić plecaki. Model kupiłem bo miał ładne rendery, jest kompaktowy i ma kompletny silnik. Silnik jest za mały. Nie trudziłem się szukaniem dokładnych wymiarów, i tak trzeba było wszytko dopasować do dostępnej przestrzeni, coś co powinni zrobić projektanci zamiast pomniejszać go po całości. Powiększyłem ok 1.5mm w górę i 1mm do przodu. Miałem szczęście znaleźć na https://bushmakow.com/library/ trochę manuali serwisowych z całkiem dobrymi rysunkami/zdjęciami właściwie wszystkiego w pojeździe. Przy okazji to wiatrak chłodnicy jest zamontowany do chłodnicy nie do silnika jak to było w sdkfz 10 i w przeciwieństwie do tego co jest w modelu jego oś jest na środku, nie jest przesunięta. Wyciąłem też dziurę na łokieć radiooperatora. Co zrobić z pomniejszonymi fotelami i skrzynią biegów jeszcze nie zdecydowałem. Pomniejszać tak na prawdę nic nie trzeba było, dół wanny gubi 1.5mm przez grubość plastiku, ale skośne płyty są obłożone dodatkowymi panelami i tam już żadnych strat w dostępnej przestrzeni nie ma. Złożyłem jedno koło, wymaga to sporo szlifowania. Koło też jest za duże, jakiś 1mm, ale zawsze. Wymiana na mniejsze żywiczne będzie wymaga dostosowania zawieszenia albo podstawki coby nie wisiało w powietrzu. Edytowane 17 Października przez Kalor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października takie relacje z budowy to ja lubię. trzymam kciuki za dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października Myślę że przy tym modelu za stówkę wszelkie narzekania powinna zamykać ogólna jakość i bardzo niska cena. Te nowe takomy za 100-150 a nawet 70pln jak Pz I to jest chyba jakiś dumping w stylu chińskim. Choć niektóre pojedyńcze rzeczy jakby przeskalowane to ogolnie trzymają wymiar, czy warto dopłacać 100+ do dragona? Niech każdy sobie odpowie..Do bambetli pocięta rękawiczka nitrylowa, masa modelarska, dużo talku i gumowe pędzle w ruch, można zrobić wszystko. Ja czekam na GREIFA (w zapowiedziach), tak bardzo że chyba nawet zdradzę siedemdwójkę...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października 9 minut temu, jerzype napisał: Myślę że przy tym modelu za stówkę wszelkie narzekania powinna zamykać ogólna jakość i bardzo niska cena. Te nowe takomy za 100-150 a nawet 70pln jak Pz I to jest chyba jakiś dumping w stylu chińskim. Choć niektóre pojedyńcze rzeczy jakby przeskalowane to ogolnie trzymają wymiar, czy warto dopłacać 100+ do dragona? Niech każdy sobie odpowie..Do bambetli pocięta rękawiczka nitrylowa, masa modelarska, dużo talku i gumowe pędzle w ruch, można zrobić wszystko. Ja czekam na GREIFA (w zapowiedziach), tak bardzo że chyba nawet zdradzę siedemdwójkę...pozdro Zrobienie poprawnie kosztowało ich tyle samo co zrobienie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 2 godziny temu, Kalor napisał: Zrobienie poprawnie kosztowało ich tyle samo co zrobienie źle. Nie rozumiem do końca stylistycznie co masz na myśli, ale jeśli chodzi o to że są tam też błędy no to we wszystkich takomach nowych jakieś błędy są i odstają od topowych dragonów merytorycznie chwilami, nadrabiając b.niską ceną, jakością odlewów i precyzją lepszą miejscami od dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października 4 minuty temu, jerzype napisał: Nie rozumiem do końca stylistycznie co masz na myśli, ale jeśli chodzi o to że są tam też błędy no to we wszystkich takomach nowych jakieś błędy są i odstają od topowych dragonów merytorycznie chwilami, nadrabiając b.niską ceną, jakością odlewów i precyzją lepszą miejscami od dragona. Na przykład ten silnik, zrobili go poprawnie tylko za mały. Na etapie projektowania 3D poprawienie tego nie kosztuje ich nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października ok, rozumiem tak ich modele mają bolączki, z tym skalowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 7 godzin temu, Kalor napisał: Na przykład ten silnik, zrobili go poprawnie tylko za mały. Na etapie projektowania 3D poprawienie tego nie kosztuje ich nic. Problem z silnikiem częściowo zaniknie po zamontowaniu go w przedziale silnikowym . Gorzej gdy w modelu Takoma dostajesz lufę armatnią która powinna być zamontowana w pojazdach innej wersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października Byłem ciekawy co dzieje się w przedziale załogi, zacząłem od montażu zbiornika paliwa i już na starcie trzeba go było przesunąć w prawo żeby zrobić miejsce na sprężynę tylnego haka. Nice. Ale to i tak bez znaczenia bo zbiornik był zabudowany. Przymierzam też kanapę tak żeby nie blokowała wyjścia za bardzo. Na koniec figurant i tak wszystko zasłoni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Października Super Moderator Share Napisano 20 Października Jeśli mógłbyś zrobić rysunek poprawionej części z wymiarami, ułatwi to pracę dla innych budujących ten model i mających chęć do poprawiania Obserwuję postępy. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października 2 godziny temu, Greif napisał: Jeśli mógłbyś zrobić rysunek poprawionej części z wymiarami, ułatwi to pracę dla innych budujących ten model i mających chęć do poprawiania Obserwuję postępy. Pozdro Jasne, jak podopasowuję to zrobię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Po małej przerwie. Przejrzałem trochę zdjęć i mocowania do foteli powinny być odrobinę wyżej, jakoś tak w połowie odległości pomiędzy podłogą a krawędzią wanny. > https://www.facebook.com/PanzerFarm/photos_by Fotele mam z SBS, ładne, wielkość oparć jest taka sama jak w zestawie, ale siedzenia są większe. Ustawię takie pochylone, może jeszcze podniosę do góry i będzie git, większość nieścisłości się zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października To zaczyna za bardzo przypominać pracę. Wg manuali powinny tam być dwa podwójne pojemniki na zapasowe lufy do mg34, 18.5x2.9x1.5mm. Schowek na wiatrochrony(? windscreens), na oko 10.5x8x4.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października (edytowane) Przykleiłem brakujące śruby, okrągłe bo porządnych mi szkoda, łączące polówki kadłuba i zatkałem tą dziurę przy radiooperatorze z uwzględnieniem tego że blacha na bokach jest podwójna. Krzesełko, wyjątkowo w modelu jest za duże Kierownicę przerobiłem lekko. Takom zrobił bardzo ładną przekładnię co świadczy o tym że dostęp do sensownych materiałów był Ale oczywiście oś przekładni nie pokrywa się z tym co wystaje na zewnątrz... Obudowa sprzęgła, uszczelka uformowana z chusteczki pokrytej szpachlą akrylową. w tle skrzyneczka z bezpiecznikami, przerobiłem klakson i wywaliłem jakąś narośl w postaci części L5 której nie mogłem zidentyfikować. Edytowane 27 Października przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 8 minut temu, Kalor napisał: Przykleiłem brakujące śruby, okrągłe bo porządnych mi szkoda... Nie trza było odpowiedni pręcik Plastructa nabyć?...ostatecznie heksagonalny kształt można nadać okrągłemu pręcikowi skrobiąc go skalpelem po długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Fajnie że ci się chce tak dłubać, nie wiem czy ta wnęka nie powinna być wyższa i płytsza ? , to foto z tego wydobytego wersja Neu, ale na nim chyba się wzorujesz mniej więcej, choc tu może być mułem zawalona to tak nie do końca wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października 1 minutę temu, Rafał B napisał: Nie trza było odpowiedni pręcik Plastructa nabyć?...ostatecznie heksagonalny kształt można nadać okrągłemu pręcikowi skrobiąc go skalpelem po długości. Ich nie będzie widać, ewentualnie skraje wymienię jak się będą rzucać w oczy. Plastruct nie robi 0.7mm no i takie odcinane z pręta wyglądają dość kupowato, każdy innej wysokości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października Teraz, Evildead napisał: Fajnie że ci się chce tak dłubać, nie wiem czy ta wnęka nie powinna być wyższa i płytsza ? , to foto z tego wydobytego wersja Neu, ale na nim chyba się wzorujesz mniej więcej, choc tu może być mułem zawalona to tak nie do końca wiadomo. Wyższa implikuje że będzie głębsza bo na łączeniu kąt jest ewidentnie prosty. Mam też zdjęcia z Alta: A i tak przez to że dół wanny jest dobre 4x za gruby nie odwzorujesz dokładnie tego. więc nie będę się stresował dokładnymi wymiarami. Zwłaszcza że od wymiarów tej wnęki nic nie jest uzależnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 9 minut temu, Kalor napisał: Ich nie będzie widać, ewentualnie skraje wymienię jak się będą rzucać w oczy. Plastruct nie robi 0.7mm no i takie odcinane z pręta wyglądają dość kupowato, każdy innej wysokości. ...ale robi 0,8mm, więc wizualnie nie będzie się aż tak rzucać w oczy zwłaszcza, że jak sam piszesz i tak nie będzie tego widać. Osobiście wszystkie łby śrub wykonuję odcinając z takiego właśnie pręcika (kwestia wprawy) i jakoś dają radę, no ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października 2 minuty temu, Rafał B napisał: ...ale robi 0,8mm, więc wizualnie nie będzie się aż tak rzucać w oczy zwłaszcza, że jak sam piszesz i tak nie będzie tego widać. Osobiście wszystkie łby śrub wykonuję odcinając z takiego właśnie pręcika (kwestia wprawy) i jakoś dają radę, no ale co kto lubi Nieistotny detal nie wart zachodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 2 minuty temu, Kalor napisał: Nieistotny detal nie wart zachodu. To po co w ogóle go dorabiać?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października widzę ze zdjęcie znasz , tu to reszta tego samego , może sobie skorzystasz https://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/SdKfz 250-3 Ausf A Radio Car Walkaround AAAM Cairns 2019/SdKfz 250-3 Ausf A Radio Car Walkaround AAAM Cairns 2019.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października 3 minuty temu, Rafał B napisał: To po co w ogóle go dorabiać?! Wrażenie detalu, oko widzi tam równe kropki: okay oko widzi tam nierówno docięte kropki: coś jest nie tak. A to się rzuca w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października 3 minuty temu, Evildead napisał: widzę ze zdjęcie znasz , tu to reszta tego samego , może sobie skorzystasz https://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/SdKfz 250-3 Ausf A Radio Car Walkaround AAAM Cairns 2019/SdKfz 250-3 Ausf A Radio Car Walkaround AAAM Cairns 2019.html Tych jakimiś cudem nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października A wiadomo, co w tym australijskim jest oryginalne a co to swobodna twórczość Buszmakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi