gustlik Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia (edytowane) Witam, zakładam kolejny warsztat, to już ostatni w tym roku, następne modele planuje dopiero rozgrzebywać na jesień. W środę planuję rozpocząć malowanie panzer iv i w międzyczasie będę sklejał ten model. Będzie to pantera w wersji G na stalowych kołach firmy RFM Model bedzie docelowo wzorowany na pojeździe nr 221 w rejonu walk o Aachen który wchodził w skład pz.rgt.24. Planuje go umieścić na wspolnej dioramie z sd.kfz 250/7 alt dragona który rozgrzebałem dawno temu. Do tej pory w panterze zmontowałem z grubsza wanne, zrobiłem fakture ze szpachlówki tamiya i poprawiłem ślady po cięciu płyt pancernych. Z dodatków przewiduję gąsienice panzerwerk design, kalkomanie od dragona, liny eureka i może coś tam jeszcze. Poniżej fotki zestawu, zdjęcia z epoki oraz aktualny stan prac. Na zdjeciu jeszcze kadłub w dwóch kawałkach i widać szparę ale już skleiłem to do kupy i szpary nie ma Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego przez gustlik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia (edytowane) Gąsienice od panzerwerk design w drodze, tymczasem ciąg dalszy prac: Edytowane 13 Stycznia przez gustlik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia (edytowane) Ciągle mi nie daje spokoju to dorabianie tekstury i braku konsekwencji wśród modelarzy. Dlaczego pomijane są górne płaszczyzny pancerza w teksturowaniu. Czy tamte blachy czymś się różnią od tych bocznych? Wszystko przecież jest wykonywane z płyt pancernych walcowanych. Tył czołgu zresztą też pominięty. Edytowane 13 Stycznia przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia Ta faktura jest bardzo delikatna i generalnie po pomalowaniu dodaniu reszty elementow nie bedzie wiele z tego widać ale na etapie budowy to fajnie wygląda tak samo jak wkładanie anie części innych producentow. Moglbym sie jeszcze bawić w spawy ale nie wychodzą mi one zbyt dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia (edytowane) Mam wątpliwości co do dachu, czy powinna być czesc a51 oraz czy nie usunac pilzenow. Mam fotkę gdzie ewidentnie ich jeszcze nie było a moja pantera jest nieco wcześniejsza bo ta z przytoczonej fotki ma juz nagrzewnicę. Liczę na wsparcie merytoryczne naszego mesera Edytowane 13 Stycznia przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 21 godzin temu, gustlik napisał: Mam wątpliwości co do dachu, czy powinna być czesc a51 oraz czy nie usunac pilzenow. Mam fotkę gdzie ewidentnie ich jeszcze nie było a moja pantera jest nieco wcześniejsza bo ta z przytoczonej fotki ma juz nagrzewnicę. Bardzo dobry przykład tej Pantery ze zdjęcia - Fgst.121052 jest to jedna z tych Panter co Cię interesują w tym warsztacie. Czyli seria z metalowymi kołami jezdnymi, wszystkie wyprodukowane w zbliżonym czasie. Jest to dość krótka seria - jak na razie zidentyfikowano jako pierwszą Fgst.121032 i ostatnią Fgst.121055 wszystkie z września 1944 roku. Część A-51 (podstawa pod kompas nawigacyjny) i płytki gazowe (3 szt) zastosowane w tym samym czasie w M.A.N'ie - pod koniec sierpnia 1944 roku. Pantera ze zdjęcia Fgst.121052 ma płytki gazowe więc może mieć również podstawę pod kompas. Zaznaczam może ją mieć. Interesują Cię - mocowania do dźwigu 2t (Pilze) - mocowane fabrycznie od maja 1944 roku. Pantera Fgst.121052 takowych nie ma choć były już mocowane w tym czasie, jednak jak widać - jeszcze nie we wszystkich pojazdach. Tak zwany "wysoki" wentylator - wprowadzony przez MNH na początku września 1944 roku. MAN też ją wdrożył do produkcji , lecz jako nowa modernizacja na pewno nie była montowana we wszystkich pojazdach na tym etapie produkcji. Kolejna Pantera MAN'a z tej serii - No.212/1 - Fgst.121047* zmontowana około 21 września 1944 roku w-g numeracji wcześniejsza ma zarówno wysoki wentylator jak i mocowania na dźwig 2t. Dodam jeszcze że jest jeszcze parę fotek z innymi Panterami na metalowych kołach - czyli z tej samej partii produkcyjnej - bez wysokiego wentylatora. Twoja Pantera No.221 mogła mieć te elementy których nie widać na zdjęciach. Mogła mieć je zamontowane bo w tym czasie MAN je dodawał do swoich Panter. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Meser, dzieki za taka długą i merytoryczna odpowiedź. Czyli generalnie pilzeny 50/50, tak sama podstawa kompasu. Choć mam pewną fotkę, nie najlepszej jakości gdzie przy dużym powiększeniu widać cos jakby pilzen, nie jestem pewien. Peryskop kierowcy, z daszkiem czy bez też gdybanie, na fotkach te pantery jedne maja z daszkiem inne bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia (edytowane) Powoli zaczynam dłubać dioramę, konstrukcja za panterą to zalążek wiaduktu na których będą tory kolejowe. Edytowane 16 Stycznia przez gustlik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Pantera będzie uzupelniona o raki drukowane w 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Taa na renderach to wszystko ładnie wygląda, ale przyjemności z budowy za bardzo nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia (edytowane) To nie moje produkty, kupuje od takiego chłopaka z grupy na fb. Jak dojdą to wrzucę fotki. Skąd wniosek że nie sprawia przyjemności , mi ten model sprawia duzo przyjemności, budowa idzie bez problemów, dioramka też powoli nabiera kształtów. Przy budowie wzoruje się delikatnie na jednym zdjęciu. Jest ogromna i sam nie wiem gdzie ja ją potem postawię Edytowane 16 Stycznia przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia No wysoka, pantera i half track razem trochę ciasno będzie tutaj, musiały być na pewno jakieś normy odległości pojazdów jeśli się w szyku poruszały, pomysł na dioramę spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Dzis jestem na nocnym dyżurze jak będzie spokój i chore dziecko mi jutro da składać to będę dzialać dalej bo o malowaniu przy trzylatku nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia Gąsienice odebrałem wczoraj wieczorem przed nocną zmianą, dziś zmontowałem w niecale dwie godziny, ogniw zostało jeszcze na zapas na wieżę, dorobiłem też haki z drutu, jeszcze je trochę obspawam i gdzieś w zapasach znalazłem lufę rb do wieżowego km. Na fotkach wyszły pewne elementy do doszlifowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia W dniu 16.01.2025 o 18:14, gustlik napisał: To nie moje produkty, kupuje od takiego chłopaka z grupy na fb. Jak dojdą to wrzucę fotki. Skąd wniosek że nie sprawia przyjemności , mi ten model sprawia duzo przyjemności, budowa idzie bez problemów, dioramka też powoli nabiera kształtów. Przy budowie wzoruje się delikatnie na jednym zdjęciu. Jest ogromna i sam nie wiem gdzie ja ją potem postawię Gipsem szpachlowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, zyziek napisał: Gipsem szpachlowałeś? Tak, gipsu tu poszło dużo, tak samo wikolu. Tymczasem mała aktualizacja, narazie górna wiaduktu tylko przyłożona, będę ją montowałal po zmalowaniu spodu wiaduktu, bo w jednym kawałku było by ciężko. Do góry będą tory, albo miniart albo trumpeter. Pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia przez gustlik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Ładnie się zapowiada ta dioramka, dużo się będzie działo. Apropo gipsu, nie boisz się że popęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) Nie sądzę żeby popękał bo generalnie używam tego materiału na innych podstawkach i nie mialem tego problemu, wszystko chyba bede jeszcze gruntował przed malowaniem. Będzie też zywica wylewana, przeterminowana dwa lata ale zrobiłem testy i zachowuje sie prawidłowo. Edytowane 20 Stycznia przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Stycznia Super Moderator Share Napisano 20 Stycznia Tory tylko Miniartu, Trumpek ma gwoździe w podkładach co na torze szlakowym nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Te koła w tym transporterze to trochę, moim zdaniem, tak od czapy włożone. Przemyśl to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia 7 godzin temu, patrykd napisał: Te koła w tym transporterze to trochę, moim zdaniem, tak od czapy włożone. Przemyśl to. Te kola tam sa wrzucone zeby sie nie pogubiły, tam będzie moździerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia W dniu 20.01.2025 o 14:32, gustlik napisał: Nie sądzę żeby popękał bo generalnie używam tego materiału na innych podstawkach i nie mialem tego problemu, wszystko chyba bede jeszcze gruntował przed malowaniem. Będzie też zywica wylewana, przeterminowana dwa lata ale zrobiłem testy i zachowuje sie prawidłowo. A jakiego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) Zwykły gips szpachlowy z brico, jak potrzebujesz konkretnej nazwy to dam potem znać. Edut : gips Edytowane 21 Stycznia przez gustlik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) Przy okazji jeszcze jedna fotka tego pojazdu, też po zniszczeniu. Widać że peryskop kierowcy bez daszku i wydaje mi sie że jedno koło jest z gumowym bandażem Edytowane 21 Stycznia przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia Docelowy wyglad dioramy, teraz będę pracował nad detalami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi