Skocz do zawartości

[Vintage] FW 190D-9, JV44 Mastercraft 1/72

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Część.
 I kolejny projekt dobiegł końca. 
 Foka wykonywana zupełnie na luzie, w stylu Vintage.
 Jedyne przeróbki i modyfikacje, jakie zostały wprowadzone to: lufy KMów i pitot z igieł. W związku  z tym, że formy są już mega zjechane i większość linii podziałowych jest zanikająca zaszpachlowałem stare i wg. planów (TopDrawings) wyryłem nowe + dodałem nitowanie, którego zestaw "pudełkowy" nie posiada. 
 O zestawie nie ma się co rozpisywać - standardowy zużyty short-run Mastercrafta. Jedyne co daje solidnie popalić to owiewka, której nijak nie da się wpasować do kadłuba. Co widać na zdjęciach - model jest krzywy - jedno skrzydło wyżej niż drugie ( inny kąt) - nie udało mi się tego zniwelować i na dobrą sprawę widać to dopiero po wklejeniu podwozia.
 Malowanie to JV44 Hauptman Waldemar Wubke, lotnisko Ainring, Austria 1945. Kalki z IBG - zestawowych nawet nie próbowałem nakładać. Znaki przynależności państwowej w 100% malowane, część z szablonów Kagero, część z szablonów władnej produkcji na bazie kalek IBG.  Malowany farbami do Luftwaffe (kamo) - zestaw dedykowany, Pactrami i Vallejo (detale). Wash z olei dla plastyków, brudzenie suche pastele i pigmenty.
 Generalnie do warsztatu miałem podejście zupełnie na luzie i traktowany był jako ćwiczenie z nitowania i malowania. 
 Z efektu końcowego jestem zadowolony, jest kilka niedociągnięć i błędów. Nie mam zielonego pojęcia co stało się z owiewką i kokpitem - przed ( i w trakcie) zamaskowaniem owiewka była czysta, kokpit w pełni pomalowany. Po zdjęciu masek w środku jakieś paprochy i kilka miejsc, gdzie farba odpadła. Kadłub jest "hermetycznie zamknięty" więc nie ma opcji by popaorchy dostały się z zewnątrz. Druga sprawa, to na krawędziach spływu wytarła się farba, też dziwna sprawa dla mnie, ale co zrobić... Może kiedyś, przy malowaniu foki z IBG podmaluję te krawędzie. 
 A tak się to prezentuje. Zapomniałem zrobić zdjęcia porównawczego ze starą Foka D-9 😉 - kiedyś nadrobię.
Warsztat:

Na początek dwie foty 2 warsztatowych fok z Mastercrafta :
WjVqNOl.jpg
IfIiExm.jpg
I Sama D-9:
ZgScDZA.jpg
nZyMXqu.jpg
zT9r3kv.jpg
Tutaj widoczne "przekoszenie"
uBWWlub.jpg
W2yXKUf.jpg
a4RYJgE.jpg
Qupo94r.jpg
teMUGpr.jpg
TtCcO8V.jpg

I foty w innym świetle:
v1Jx7bE.jpg
YFLS0Dn.jpg
YMebe6j.jpg
nDFsopv.jpg
v1cugkD.jpg
bvA0544.jpg

To tyle. Można się wyżywać :) 

• Like 4

Urobiles się,  widać kawał Twojej pracy na tych fotkach, za te wprowadzone przeróbki i uzupełnienia - na prawdę szacun 👍👍👍

Natomiast objawiła się w pełni stara mądrość że kiepski model któremu poświęci się sporo pracy, zwykle pozostaje dopieszczony kiepskim modelem. Te same zabiegi na foce A8 z revella czy D9 z academy owocowały by modelami perełkami, a tak to są mocno dopieszczone mistercrafty🙄

Nie zrozum mnie źle, wiem że taką miałeś koncepcje i ok, każdy sam decyduje w co inwestuje swój czas  i no problem, po prostu z twoimi umiejętnościami szczerze cię dopinguję do wrzucenia teraz na warsztat porzadniejszego modelu 🙂 

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 7