Skocz do zawartości

Versuchsträger 1-2, 1:35 Takom

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pozbyć się kilku pudełek.

8TQ3L38.jpeg

Wybrałem coś co powinno być szybkie do zrobienia i na czym mogę przetestować kilka rzeczy. Sam model wydaje się być w porządku, ma kilka uproszczeń nad którymi trzeba będzie popracować, ale nic czasochłonnego. Gumowe gąski odrzucają.

Figurki znalazłem całkiem niezłe:

htg0Pfb.jpeg

uoouKZW.jpeg

Natomiast model ma dużą rzecz do poprawki; wloty powietrza do chłodnic i wylot z tyłu z tyłu są zasłonięte, wiatraki powinny być widoczne i siedzieć tak śmiesznie głęboko, dobrze będzie je odwzorować:

FHSEWJe.jpeg

Wiatraki i chłodnice wzoruję na tych z leoparda 2, tylko większe. Tak przynajmniej sugerują zdjęcia.

EXToMkp.jpeg

Bo to wszytko będzie też widoczne od tyłu:

1t2AThj.jpeg

Jeszcze przed wyjazdem udało mi się wyciąć pokrywy wlotów powietrza:

https://imgur.com/CmRip3zCmRip3z.jpeg

Na siatki znalazłem siatkę stalową ze sklepu z kolejkami. Wymiarem i kształtem pasuje, bo choćbym chciał to siatki zestawowej użyć nie mogę:

Cfmtwa3.jpeg

przez tą niepotrzebną obwódkę. Miałoby więcej sensu gdyby ta obwódka pokrywała się z ramą, a tak całkiem ładna fototrawka idzie do pudełka z częściami zapasowymi.

Ja bym to fototrawione ratował, ale to chyba bez różnicy, jaki splot i gęstość/rozmiar oczek toto miało. Ale tych śrub dookoła szkoda, chyba , że będziesz doklejał (ślady ołówka na obwodzie?)

35 minut temu, Lipstein napisał:

Ja bym to fototrawione ratował, ale to chyba bez różnicy, jaki splot i gęstość/rozmiar oczek toto miało. Ale tych śrub dookoła szkoda, chyba , że będziesz doklejał (ślady ołówka na obwodzie?)

Nie no, będę doklejał te śruby, tylko przed malowaniem żeby nie odpadły. Z fototrwaką jest ten problem że nie wkleję jej równo bo oryginalnie cały ten otwór jest zatkany no i zostanie najpewniej szpara razem z tą głupią obwódką która nie ma sensu.
image.png.330b5cfe3fc8db994560be0075cbf669.png
A sama siatka jest bliższa temu co jest na kpz-70 czy pozostałych tych prototypach.

Edytowane przez Kalor

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...

Mógłbym też P-47 skończyć, nie wiem dlaczemu przerwałem.

Tymczasem, co ktoś tu sobie myślał?

NFyeSqc.jpeg

Wyrzeźbiłem takie uproszczone zamki, nie planuję pokazywać ich za dużo i tak.

AT7pz6c.jpeg

Przednie części luf miały jakieś dziwne wybrzuszenia, zrobiłem nowe. Pozostaje jeszcze kwestia jak rozwiązać problem z tymi dwoma identycznymi pokrowcami.

53s8Fnv.jpeg

hej też mam w najbliższych planach robienie tego modelu, lufy kupiłem od abera, jeśli chodzi o pokrowce, jak również tę powłokę na przedmuchiwaczach to planuje trochę zmiękczyć je klejem tamiya extra thin i "powyginać" żeby nie wyglądały identycznie... natomiast nigdy nie zwróciłem uwagi że te radiatory są tak głęboko osadzone...

7 minut temu, Mannet napisał:

hej też mam w najbliższych planach robienie tego modelu, lufy kupiłem od abera, jeśli chodzi o pokrowce, jak również tę powłokę na przedmuchiwaczach to planuje trochę zmiękczyć je klejem tamiya extra thin i "powyginać" żeby nie wyglądały identycznie... natomiast nigdy nie zwróciłem uwagi że te radiatory są tak głęboko osadzone...

On ma podrasowany powerpack z leoparda 2

image.png.4f9dd0faf6906470617688266fd6a75e.png

8938392692_b8bf4e9807_b-1883903883.thumb.jpg.436dac2ce18994ab9745d0a0facddd15.jpg

trochę szkoda że robisz go już teraz bo w czerwcu będę w Munster. ale jak do tego czasu będziesz coś potrzebować to mogę mu zrobić fotki i podesłać

Teraz, Mannet napisał:

trochę szkoda że robisz go już teraz bo w czerwcu będę w Munster. ale jak do tego czasu będziesz coś potrzebować to mogę mu zrobić fotki i podesłać

Dzięki, ale raczej mam wszytko co potrzebuję a reszta nie jest aż tak istotna żeby go odkładać do lata.

Przedni  pancerz ma anti-slipa o bardzo grubym ziarnie, spróbowałem szpachli akrylowej posypanej piaskiem, chyba nawet wyszło. Zrobiłem też wnętrzności celownika.

gQLadiv.jpeg

HYX7JLc.jpeg

Pozostałe antislipy będą z gotowej pasty:

XuZWNhy.jpeg

Odrobina hydrauliki żebym mógł pomalować i zamknąć wnęki z armatami:

PaDbd7t.jpeg

Miałem nie spamować, ale jestem z siebie pieruńsko dumny. Irytowały mnie te identyczne pokrowce na lufach a nie widziało mi się ich rzeźbienie od nowa. Wtedy wpadłem na pomysł, co jeśli wyciąć po połówce z każdego i zamienić je miejscami?

UKbAgf1.jpeg

Zadziałało, i nawet ugięcia są po całości skręcone w tą samą stronę : )

Nqrv7Zk.jpeg

Usprawniłem też montaż modelu do uchwytu: trzy tanie magnesy ferrytowe przyklejone w środku, neodymowe na zewnątrz. Niby sensowne, ale nie wpadłem na to wcześniej..

ANKIGHu.jpeg

Wymieniam też łby śrub na ładniejsze, te modelowe są małe i na podkładkach, wydaje mi się że to będzie słabo wyglądać po brudzeniu. I zamiast kleić same łby na superglue, wiercę otwory i instaluję całe śruby, czyściej jest.

wfxfpFF.jpeg

Podstaweczka:

XLw1Jzk.jpeg

LkQ59Go.jpeg

• Like 1

30 minut temu, makinen napisał:

Na takie pokrowce świetnie sprawdza się gumowa rękawiczka jednorazowa. 

Próbowałem, zbyt sprężysta,  nie udało mi się tego w żaden sensowny sposób zmarszczyć. A to tu wygląda już teraz dobrze.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Kolorki, ładnie wyszły ale muszę jeszcze rozjaśnić,

u3BbHui.jpeg

8mnGH9L.jpeg

14VJjD5.jpeg

Wie ktoś co to za oznaczenie i kiedy jest używane? Widziałem kilka razy na zdjęciach z poligonów, ale nie mogę nic więcej znaleźć.

fmpdhBz.png

• Like 2

• 2 months later...

Zdążyłem już zapomnieć jak to się robi, albo pojazd jest taki nijaki że ciężko wymyślić jakieś fajne ślady użytkowania. Poprzecierałem go trochę i obkurzyłem z grubsza akrylami, teraz będę to olejami równał.

I przeszczepiłem też podstawkę z pianki na płytkę z MDFu.

vRERCHo.jpeg

fW8Kt0j.jpeg

ixuom6c.jpeg

znhBtlq.jpeg

• Like 4

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Mam wrażenie że ostatnio wszytko jakoś tak gorzej działa.

Unieruchomiłem deskę linkami bagażowymi

y4aUVac.jpeg

I tak męczyłem się próbując jakoś go obkurzyć. Przyglądałem się jak brudzą się leopardy i inne bergepanzery ale wciąż mam problem zrobić tak żeby było chaotycznie a jednocześnie ładnie, przy su 122-54 się udało, ale to było dawno. Powinienem to przećwiczyć na jakichś prostszych modelach, takich które da się w kilka dni złożyć i które nie mają tak dużych powierzchni. Bo inaczej to będę co pół roku przechodził załamanie. 

5ui2osP.jpeg

hxbXHKm.jpeg

IzRPu6y.jpeg

ihRxR6g.jpeg

*Kolory na zdjęciach się rozjechały przez dzisiejszą pogodę.

Edytowane przez Kalor
  • Like 2

Nie żebym się na tym znał....

ale unikam kurzawki bo to ciężki temat. Jak za dużo nakurzysz to wygląda też źle. Kurz się kłóci z washem. Trudno to czasem pogodzić.

Zrób sobie tydzień pauzy. Świeżym okiem trzeba spojrzeć. Czasem robię sobie kilka lat pauzy :D

Model wygląda całkiem ok. Figurki chyba za mocno wymodulowane.

Odchodzę od mocnej modulacji. To jednak słabo wygląda. Troszkę z areo, a potem olejami z wyczuciem. Pozdro :)

• Like 1

2 godziny temu, Mariusz 72 napisał:

Nie żebym się na tym znał....

ale unikam kurzawki bo to ciężki temat. Jak za dużo nakurzysz to wygląda też źle. Kurz się kłóci z washem. Trudno to czasem pogodzić.

Zrób sobie tydzień pauzy. Świeżym okiem trzeba spojrzeć. Czasem robię sobie kilka lat pauzy :D

Model wygląda całkiem ok. Figurki chyba za mocno wymodulowane.

Odchodzę od mocnej modulacji. To jednak słabo wygląda. Troszkę z areo, a potem olejami z wyczuciem. Pozdro :)

Ja już prawie dwa miesiące przerwy miałem moje problemy z tego są właśnie; w tym miesiącu chcę pozamykać jak najwięcej porozpoczynanych modeli.

A modulacji nie rozumiem, próbowałem za to bardziej cieniowanie podkręcić bo mam odczucie że zbyt płasko maluję, może i przekręciłem kontrast na samych figurkach gdy reszta pojazdu jest taka nijaka.