Skocz do zawartości

[W] IDF Puma 1/35 AFV Club/Legend

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Działam dalej, im bardziej wchodzę w szczegóły tym więcej dorabiam i przerabiam :) Skupiłem się na przedzie pojazdu, konwersja Legend pozwala nam zbudować pojazd wczesnej wersji i taki tez zacząłem budować, ale w miarę budowy zmieniłem plany i robię wersję późniejszą. Jedną z różnic są błotniki z przodu, jednak nie przerobiłem obu tylko jeden gdyż znalazłem zdjęcia, gdzie pojazdy późniejsze mają założony zamiennie jeden błotnik wczesny, tak więc i u mnie jest taki mix, będzie ciekawiej. Dorobiłem też kanał kablowy, którym idzie przewód do lewej zagłuszarki IED, zagłuszarek nie będzie ale przewody do jednej jak i drugiej będą leżały pozwijane na kadłubie, czekam za cyną o odpowiedniej średnicy :) Przykleiłem też do wyrzutni granatów łańcuszki a do błotników uszy, które w oryginale służą do podniesienia i zablokowania błotnika podczas serwisowania zawieszenia.

Patrząc od przodu z lewej strony błotnik wczesny, z prawej późny:

ueHnPUH.jpeg 

OvWRsbA.jpeg

Tutaj na odwrót :)

hHPfoB5.jpeg

Błotnik zabezpieczony wspomnianym łańcuchem:

CMkNZsV.jpeg

A to moje wypociny (błotnik wczesny) :)

JL22j8H.jpeg

Późny:

ioMDBYE.jpeg

SJVeMkB.jpeg

C1a4fiC.jpeg

• Like 2

Moje zdanie na temat modelu znasz  ,, deluxe,,  , co do samego pojazdu często można spotkać się z fotkami gdzie na przednich błotnikach są przykręcone/spawane takie elementy , wiesz może do czego mają one służyć?

إيران تحذر من "عواقب واسعة النطاق" إذا لم توقف إسرائيل هجماتها على غزة ...Israel-Gaza-conflict-ap

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

1 minutę temu, bulik58 napisał:

Moje zdanie na temat modelu znasz  ,, deluxe,,  , co do samego pojazdu często można spotkać się z fotkami gdzie na przednich błotnikach są przykręcone/spawane takie elementy , wiesz może do czego mają one służyć?

To jest najnowsza wersja Pumy, sprawa błotników jest prosta, w tej wersji są one w przedniej części w pełni gumowe, a te elementy to przykręcone metalowe wzmocnienia. 

11 godzin temu, Barthass napisał:

...są one w przedniej części w pełni gumowe, a te elementy to przykręcone metalowe wzmocnienia. 

Dzięki. Obstawiałem iż tylko przednia część błotnika jest gumowa (pocięta na 5 kawałków) jak w w wielu innych pojazdach panc. a reszta to blacha gdyż jest  gładka.

1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Dzięki. Obstawiałem iż tylko przednia część błotnika jest gumowa (pocięta na 5 kawałków) jak w w wielu innych pojazdach panc. a reszta to blacha gdyż jest  gładka.

Tym razem całą przednią część zamienili na gumową, zresztą sprytnie bo to jeden z pierwszych elementów ulegających uszkodzeniu podczas eksploatacji. Na pierwszym zdjęciu trzeci pojazd ma naderwany błotnik, na drugim zdjęciu już całkowicie zdjętą gumową część na jednym błotniku.

J2EaQVo.jpeg

yHiaAXi.jpeg

• Like 1

Cześć! I stało się, ostatnie detale na miejscu- okablowanie tylnych świateł na ramie wyrzutni, tym samym zakończyłem montaż Pumy, czas na wyrzutnie Carpet (po ichniemu "Ritzoof")

TPTfqSE.jpeg

bIiPhRB.jpeg

• Like 5

8 godzin temu, piotrkur napisał:

To białe czym kabel mocowałeś to co to?

To najzwyklejszy pręcik polistyrenowy, kabel składa się z kilku kawałków, nie przechodzi na wylot. 

• Like 2

Umiejscowienie jest okej, ten kabel jest zamocowany tylko przed uchwytem, za uchwytem już luźno schodzi za puszkę wiec wystarczy go przesunąć i mozna użyć uchwytu :) Tam ogólnie z tymi przewodami do wyrzutni jest bajzel, wszystko luźno wisi a czasem jest spięte, wolna amerykanka  :)

W końcu nadeszło nieuniknione. Po kilku dobrych godzinach i złożeniu do kupy kilkudziesięciu części powstała jedna sekcja wyrzutni, zostały jeszcze dwie, generalnie obłęd :D

j0cqFvg.jpeg

• Like 2
  • Haha 1

57 minut temu, Mirek66 napisał:

Ładnie , jest na co popatrzeć  i w razie czego skopiować 🙄

Bartku czy te szperacze przy km -ach  maja jakieś okablowanie ?

Dzięki Mirku! Szperacz zamontowałem tylko na stacji uzbrojenia OWS, tak będzie przewód do niego ale dopiero założę go podczas malowania, teraz by tylko przeszkadzał, będzie leżał zwinięty obok stacji uzbrojenia, gdyż oryginalnie gdy jest używany najprawdopodobniej przechodzi przez właz operatora uzbrojenia (tu niestety nie mam zdjęcia na podkładkę 😞 )

Dzięki Bartku , twoja relacja dużo mi pomaga w budowie .

W większości korzystam z fotek PRIME PORTAL  ale i tak nie będę detalizował tak jak ty gdyż nie skończył bym tematu do świąt .

Podpatruję dalej .

6 godzin temu, Mirek66 napisał:

Dzięki Bartku , twoja relacja dużo mi pomaga w budowie .

W większości korzystam z fotek PRIME PORTAL  ale i tak nie będę detalizował tak jak ty gdyż nie skończył bym tematu do świąt .

Podpatruję dalej .

O, czyli dłubiesz Pumę, pochwal się jak tam idzie budowa, pamiętam, że zawsze było na co popatrzeć. Jeśli  potrzeba zdjęć czy informacji to chętnie pomogę.

W dniu 14.11.2024 o 09:22, Michal_1981 napisał:

Fajnie to idzie. Gratuluję cierpliwości. Czy na pewno umiejscowienie kabla w rejonie przyspawanego uchwytu do podnoszenia jest ok? Przy podnoszeniu  kabelek by miał smutek :)

Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz te kabelki 

Image 3 of 115-6.jpg20292938_855553141287013_7398572415889160003_n

image

• Like 1

Hej Bartku , z fotkami tragedii niema  mam sporo ale nie mogę znaleźć z kompletnym KMT  Nochri Dalet  .

Z samym adapterem mam parę fotek , ale ja robię z  talerzówka  i takiej fotki mi brak .

Co do etapu jestem trochę za tobą , to dobrze bo mogę coś podpatrzeć .

Pozdro Mirek .

Godzinę temu, Mirek66 napisał:

Hej Bartku , z fotkami tragedii niema  mam sporo ale nie mogę znaleźć z kompletnym KMT  Nochri Dalet  .

Z samym adapterem mam parę fotek , ale ja robię z  talerzówka  i takiej fotki mi brak .

Co do etapu jestem trochę za tobą , to dobrze bo mogę coś podpatrzeć .

Pozdro Mirek .

Jak w weekend wrócę z delegacji to coś dla Ciebie znajdę :)

W dniu 15.11.2024 o 22:17, Barthass napisał:

W końcu nadeszło nieuniknione. Po kilku dobrych godzinach i złożeniu do kupy kilkudziesięciu części powstała jedna sekcja wyrzutni, zostały jeszcze dwie, generalnie obłęd :D

Tą gumę też będziesz zakładał ?

image

Edytowane przez bulik58

28 minut temu, bulik58 napisał:

Tą gumę też będziesz zakładał ?

Oczywiście, jest w zestawie jako blaszka, coś ją spróbuję trochę powyginać, ale nieznacznie, nie chcę jej zniszczyć. 

15 minut temu, Barthass napisał:

Oczywiście, jest w zestawie jako blaszka, coś ją spróbuję trochę powyginać, ale nieznacznie, nie chcę jej zniszczyć. 

Nie lepiej ją zrobić z prawdziwej gumy np. dętki rowerowej lub podobnej do tych które używa Kamil K. do pojazdow z b.Jugosławi  , lub olowianej blaszki w której możesz zrobić te wgłębienia w miejscu montowania  ? Bo blaszka według mnie to chyba nie najlepszy i mało realistyczny wybór ?

image

Edytowane przez bulik58

4 minuty temu, bulik58 napisał:

Nie lepiej ją zrobić z prawdziwej gumy np. dętki rowerowej lub podobnej do tych które używa Kamil K. do pojazdow z b.Jugosławi  , lub olowianej blaszki ? Bo blaszka według mnie to chyba nie najlepszy i mało realistyczny wybór ?

Zastanowię się, ale z drugiej strony nie bardzo chcę się w to bawić, sama wyrzutnia jest już dość pracochłonna i testuje moją cierpliwość  :)