Skocz do zawartości

K2 Black Panther - Academy - 1:35

Zderzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po kilku latach przerwy postanowiłem sprawdzić czy jeszcze potrafię budować modele i udało mi się skończyć kolejny model do kolekcji. Wybór padł na coś przyjemnego, prosto z pudła, czyli dobrze znany forumowiczom czołg K2 autorstwa Academy. Nie ma sensu opisywać tego modelu, jednym zdaniem, perfekcyjne spasowanie. Od siebie dodałem plastikowe, sklejane gąsienice z Abramsa i liny z Eureki. Malowanie z pierwszych dostaw do 20. Bartoszyckiej Brygady Zmechanizowanej. Chciałem w tym modelu przetestować malowanie pędzlem akrylami AK 3rd Generation i pomijając kwestie ich przyczepności itd., kolor brązowy, mimo, że dedykowany i nazwany NATO Brown, niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Nie wiem czy trafiła mi się jakaś gorsza partia, ale stanowczo odradzam. Kolor wyszedł bardzo jasny, bardzo marchewkowy. Na modelu jest już po przemalowaniu po wymieszaniu 1:1 z ciemnym brązem. Kilka rzeczy rzuciło mi się również w oczy na modelach oglądanych w sieci, więc od siebie dodam, że przy malowaniu warto przetrzeć prowadnicę uchwytu karabinu maszynowego jakimś metalizerem oraz pomalować na inny kolor środkowe części czujników opromieniowania. Należy również usunąć jedną podstawę anteny oraz skrócić tę potrójną antenę między włazami. Przednie nieprzezroczyste światła wyrzuciłem, pomalowałem wnętrze reflektorów na srebrno i zalałem clear fixem.Dodatkowo schemat malowania z Hobby 2000 nie pokrywa się z rzeczywistością, dużo bliżej oryginału leży schemat od Academy. Również kalkomanie w Academy są bardziej dokładne, napisy na żółtym tle są bardziej zróżnicowane niż te w zestawie Hobby 2000. Trzeba uważać także na kolor lin holowniczych. Nie wszystkie pojazdy mają je owinięte niebieską otuliną.

Pozdrawiam!

Konrad

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

Edytowane przez Zderzak
  • Like 9

W dniu 6.01.2025 o 21:32, Grzegorz Grabowski napisał:

"Potrójna antena" między włazami Konradzie, to tak naprawdę "trzymadełko", dla chorągiewek, których używa się podczas strzelania między innymi :). Model wyszedł świetnie 👍👍👍

A myślałem, że coś bardziej ambitnego, dzięki za wyjaśnienie!