Skocz do zawartości

PWS-10, Lukgraph, 1/72

skarczu

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, DobreMzimu napisał:

To nieprzydatne.

Godzinę temu, DobreMzimu napisał:

To nie linki. Raczej taśmy. System mocowania skrzydeł, na pierwszy rzut oka, bardzo podobny do AN-2.

Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10".

Zobaczę tam po powrocie do domu.

• Thanks 1

1 godzinę temu, Wojtek59 napisał:

Przepraszam, że się wcinam.

Może załóż osobny warsztat (chyba, że gdzieś jest i przeoczyłem). Ciekawie będzie popatrzeć.

Nie przeoczyłeś.

W ub. tygodniu zdążyłem wyciąć model z podpór, ale właśnie wysiadły mi oczka i w najbliższym czasie będę się raczej szwendał po okulistach, niż modelował.

A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku.

• Like 1

15 minut temu, Wojtek59 napisał:

A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku.

Nie wątpię. Też nie miałem złych intencji ani podtekstów, a lubię ciekawe warsztaty.

5 godzin temu, Wojtek59 napisał:

Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10".

Zobaczę tam po powrocie do domu.

No to mi się trafiło - cytować samego siebie 😀:

W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26.

• Thanks 1

9 minut temu, Wojtek59 napisał:

No to mi się trafiło - cytować samego siebie 😀:

W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26.

Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów?

PS 

Niech Dobre Duchy przywrócą sprawność twoim oczom!

1 godzinę temu, DobreMzimu napisał:

Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów?

Niestety, szczegółów brak.

Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf.

W dniu 12.11.2024 o 12:04, Wojtek59 napisał:

Może warto dodać, że kadłub ma kołki ustalające, a skrzydła dwa otwory pod druty (ca. 0,8 mm) na prawie całej rozpiętości.

Centropłat ma delikatne zagłębienia zgrane z tymi otworami. Centropłat na upartego można przewiercić na wylot.

Więc jak ktoś czuje potrzebę, to wstawi tam drut o właściwej średnicy. Drutów nie ma w zestawie.

Zastrzały fabrycznie mają otwory pod wzmocnienia prętami.

Nie pamiętam jak z podwoziem.

Wojtek,

W skrzydłach 0,8, a jakie wymiary mają kanały w zastrzałach?

Coś takiego do skrzydeł  https://www.sklep.modelmaking.pl/product-pol-2130-Pret-weglowy-fi-0-6mm-x-1000mm.html

Mój PWS z Ardpolu przez wiele lat trzymał się dzielnie, ale dzisiaj przyjrzałem się mu dokładniej i niestety końcówki skrzydeł, od zastrzałów na zewnątrz, oklapły o jakieś 3mm.

Na stronie producenta jest taka informacja:

Screenshot_20241113_213515_Chrome.thumb.jpg.480ee3b451c370b87f7d6f03850d0b9a.jpg

Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji?

Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? 

• Thanks 1

58 minut temu, skarczu napisał:

Na stronie producenta jest taka informacja:

Screenshot_20241113_213515_Chrome.thumb.jpg.480ee3b451c370b87f7d6f03850d0b9a.jpg

Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji?

Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? 

najlepiej rurkę mosiężną lub aluminiową z Albion Alloys - będzie najbardziej wytrzymała. w zestawie nie ma żadnych drutów - to we własnym zakresie. No i pamiętaj,  ze wklejając trzeba ca ly drut posmarować klejem ) najlepiej zwykła wolnoschnąca żywica dwuskładnikowa -  żeby mozliwie na najwiekszej długości połaczyć skrzydło z drutem. Wtedy kompozyt będzie trzymał. Na końcach skrzydeł są otwory przez które nadmiar żywicy wycieknie, potem trzeba je oszlifować na kształt profilu, żeby były niewidoczne.

4 godziny temu, Wojtek59 napisał:

Niestety, szczegółów brak.

Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf.

Te plany były podstawą do tworzenia modelu ale uwaga tam jest kilka poważnych błędów - np kształt usterzenia  poziomego - w modelu jest prawidłowy. Detale są robione ze zdjęć i tak na  ~90% model jest poprawny. Niestety zdjęć jest mało a o  zdjęcia detali tym bardziej kłopot i trudno powiedzieć jakie przeróbki były robione w trakcie remontów - większość używanych po 1936 roku przeszła remont w warsztatach 4 PL. Także pewnie ktoś coś wygrzebie ale to już inna bajka 😉

Tak w ogóle to plany są zapisane w PDF wektorowo i jeśli je otworzysz w Corel Draw to będziesz mógł je sobie dowolnie skalować bez problemu :)

Edytowane przez Qz9
  • Thanks 2

Miało być krok po kroku...

Pierwsze cięcia - da się wycinać ucinaczkami ale nie wszędzie się da dotrzeć. Alternatywa to piłka RB Productions

20241115_204716.thumb.jpg.b4809353c8c492845b27ec0a2d0fc31d.jpg

Na początku wyciąłem zbiornik paliwa, bo ryzyko było najmniejsze - poszło bez problemu. Całość przeszlifowałem papierem 400, później 1200. Następnie zabrałem się za ramę wnętrza kabiny - trochę stresu i kawałek po kawałku wycinałem słupki. Nic nie złamałem 😉. Następnie szlifowanie papierami jak wyżej. Podczas obróbki widać jak materiał się odkształca ale jest na tyle plastyczny, że nic nie pękło.

20241115_204451.thumb.jpg.a8f9baff0c1381bacec568349ade7a52.jpg

Następnie zacząłem wycinać połówkę kadłuba - głównie piłką. Nie było większych problemów z wycinaniem ale dałem ciała...

Zacząłem od lewej połowy i bie widząc co wycinać, obciąłem kołki ustalające 😥. Trzeba było zacząć od prawej strony...

20241115_204552.thumb.jpg.4ea12baac19260fd2f958b14ffc1c4cd.jpg

Zabieram się za prawą stronę.

• Like 2

Tego nawet nie trzeba wycinac. Wszystkie podpory są prostopadłe do krawędzi i poza potrzebą cięcia na samym dole silnika i kilku podpór od  środka kabiny w moim normalnie wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły :D

2 godziny temu, Qz9 napisał:

wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły :D

Nie bierzesz pod uwagę ryzyka zawału serca...

Wyciąłem drugą połówkę i przymierzyłem kadłub na sucho. 

20241115_215821.thumb.jpg.c8b9e16149ef22ac93766b0e8b83b6ef.jpg

U góry nie jest źle - większa szpara do zaszpachlowania będzie na zagłówku. Za to na dole w tylnej części jest zapadlisko na szwie

20241115_220046.thumb.jpg.35c71e2c93b385a956a1bc596de86884.jpg

Dziwne, że na załączonym obrazku renderów z instrukcji też tak jest. Czy tak mogło to też wyglądać w oryginale?

20241115_220141.thumb.jpg.1f76e813cac1a7c40fdc7b2784bf84d6.jpg

Za to rama kabiny wskoczyła bez żadnych problemów.

20241115_221227.thumb.jpg.dc4d09ab9921aa21a29216d2a1f5cb98.jpg

• Thanks 1

Kolejna zagwozdka - który fotel wybrać? Instrukcja nic nie podaje na ten temat.

20241117_121146.thumb.jpg.096a47fc0e93d5cbcea19a51db32999a.jpg

20241117_121153.thumb.jpg.468825723d4d0dca3e7311db83384636.jpg

W TBiU 157 jest tylko taka informacja: "Fotel pilota - obity skórą, zazwyczaj w kolorze brązowym, przystosowany do spadochronu plecakowego." I na rozkładówce rysunki interesującego mnie egzemplarza. Fotel z obrazka nie przypomina żadnego z tych dostępnych w modelu 😥.

20241117_121216.thumb.jpg.928f87dc51da0599787dca07b85a18ef.jpg