Skocz do zawartości

Kayaba Ka-Go

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od jakiegoś czasu dłubię sobie Kayabę Ka-go z Fine Moldsa (1:72).

1f1e899de3763796.jpg

Jak widać prace w zasadzie mają się ku końcowi i nadszedł czas na wstawienie owiewek. I tu mam pytanie z czego je wykonać (pudełkowe się nie nadają ze względu na nieszczęśliwie umiejscowione kanały wlewowe)? Próbowałem z przeźroczystych wieczek po serkach, jogurtach i innych produktach spożywczych, ale za każdym razem - raz bardziej, raz mniej przy wiginaniu plastik paskudnie bieleje na szczycie łuku. Pytam bo może macie jakiś wypróbowany produkt, z którego tworzywo nadaje się do wykonania takich owiewek?

Napisano

Witam! Ja proponuje wykonać je z przeźroczystej folii, którą można znaleźć na kopertach wysyłanych np. przez TPSA ( chodzi o te okna, coby adres widać było.

Napisano

Hej Lukasz!

Mysle, ze folia z okienka koperty bedzie za cienka. Ale folia z okladki (takiej jak kiedys byly na zeszyty), albo teczki na dokumenty bedzie bardzo dobra. Zawsze kiedy kupuje cos w przezroczystym opakowaniu -starter telefonu, kieliszki - to odcinam plaskie czesci i wrzucam do zlomowni, gdzie czekaja do czasu az beda potrzebne. W porywie desperacji kupilem teczke tylko po to zeby ja pociac i zachowac jedynie przezroczysta czesc...

Problem z gieciem? Moze sprobuj naginac wycieta owiewke na pedzlu, albo innym walku odpowiedniej srednicy? Mysle ze nie trzeba giac na goraco, bo owiewki nie beda duze i sa pewnie zgiete w jednej plaszczyznie. Moznaby tez zaryzykowac technike uzywana w modelarstwie kartonowym. Przeciagnij arkusz po krawedzi stolu, to sie na pewno zegnie. Tylko moze sie porysowac...

A tak przy okazji zacny modelik! Szkoda ze dopiero teraz pokazales - juz prawie skonczony...

Napisano

Dzięki za rady. W poniedziałek przejdę się po sklepach papierniczych i coś pokombinuję (no chyba, że znajdę coś w domu).

A tak przy okazji zacny modelik! Szkoda ze dopiero teraz pokazales - juz prawie skonczony...

Jak już pisałem przy okazji Chiyody miałem problemy natury lokalowo - sprzętowej (z naciskiem na sprzętowej) i nie za bardzo miałem jak zrobić zdjęcia. Ale generalnie do tej pory nie ma czego żałować, bo model w zasadzie prosto z pudła. Dorobiłem tylko pasy (daleko im do tych Twojego autorstwa, które mogłem podziwiać w Ryanie STM) i dodałem dwa cylindry silnika, które są widoczne przez wlot powietrza z przodu. Jak się uporam z owiewkami to dorzucę jeszcze przewody hamulcowe i tyle. Efekt końcowy oczywiście pokażę na forum. A póki co jeszcze jedna fotka specjalnie dla Ciebie:

3e30e3740714994f.jpg

Napisano (edytowane)

Dobrze jest użyć foli załączanej do zestawów fototrawionych jako substytut szyb i spróbować połączyść ją z modelelm za pomocą Humbrolowiskiego Clear Fix, on ma tą cechę, że nie "parują" szybki, a w Ka-Go są w zasadzie owiewki. Myślę że powinno się udać.

Edytowane przez Gość
Napisano
Dobrze jest użyć foli załączanej do zestawów fototrawionych jako substytut szyb

Też o tym pomyślałem na samym początku. Ale po przejrzeniu pudełek z modelami nie znalazłem nic co miałoby na tyle dużą (nie zadrukowaną) powierzchnię z której można by wyciąć dwie owiewki. Stąd moje próby z różnymi wieczkami.

Napisano

To może zrobić ramę wiatrochronu z pręcików plastikowych i oszklić ją za pomocą Clearfixu (chyba tak się ten preparat nazywał) ? Nie używałem tego ale może by się udało?

Napisano

Zahacz poczas poszukiwań o jakiś zabawkarski - w samochodzikach HotWheels można czasem trafić nawet odpowiednio ukształtowany kawałek na wiatrochron. Poza tym sprawdź, czy z minionej , prostszej pod względem technicznym epoki komuś w domu nie została tzw. folia do diaskopu, ja niestety już nie mam, a szkoda, bo miała milion zastosowań.

Te autożyra mnie rozbrajają

Napisano

Wow! Swietnie sie prezentuje! O co do szybek, to chyba wizyta w papierniczym bedzie niezbedna. A jak przykleic? Jak nie masz Clear Fixu to uzyj wikolu. Tak! Wikol swietnie sie nadaje do wklejania i szpachlowania oszklen. Nie tylko zamocujesz witrochron, zaszpachlujesz ubytki, to jeszcze nie bedzie tej paskudnej mgielki jak przy klejeniu glutem. Wyczytalem to w podreczniku modelarstwa, ktory jakis czas temu nabylem

Napisano

Cyjanoakryl nie zniszczy Wam szybek ,jeśli odczekacie kilka minut aż plamka kleju tórą przygotujecie gdzieś na boku nie odparuje ,zawsze tak kleję i żadna przygoda mnie jeszcze nie spotkała ze zniszczeniem przeżroczystych części

Napisano

Albo przed klejeniem oszklenie zanurzyć parę razy w Future Klear , pozwolić wyschnąć porządnie i voila! Niestraszny szybce żadny klej, na dodatek zyskuje fajniejszy wygląd Co do wikolu - fakt, niezłe wyjście, ale nie radzę stosować Wikolu Tytan , nie za bardzo sprawdzał mi się przy większości plastików... Połączenie jakoś nie takie, niezbyt fajnie również się go obrabia [kruszył mi się pajac grudkami jakimiś!]