Lipstein Napisano Wtorek o 09:25 Share Napisano Wtorek o 09:25 (edytowane) Po ponad pół roku przerwy od sklejania znowu coś rozgrzebałem - otrzymany od kolegi, sklejony już M4A3 Sherman 75mm w wersji późnej z Tamiya. Z dodatków wklejona zostanie aluminiowa lufa i dokleiłem blaszki Eduarda, kupię też chyba linę z Eureki, jeszcze takiej nie użyłem. Później na tapetę idzie też już sklejony M4 Sherman z Tamiya i M4 Sherman US Marines z Italeri. Chcę zrobić z tych modeli: pojazd w oznaczeniach z pierwszego dnia lądowania z zestawem do brodzenia (M4), pojazd z tym ustrojstwem do wyrywania żywopłotów (M4A3 - o ile znajdę zdjęcia z okresu D+100). Działało wtedy na plaży Omaha i Utah łącznie 5 batalionów czołgów: bumper code takiego pojazdu to powinien przedstawiać się chyba tak: 1A (chodzi o trójkącik, oczywiście) 741/743/745/746/747 TB? Od wczoraj czeszę internet w poszukiwaniu informacji, który z tych 5 batalionów czołgów miał wtedy na stanie (w dniu lądowania lub później, do lipca 1944) właśnie M4A3 z działem 75 mm w wersji późnej. Może ktoś już taki temat przerabiał i pomoże? Odznaki naramienne czołgistów - chyba bez, bo te bataliony były dołączane ad hoc do dywizji piechoty... Coś co mnie zdziwiło - w schemacie malowania M4 z Tamiya (numer zestawu 190, "early production") jest wersja dwukolorowego malowania XF 62 (Olive Drab) i XF 64 (Rogue brown), opisane jako H Co, 66 armored regiment, 2 Armored Division, Normandia, sierpień 1944 - kamuflaż oliwkowy z brązowym? Na takim staruszku, z wieżą bez włazu ładowniczego? Zagadka... , ale jego załoga na bank miała odznakę 2 Dywizji pancernej na lewym rękawku. Dziwne jest też to oznaczenie na wieży, na bokach - H2, jak z czasu lądowania. Edytowane 18 godzin temu przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 godzin temu Autor Share Napisano 18 godzin temu Kierując się zdjęciem tego zestawu kalek i tym co wygrzebałem w internecie ożenię M4 z Tamki z M4A3 Italeri - przeszczepie chwyty powietrza i wylotu spalin. Chwyt nad kratą za wieżą spoczywa na pokrywie uszczelniającej, u mnie będzie to wariacja na temat, bo dokładnych zdjęć nie znalazłem. Podobnie chwyt z tyłu - usunąłem filtry powietrza i rury wydechowe i dopasuję to wszystko tak, aby nie było szpar - ogólnie zakładam, że wariantów tej modyfikacji było kilka i za bardzo nie minę się z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 godzin temu Autor Share Napisano 18 godzin temu (edytowane) M4A3 z Tamki pomalowany mieszanką Olive Drab i Buff z Tamiya: próbowałem na bocznych ścianach kadłuba zrobić cieniowanie dodając więcej Buff, jaśniejszy u góry przechodzący w ciemniejszy odcień nad gąsienicami, podobnie na wieży: wyoblenia jaśniejsze, dół i tył ciemniejsze. Widać coś? Edytowane 9 godzin temu przez Lipstein 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Gdyby ci zostały kalki to daj cynio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu Sam jestem w pilnej potrzebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 4 godziny temu, Lipstein napisał: M3A3 z Tamki pomalowany .... Popraw na M4A3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, Lipstein napisał: Sam jestem w pilnej potrzebie. A co ci trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu Oznaczenia dywizji i mniejszej jednostki, o te trójkąciki głównie chodzi. Napisy dotyczące shippingu malowane na burtach od szablonów też: tonaż netto, brutto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Chyba z tego cieniowania nic nie zostanie po dalszych pracach, trzeba mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Za mały kontrast. Tak jak pisano powyżej. Efekt już teraz jest ledwo widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 41 minut temu Share Napisano 41 minut temu 9 godzin temu, Lipstein napisał: Oznaczenia dywizji i mniejszej jednostki, o te trójkąciki głównie chodzi Zestaw taki był z bumper kodami 9 godzin temu, Lipstein napisał: Napisy dotyczące shippingu malowane na burtach od szablonów też: tonaż netto, brutto... A tutaj to chyba Zvezda ma w wersji M4A3 /76/ .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi