Wojtek59 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 Godzinę temu, DobreMzimu napisał: http://www.wingnutwings.com/ww/v98C7274C/www/products/model_kitsets/32906/online_instructions/7132901 Albatros D.V & D.Va Page 17.jpg 0,15 w 1/32 ->0,067 w 1/72 To nieprzydatne. Godzinę temu, DobreMzimu napisał: W PWS 26 główne naciągi są jeszcze grubsze i nie wyglądają na linki http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-4.jpg https://bankfoto.info/wp-content/uploads/2019/04/15555071155cb727ab791f0.jpg tutaj naciąg wygląda na taśmę http://ipmskrakow.pl/wp-content/uploads/2013/04/PWS26-8.jpg To nie linki. Raczej taśmy. System mocowania skrzydeł, na pierwszy rzut oka, bardzo podobny do AN-2. Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10". Zobaczę tam po powrocie do domu. 1 Cytuj
zaruk Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Przepraszam, że się wcinam. Może załóż osobny warsztat (chyba, że gdzieś jest i przeoczyłem). Ciekawie będzie popatrzeć. Cytuj
Wojtek59 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 Nie przeoczyłeś. W ub. tygodniu zdążyłem wyciąć model z podpór, ale właśnie wysiadły mi oczka i w najbliższym czasie będę się raczej szwendał po okulistach, niż modelował. A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku. 1 Cytuj
zaruk Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 15 minut temu, Wojtek59 napisał: A wciąłem się z chęci pomocy, bo model już miałem wycięty w przeciwieństwie do autora wątku. Nie wątpię. Też nie miałem złych intencji ani podtekstów, a lubię ciekawe warsztaty. Cytuj
Wojtek59 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Właśnie się połapałem, że mam "Samolot po polsku - PWS - 10". Zobaczę tam po powrocie do domu. No to mi się trafiło - cytować samego siebie : W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26. 1 Cytuj
DobreMzimu Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 9 minut temu, Wojtek59 napisał: No to mi się trafiło - cytować samego siebie : W "Samolocie po polsku" podają, że tam były cięgna, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie tak jak w PWS-26. Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów? PS Niech Dobre Duchy przywrócą sprawność twoim oczom! Cytuj
Wojtek59 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 1 godzinę temu, DobreMzimu napisał: Prawdopodobnie tak. Ta sama wytwórnia, te same biuro konstrukcyjne. Czy w ww monografii są jakieś zdjęcia szczegółów? Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. Cytuj
DobreMzimu Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 37 minut temu, Wojtek59 napisał: Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. CardPlane czy coś innego? https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/32833bcff102f0be Cytuj
Wojtek59 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 Zgadza się. Zdążyłem zapomnieć, że mam coś takiego. 1 Cytuj
DobreMzimu Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 W dniu 12.11.2024 o 12:04, Wojtek59 napisał: Może warto dodać, że kadłub ma kołki ustalające, a skrzydła dwa otwory pod druty (ca. 0,8 mm) na prawie całej rozpiętości. Centropłat ma delikatne zagłębienia zgrane z tymi otworami. Centropłat na upartego można przewiercić na wylot. Więc jak ktoś czuje potrzebę, to wstawi tam drut o właściwej średnicy. Drutów nie ma w zestawie. Zastrzały fabrycznie mają otwory pod wzmocnienia prętami. Nie pamiętam jak z podwoziem. Wojtek, W skrzydłach 0,8, a jakie wymiary mają kanały w zastrzałach? Coś takiego do skrzydeł https://www.sklep.modelmaking.pl/product-pol-2130-Pret-weglowy-fi-0-6mm-x-1000mm.html Mój PWS z Ardpolu przez wiele lat trzymał się dzielnie, ale dzisiaj przyjrzałem się mu dokładniej i niestety końcówki skrzydeł, od zastrzałów na zewnątrz, oklapły o jakieś 3mm. Cytuj
skarczu Napisano 13 Listopada 2024 Autor Napisano 13 Listopada 2024 Na stronie producenta jest taka informacja: Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji? Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? 1 Cytuj
Qz9 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 (edytowane) 58 minut temu, skarczu napisał: Na stronie producenta jest taka informacja: Jak rozumiem w zastrzały i podwozie należy wprowadzić drut 0,3mm. A co ze skrzydłem? Czy "zbrojenie" już jest zainstalowane czy wymaga instalacji? Jakiego drutu do tego użyć - stalowego, miedzianego czy jeszcze coś innego? najlepiej rurkę mosiężną lub aluminiową z Albion Alloys - będzie najbardziej wytrzymała. w zestawie nie ma żadnych drutów - to we własnym zakresie. No i pamiętaj, ze wklejając trzeba ca ly drut posmarować klejem ) najlepiej zwykła wolnoschnąca żywica dwuskładnikowa - żeby mozliwie na najwiekszej długości połaczyć skrzydło z drutem. Wtedy kompozyt będzie trzymał. Na końcach skrzydeł są otwory przez które nadmiar żywicy wycieknie, potem trzeba je oszlifować na kształt profilu, żeby były niewidoczne. 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: Niestety, szczegółów brak. Za to u mnie, na kompie, znalazłem zajebiste plany PWS-10 autorstwa Lecha Kołodziejskiego datowane 2008 rok., ale w formacie *.pdf. Te plany były podstawą do tworzenia modelu ale uwaga tam jest kilka poważnych błędów - np kształt usterzenia poziomego - w modelu jest prawidłowy. Detale są robione ze zdjęć i tak na ~90% model jest poprawny. Niestety zdjęć jest mało a o zdjęcia detali tym bardziej kłopot i trudno powiedzieć jakie przeróbki były robione w trakcie remontów - większość używanych po 1936 roku przeszła remont w warsztatach 4 PL. Także pewnie ktoś coś wygrzebie ale to już inna bajka Tak w ogóle to plany są zapisane w PDF wektorowo i jeśli je otworzysz w Corel Draw to będziesz mógł je sobie dowolnie skalować bez problemu Edytowane 13 Listopada 2024 przez Qz9 2 Cytuj
Qz9 Napisano 13 Listopada 2024 Napisano 13 Listopada 2024 a propos naciągów - były specjalne naciągi z walcowanego pręta takie jak w PWS-26 ale z zupełnie szalonym mocowaniem: 1 1 Cytuj
skarczu Napisano 15 Listopada 2024 Autor Napisano 15 Listopada 2024 Miało być krok po kroku... Pierwsze cięcia - da się wycinać ucinaczkami ale nie wszędzie się da dotrzeć. Alternatywa to piłka RB Productions Na początku wyciąłem zbiornik paliwa, bo ryzyko było najmniejsze - poszło bez problemu. Całość przeszlifowałem papierem 400, później 1200. Następnie zabrałem się za ramę wnętrza kabiny - trochę stresu i kawałek po kawałku wycinałem słupki. Nic nie złamałem . Następnie szlifowanie papierami jak wyżej. Podczas obróbki widać jak materiał się odkształca ale jest na tyle plastyczny, że nic nie pękło. Następnie zacząłem wycinać połówkę kadłuba - głównie piłką. Nie było większych problemów z wycinaniem ale dałem ciała... Zacząłem od lewej połowy i bie widząc co wycinać, obciąłem kołki ustalające . Trzeba było zacząć od prawej strony... Zabieram się za prawą stronę. 2 Cytuj
Qz9 Napisano 15 Listopada 2024 Napisano 15 Listopada 2024 Tego nawet nie trzeba wycinac. Wszystkie podpory są prostopadłe do krawędzi i poza potrzebą cięcia na samym dole silnika i kilku podpór od środka kabiny w moim normalnie wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły Cytuj
zaruk Napisano 15 Listopada 2024 Napisano 15 Listopada 2024 2 godziny temu, Qz9 napisał: wystarczyło nacisnąć palcem i same odeszły Nie bierzesz pod uwagę ryzyka zawału serca... 1 Cytuj
skarczu Napisano 16 Listopada 2024 Autor Napisano 16 Listopada 2024 Wyciąłem drugą połówkę i przymierzyłem kadłub na sucho. U góry nie jest źle - większa szpara do zaszpachlowania będzie na zagłówku. Za to na dole w tylnej części jest zapadlisko na szwie Dziwne, że na załączonym obrazku renderów z instrukcji też tak jest. Czy tak mogło to też wyglądać w oryginale? Za to rama kabiny wskoczyła bez żadnych problemów. 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 16 Listopada 2024 Napisano 16 Listopada 2024 37 minut temu, skarczu napisał: Za to rama kabiny wskoczyła bez żadnych problemów. zloz kadlub " do kupy" to wtedy zobaczymy, czy pasuje Cytuj
skarczu Napisano 17 Listopada 2024 Autor Napisano 17 Listopada 2024 Kolejna zagwozdka - który fotel wybrać? Instrukcja nic nie podaje na ten temat. W TBiU 157 jest tylko taka informacja: "Fotel pilota - obity skórą, zazwyczaj w kolorze brązowym, przystosowany do spadochronu plecakowego." I na rozkładówce rysunki interesującego mnie egzemplarza. Fotel z obrazka nie przypomina żadnego z tych dostępnych w modelu . Cytuj
skarczu Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 Pierwsze elementy pomalowane i złoszowane. Niestety po zrobieniu zdjęć w zbliżeniu widać schodki, mimo że próbowałem szlifować. W klatce jest tyle zakamarków, że praktycznie nie ma szans dojść z papierem ściernym. Na szczęście jest to tak małe, że gołym okiem nie widać. Wnętrze malowałem kolorami C003 Silver i C078 Aluminium od Hataki. Niestety różnica w odcieniach jest praktycznie niewidoczna więc szkoda było maskowania tego maleństwa . Zdecydowałem się użyć fotel, który w TBiU opisany jest jako "obity skórą". Jakoś bardziej mi leży niż ten aluminiowy kubełek. Na tablicę położyłem zestawowe kalki z zegarami - siadły bez problemu. 4 Cytuj
skarczu Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 Aha, zapomniałem dodać, że kalki psiknąłem lakierem bezbarwnym Hataki i stała się dziwna rzecz - na kolorze czerwonym (tylko) lakier się skulkował. Nie wiem dlaczego - w przeszłości zawsze aplikowałem lakier na kalki z Techmodu i nic takiego się nie wydarzyło. Gdy lakier wysechł, przeszlifowałem kalki papierem 1000 i nałożyłem lakier ponownie i nie było żadnego problemu . Cytuj
ArtuRze Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Pytanie, czy na pewno chcesz te kalki wykorzystać - bo w moim egzemplarzu raster kwalifikuje je do lotu prosto do kosza Cytuj
skarczu Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 47 minut temu, ArtuRze napisał: Pytanie, czy na pewno chcesz te kalki wykorzystać - bo w moim egzemplarzu raster kwalifikuje je do lotu prosto do kosza U mnie jest to samo. Na pewno wykorzystam napisy. Godła zostały mi z P7 od Army - są dużo lepsze. Cytuj
Grzes Napisano 5 Stycznia 2025 Napisano 5 Stycznia 2025 Dwa pytania ode mnie: - czy raster na kalkach jest tak słaby nawet w tej skali? Na fotce, która potrafi wiele wyciągnąć, nie wygląda to źle - gdzie nabyłeś tę piłkę? Cytuj
skarczu Napisano 5 Stycznia 2025 Autor Napisano 5 Stycznia 2025 10 minut temu, Grzes napisał: - gdzie nabyłeś tę piłkę? To zestaw piłek RB Productions RB-T038. Nie pamiętam gdzie kupiłem, chyba na Allegro. A piłki są świetne, tylko łatwo je uszkodzić co widać na załączonym obrazku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi