Kalor Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Potrzebuję pozbyć się kilku pudełek. Wybrałem coś co powinno być szybkie do zrobienia i na czym mogę przetestować kilka rzeczy. Sam model wydaje się być w porządku, ma kilka uproszczeń nad którymi trzeba będzie popracować, ale nic czasochłonnego. Gumowe gąski odrzucają. Figurki znalazłem całkiem niezłe: Natomiast model ma dużą rzecz do poprawki; wloty powietrza do chłodnic i wylot z tyłu z tyłu są zasłonięte, wiatraki powinny być widoczne i siedzieć tak śmiesznie głęboko, dobrze będzie je odwzorować: Wiatraki i chłodnice wzoruję na tych z leoparda 2, tylko większe. Tak przynajmniej sugerują zdjęcia. Bo to wszytko będzie też widoczne od tyłu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 Tego pokraka to jeszcze nigdzie nie widziałem "na robocie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 3 godziny temu, makinen napisał: Tego pokraka to jeszcze nigdzie nie widziałem "na robocie". AMPS (Armor Modeling and Preservation Society) AMPS Reviews - Takom VT 1-2 - Armor Modeling & Preservation Society Takom´s VT 1-2 Full Build 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 Ło matko, myślałem, że to IWW, tylko gąsienice mnie osadziły w prawidłowym czasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2024 Jeszcze przed wyjazdem udało mi się wyciąć pokrywy wlotów powietrza: https://imgur.com/CmRip3z Na siatki znalazłem siatkę stalową ze sklepu z kolejkami. Wymiarem i kształtem pasuje, bo choćbym chciał to siatki zestawowej użyć nie mogę: przez tą niepotrzebną obwódkę. Miałoby więcej sensu gdyby ta obwódka pokrywała się z ramą, a tak całkiem ładna fototrawka idzie do pudełka z częściami zapasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 Ja bym to fototrawione ratował, ale to chyba bez różnicy, jaki splot i gęstość/rozmiar oczek toto miało. Ale tych śrub dookoła szkoda, chyba , że będziesz doklejał (ślady ołówka na obwodzie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) 35 minut temu, Lipstein napisał: Ja bym to fototrawione ratował, ale to chyba bez różnicy, jaki splot i gęstość/rozmiar oczek toto miało. Ale tych śrub dookoła szkoda, chyba , że będziesz doklejał (ślady ołówka na obwodzie?) Nie no, będę doklejał te śruby, tylko przed malowaniem żeby nie odpadły. Z fototrwaką jest ten problem że nie wkleję jej równo bo oryginalnie cały ten otwór jest zatkany no i zostanie najpewniej szpara razem z tą głupią obwódką która nie ma sensu. A sama siatka jest bliższa temu co jest na kpz-70 czy pozostałych tych prototypach. Edytowane 20 Grudnia 2024 przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Z tyłu, przez grilla, widać co nieco z układu chłodzenia: Ten jeden ziomek tak fajnie macha że bez podstawki czegoś by brakowało. Zacząłem więc coś małego rzeźbić: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego Mógłbym też P-47 skończyć, nie wiem dlaczemu przerwałem. Tymczasem, co ktoś tu sobie myślał? Wyrzeźbiłem takie uproszczone zamki, nie planuję pokazywać ich za dużo i tak. Przednie części luf miały jakieś dziwne wybrzuszenia, zrobiłem nowe. Pozostaje jeszcze kwestia jak rozwiązać problem z tymi dwoma identycznymi pokrowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mannet Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego hej też mam w najbliższych planach robienie tego modelu, lufy kupiłem od abera, jeśli chodzi o pokrowce, jak również tę powłokę na przedmuchiwaczach to planuje trochę zmiękczyć je klejem tamiya extra thin i "powyginać" żeby nie wyglądały identycznie... natomiast nigdy nie zwróciłem uwagi że te radiatory są tak głęboko osadzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 7 minut temu, Mannet napisał: hej też mam w najbliższych planach robienie tego modelu, lufy kupiłem od abera, jeśli chodzi o pokrowce, jak również tę powłokę na przedmuchiwaczach to planuje trochę zmiękczyć je klejem tamiya extra thin i "powyginać" żeby nie wyglądały identycznie... natomiast nigdy nie zwróciłem uwagi że te radiatory są tak głęboko osadzone... On ma podrasowany powerpack z leoparda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mannet Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego trochę szkoda że robisz go już teraz bo w czerwcu będę w Munster. ale jak do tego czasu będziesz coś potrzebować to mogę mu zrobić fotki i podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego Teraz, Mannet napisał: trochę szkoda że robisz go już teraz bo w czerwcu będę w Munster. ale jak do tego czasu będziesz coś potrzebować to mogę mu zrobić fotki i podesłać Dzięki, ale raczej mam wszytko co potrzebuję a reszta nie jest aż tak istotna żeby go odkładać do lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Przedni pancerz ma anti-slipa o bardzo grubym ziarnie, spróbowałem szpachli akrylowej posypanej piaskiem, chyba nawet wyszło. Zrobiłem też wnętrzności celownika. Pozostałe antislipy będą z gotowej pasty: Odrobina hydrauliki żebym mógł pomalować i zamknąć wnęki z armatami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Miałem nie spamować, ale jestem z siebie pieruńsko dumny. Irytowały mnie te identyczne pokrowce na lufach a nie widziało mi się ich rzeźbienie od nowa. Wtedy wpadłem na pomysł, co jeśli wyciąć po połówce z każdego i zamienić je miejscami? Zadziałało, i nawet ugięcia są po całości skręcone w tą samą stronę : ) Usprawniłem też montaż modelu do uchwytu: trzy tanie magnesy ferrytowe przyklejone w środku, neodymowe na zewnątrz. Niby sensowne, ale nie wpadłem na to wcześniej.. Wymieniam też łby śrub na ładniejsze, te modelowe są małe i na podkładkach, wydaje mi się że to będzie słabo wyglądać po brudzeniu. I zamiast kleić same łby na superglue, wiercę otwory i instaluję całe śruby, czyściej jest. Podstaweczka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Na takie pokrowce świetnie sprawdza się gumowa rękawiczka jednorazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 30 minut temu, makinen napisał: Na takie pokrowce świetnie sprawdza się gumowa rękawiczka jednorazowa. Próbowałem, zbyt sprężysta, nie udało mi się tego w żaden sensowny sposób zmarszczyć. A to tu wygląda już teraz dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Cegłówka jest prawie gotowa do malowania, może na weekendzie uda się coś zrobić Te pokrowce, po dodatkowej obróbce wyszły całkiem ładnie: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego "Porobiłeś Adaś, porobiłeś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Kolorki, ładnie wyszły ale muszę jeszcze rozjaśnić, Wie ktoś co to za oznaczenie i kiedy jest używane? Widziałem kilka razy na zdjęciach z poligonów, ale nie mogę nic więcej znaleźć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Oznaczenie tzw podgrywki gry taktycznej Model wygląda zacnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi