neptun1939 Napisano 15 Grudnia 2024 Share Napisano 15 Grudnia 2024 Część. I kolejny projekt dobiegł końca. Foka wykonywana zupełnie na luzie, w stylu Vintage. Jedyne przeróbki i modyfikacje, jakie zostały wprowadzone to: lufy KMów i pitot z igieł. W związku z tym, że formy są już mega zjechane i większość linii podziałowych jest zanikająca zaszpachlowałem stare i wg. planów (TopDrawings) wyryłem nowe + dodałem nitowanie, którego zestaw "pudełkowy" nie posiada. O zestawie nie ma się co rozpisywać - standardowy zużyty short-run Mastercrafta. Jedyne co daje solidnie popalić to owiewka, której nijak nie da się wpasować do kadłuba. Co widać na zdjęciach - model jest krzywy - jedno skrzydło wyżej niż drugie ( inny kąt) - nie udało mi się tego zniwelować i na dobrą sprawę widać to dopiero po wklejeniu podwozia. Malowanie to JV44 Hauptman Waldemar Wubke, lotnisko Ainring, Austria 1945. Kalki z IBG - zestawowych nawet nie próbowałem nakładać. Znaki przynależności państwowej w 100% malowane, część z szablonów Kagero, część z szablonów władnej produkcji na bazie kalek IBG. Malowany farbami do Luftwaffe (kamo) - zestaw dedykowany, Pactrami i Vallejo (detale). Wash z olei dla plastyków, brudzenie suche pastele i pigmenty. Generalnie do warsztatu miałem podejście zupełnie na luzie i traktowany był jako ćwiczenie z nitowania i malowania. Z efektu końcowego jestem zadowolony, jest kilka niedociągnięć i błędów. Nie mam zielonego pojęcia co stało się z owiewką i kokpitem - przed ( i w trakcie) zamaskowaniem owiewka była czysta, kokpit w pełni pomalowany. Po zdjęciu masek w środku jakieś paprochy i kilka miejsc, gdzie farba odpadła. Kadłub jest "hermetycznie zamknięty" więc nie ma opcji by popaorchy dostały się z zewnątrz. Druga sprawa, to na krawędziach spływu wytarła się farba, też dziwna sprawa dla mnie, ale co zrobić... Może kiedyś, przy malowaniu foki z IBG podmaluję te krawędzie. A tak się to prezentuje. Zapomniałem zrobić zdjęcia porównawczego ze starą Foka D-9 - kiedyś nadrobię. Warsztat: Na początek dwie foty 2 warsztatowych fok z Mastercrafta : I Sama D-9: Tutaj widoczne "przekoszenie" I foty w innym świetle: To tyle. Można się wyżywać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 15 Grudnia 2024 Share Napisano 15 Grudnia 2024 W sumie fajny, choć różnica poziomu mocno widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Grudnia 2024 Share Napisano 15 Grudnia 2024 (edytowane) Urobiles się, widać kawał Twojej pracy na tych fotkach, za te wprowadzone przeróbki i uzupełnienia - na prawdę szacun Natomiast objawiła się w pełni stara mądrość że kiepski model któremu poświęci się sporo pracy, zwykle pozostaje dopieszczony kiepskim modelem. Te same zabiegi na foce A8 z revella czy D9 z academy owocowały by modelami perełkami, a tak to są mocno dopieszczone mistercrafty Nie zrozum mnie źle, wiem że taką miałeś koncepcje i ok, każdy sam decyduje w co inwestuje swój czas i no problem, po prostu z twoimi umiejętnościami szczerze cię dopinguję do wrzucenia teraz na warsztat porzadniejszego modelu Pozdr ww Edytowane 15 Grudnia 2024 przez wuwumaster 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Grudnia 2024 Share Napisano 15 Grudnia 2024 Lepiej bym tego nie ujął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi