Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada Godzinę temu, DobreMzimu napisał: http://www.wingnutwings.com/ww/v98C7274C/www/products/model_kitsets/32906/online_instructions/7132901 Albatros D.V & D.Va Page 17.jpg 0,15 w 1/32 ->0,067 w 1/72 To nieprzydatne. Godzinę temu, DobreMzimu napisał: W PWS 26 główne naciągi są jeszcze grubsze i nie wyglądają na linki http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-4.jpg https://bankfoto.info/wp-content/uploads/2019/04/15555071155cb727ab791f0.jpg tutaj naciąg wygląda na taśmę http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-8.jpg To nie linki. Raczej taśmy. System mocowania skrzydeł, na pierwszy rzut oka, bardzo podobny do AN-2. Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10". Zobaczę tam po powrocie do domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Przepraszam, że się wcinam. Może załóż osobny warsztat (chyba, że gdzieś jest i przeoczyłem). Ciekawie będzie popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada Nie przeoczyłeś. W ub. tygodniu zdążyłem wyciąć model z podpór, ale właśnie wysiadły mi oczka i w najbliższym czasie będę się raczej szwendał po okulistach, niż modelował. A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 15 minut temu, Wojtek59 napisał: A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku. Nie wątpię. Też nie miałem złych intencji ani podtekstów, a lubię ciekawe warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10". Zobaczę tam po powrocie do domu. No to mi się trafiło - cytować samego siebie : W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 9 minut temu, Wojtek59 napisał: No to mi się trafiło - cytować samego siebie : W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26. Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów? PS Niech Dobre Duchy przywrócą sprawność twoim oczom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 1 godzinę temu, DobreMzimu napisał: Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów? Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 37 minut temu, Wojtek59 napisał: Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. CardPlane czy coś innego? https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/32833bcff102f0be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada Zgadza się. Zdążyłem zapomnieć, że mam coś takiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada W dniu 12.11.2024 o 12:04, Wojtek59 napisał: Może warto dodać, że kadłub ma kołki ustalające, a skrzydła dwa otwory pod druty (ca. 0,8 mm) na prawie całej rozpiętości. Centropłat ma delikatne zagłębienia zgrane z tymi otworami. Centropłat na upartego można przewiercić na wylot. Więc jak ktoś czuje potrzebę, to wstawi tam drut o właściwej średnicy. Drutów nie ma w zestawie. Zastrzały fabrycznie mają otwory pod wzmocnienia prętami. Nie pamiętam jak z podwoziem. Wojtek, W skrzydłach 0,8, a jakie wymiary mają kanały w zastrzałach? Coś takiego do skrzydeł https://www.sklep.modelmaking.pl/product-pol-2130-Pret-weglowy-fi-0-6mm-x-1000mm.html Mój PWS z Ardpolu przez wiele lat trzymał się dzielnie, ale dzisiaj przyjrzałem się mu dokładniej i niestety końcówki skrzydeł, od zastrzałów na zewnątrz, oklapły o jakieś 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 13 Listopada Autor Share Napisano 13 Listopada Na stronie producenta jest taka informacja: Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji? Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada (edytowane) 58 minut temu, skarczu napisał: Na stronie producenta jest taka informacja: Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji? Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? najlepiej rurkę mosiężną lub aluminiową z Albion Alloys - będzie najbardziej wytrzymała. w zestawie nie ma żadnych drutów - to we własnym zakresie. No i pamiętaj, ze wklejając trzeba ca ly drut posmarować klejem ) najlepiej zwykła wolnoschnąca żywica dwuskładnikowa - żeby mozliwie na najwiekszej długości połaczyć skrzydło z drutem. Wtedy kompozyt będzie trzymał. Na końcach skrzydeł są otwory przez które nadmiar żywicy wycieknie, potem trzeba je oszlifować na kształt profilu, żeby były niewidoczne. 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. Te plany były podstawą do tworzenia modelu ale uwaga tam jest kilka poważnych błędów - np kształt usterzenia poziomego - w modelu jest prawidłowy. Detale są robione ze zdjęć i tak na ~90% model jest poprawny. Niestety zdjęć jest mało a o zdjęcia detali tym bardziej kłopot i trudno powiedzieć jakie przeróbki były robione w trakcie remontów - większość używanych po 1936 roku przeszła remont w warsztatach 4 PL. Także pewnie ktoś coś wygrzebie ale to już inna bajka Tak w ogóle to plany są zapisane w PDF wektorowo i jeśli je otworzysz w Corel Draw to będziesz mógł je sobie dowolnie skalować bez problemu Edytowane 13 Listopada przez Qz9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada a propos naciągów - były specjalne naciągi z walcowanego pręta takie jak w PWS-26 ale z zupełnie szalonym mocowaniem: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 15 Listopada Autor Share Napisano 15 Listopada Miało być krok po kroku... Pierwsze cięcia - da się wycinać ucinaczkami ale nie wszędzie się da dotrzeć. Alternatywa to piłka RB Productions Na początku wyciąłem zbiornik paliwa, bo ryzyko było najmniejsze - poszło bez problemu. Całość przeszlifowałem papierem 400, później 1200. Następnie zabrałem się za ramę wnętrza kabiny - trochę stresu i kawałek po kawałku wycinałem słupki. Nic nie złamałem . Następnie szlifowanie papierami jak wyżej. Podczas obróbki widać jak materiał się odkształca ale jest na tyle plastyczny, że nic nie pękło. Następnie zacząłem wycinać połówkę kadłuba - głównie piłką. Nie było większych problemów z wycinaniem ale dałem ciała... Zacząłem od lewej połowy i bie widząc co wycinać, obciąłem kołki ustalające . Trzeba było zacząć od prawej strony... Zabieram się za prawą stronę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Tego nawet nie trzeba wycinac. Wszystkie podpory są prostopadłe do krawędzi i poza potrzebą cięcia na samym dole silnika i kilku podpór od środka kabiny w moim normalnie wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada 2 godziny temu, Qz9 napisał: wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły Nie bierzesz pod uwagę ryzyka zawału serca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 16 Listopada Autor Share Napisano 16 Listopada Wyciąłem drugą połówkę i przymierzyłem kadłub na sucho. U góry nie jest źle - większa szpara do zaszpachlowania będzie na zagłówku. Za to na dole w tylnej części jest zapadlisko na szwie Dziwne, że na załączonym obrazku renderów z instrukcji też tak jest. Czy tak mogło to też wyglądać w oryginale? Za to rama kabiny wskoczyła bez żadnych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Listopada Share Napisano 16 Listopada 37 minut temu, skarczu napisał: Za to rama kabiny wskoczyła bez żadnych problemów. zloz kadlub " do kupy" to wtedy zobaczymy, czy pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 17 Listopada Autor Share Napisano 17 Listopada Kolejna zagwozdka - który fotel wybrać? Instrukcja nic nie podaje na ten temat. W TBiU 157 jest tylko taka informacja: "Fotel pilota - obity skórą, zazwyczaj w kolorze brązowym, przystosowany do spadochronu plecakowego." I na rozkładówce rysunki interesującego mnie egzemplarza. Fotel z obrazka nie przypomina żadnego z tych dostępnych w modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi