Skocz do zawartości

Panther G Steel wheels RFM 1:35 + sd.kfz 250/7

gustlik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  zakładam kolejny warsztat, to już ostatni w tym roku, następne modele planuje dopiero rozgrzebywać na jesień. W środę planuję rozpocząć malowanie panzer iv i w międzyczasie będę sklejał ten model.

Będzie to pantera w wersji G na stalowych kołach firmy RFM

Model bedzie docelowo wzorowany na pojeździe nr 221 w rejonu walk o Aachen który wchodził w skład pz.rgt.24.

Planuje go umieścić na wspolnej dioramie z sd.kfz 250/7 alt dragona który rozgrzebałem dawno temu.

Do tej pory w panterze zmontowałem z grubsza wanne, zrobiłem fakture ze szpachlówki tamiya i poprawiłem ślady po cięciu płyt pancernych.

Z dodatków przewiduję gąsienice panzerwerk design, kalkomanie od dragona, liny eureka i może coś tam jeszcze.

Poniżej fotki zestawu, zdjęcia z epoki oraz aktualny stan prac. 

Na zdjeciu jeszcze kadłub w dwóch kawałkach i widać szparę ale już skleiłem to do kupy i szpary nie ma

Pozdrawiam

images (1).jpeg

FB_IMG_1734621303164.jpg

FB_IMG_1734621299766.jpg

FB_IMG_1734615119174.jpg

FB_IMG_1734621307156.jpg

2957525_067f145fc55c489d3dccc8a62e34f3e4.jpg

122b302b1ab4f936b26d76cceea729c9.jpg

FB_IMG_1736099408892.jpg

FB_IMG_1736099411935.jpg

FB_IMG_1736099416769.jpg

Edytowane przez gustlik
  • Like 2

Ciągle mi nie daje spokoju to dorabianie tekstury i braku konsekwencji wśród modelarzy. Dlaczego pomijane są górne płaszczyzny pancerza w teksturowaniu. Czy tamte blachy czymś się różnią od tych bocznych? Wszystko przecież jest wykonywane z płyt pancernych walcowanych. Tył czołgu zresztą też pominięty.

Edytowane przez patrykd

Ta faktura jest bardzo delikatna i generalnie po pomalowaniu dodaniu reszty elementow nie bedzie wiele z tego widać ale na etapie budowy to fajnie wygląda tak samo jak wkładanie anie części innych producentow.

Moglbym sie jeszcze bawić w spawy ale nie wychodzą mi one zbyt dobrze.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Mam wątpliwości co do dachu, czy powinna być czesc a51 oraz czy nie usunac pilzenow.

Mam fotkę gdzie ewidentnie ich jeszcze nie było a moja pantera jest nieco wcześniejsza bo ta z przytoczonej fotki ma juz nagrzewnicę. Liczę na wsparcie merytoryczne naszego mesera 😀😀

1000021555-01.jpeg

f7f98dbe26d14742a956215522d5672e8c60f9dc.jpeg

d2b399b4b1e2cf5dde4ee954d8cab4b7e985fbfe.jpeg

Edytowane przez gustlik

21 godzin temu, gustlik napisał:

Mam wątpliwości co do dachu, czy powinna być czesc a51 oraz czy nie usunac pilzenow.

Mam fotkę gdzie ewidentnie ich jeszcze nie było a moja pantera jest nieco wcześniejsza bo ta z przytoczonej fotki ma juz nagrzewnicę.

Bardzo dobry przykład tej Pantery ze zdjęcia - Fgst.121052 jest to jedna z tych Panter co Cię interesują w tym warsztacie. 
Czyli seria z metalowymi kołami jezdnymi, wszystkie wyprodukowane w zbliżonym czasie.
Jest to dość krótka seria - jak na razie zidentyfikowano jako pierwszą Fgst.121032 i ostatnią Fgst.121055 wszystkie z września 1944 roku.

Część A-51 (podstawa pod kompas nawigacyjny) i płytki gazowe (3 szt) zastosowane w tym samym czasie w M.A.N'ie - pod koniec sierpnia 1944 roku. 
Pantera ze zdjęcia Fgst.121052 ma płytki gazowe więc może mieć również podstawę pod kompas. Zaznaczam może ją mieć.

Interesują Cię - mocowania do dźwigu 2t (Pilze) - mocowane fabrycznie od maja 1944 roku. 
Pantera Fgst.121052 takowych nie ma choć były już mocowane w tym czasie, jednak jak widać - jeszcze nie we wszystkich pojazdach.

Tak zwany "wysoki" wentylator - wprowadzony przez MNH na początku września 1944 roku. 
MAN też ją wdrożył do produkcji , lecz jako nowa modernizacja na pewno nie była montowana we wszystkich pojazdach na tym etapie produkcji.

Kolejna Pantera MAN'a z tej serii - No.212/1 - Fgst.121047* zmontowana około 21 września 1944 roku w-g numeracji wcześniejsza ma zarówno wysoki wentylator 
jak i mocowania na dźwig 2t. Dodam jeszcze że jest jeszcze parę fotek z innymi Panterami na metalowych kołach - czyli z tej samej partii produkcyjnej - bez wysokiego wentylatora.

Twoja Pantera No.221 mogła mieć te elementy których nie widać na zdjęciach. Mogła mieć je zamontowane bo w tym czasie MAN je dodawał do swoich Panter. 

Pozdrawiam
Krzysztof

Meser, dzieki za taka długą i merytoryczna odpowiedź. Czyli generalnie pilzeny 50/50, tak sama podstawa kompasu. Choć mam pewną fotkę,  nie najlepszej jakości gdzie przy dużym powiększeniu widać cos jakby pilzen, nie jestem pewien.

Peryskop kierowcy, z daszkiem czy bez też gdybanie, na fotkach te pantery jedne maja z daszkiem inne bez

FB_IMG_1735911895749.jpg

FB_IMG_1734615031980.jpg

FB_IMG_1734615043045.jpg

e1159a652b804c7087d99d43ed8bd47561e6823e.jpeg

Napisano (edytowane)

Powoli zaczynam dłubać dioramę, konstrukcja za panterą to zalążek wiaduktu na których będą tory kolejowe.

1000021651-01.jpeg

Edytowane przez gustlik
  • Like 2

Napisano (edytowane)

To nie moje produkty, kupuje od takiego chłopaka z grupy na fb. Jak dojdą to wrzucę fotki. Skąd wniosek że nie sprawia przyjemności , mi ten model sprawia duzo przyjemności,  budowa idzie bez problemów, dioramka też powoli nabiera kształtów.  Przy budowie wzoruje się delikatnie na jednym zdjęciu.

Jest ogromna i sam nie wiem gdzie ja ją potem postawię 

1000021682-01.jpeg

33421735534_b9840d054d_b.jpg

Edytowane przez gustlik

Dzis jestem na nocnym dyżurze jak będzie spokój i chore dziecko mi jutro da składać to będę dzialać dalej bo o malowaniu przy trzylatku nie ma mowy.

Gąsienice odebrałem wczoraj wieczorem przed nocną zmianą, dziś zmontowałem w niecale dwie godziny, ogniw zostało jeszcze na zapas na wieżę, dorobiłem też haki z drutu, jeszcze je trochę obspawam i gdzieś w zapasach znalazłem lufę rb do wieżowego km.

Na fotkach wyszły pewne elementy do doszlifowania 🧐🧐🧐

1000021695-01.jpeg

1000021697-01.jpeg

1000021699-01.jpeg

1000021701-01.jpeg

1000021703-01.jpeg

W dniu 16.01.2025 o 18:14, gustlik napisał:

To nie moje produkty, kupuje od takiego chłopaka z grupy na fb. Jak dojdą to wrzucę fotki. Skąd wniosek że nie sprawia przyjemności , mi ten model sprawia duzo przyjemności,  budowa idzie bez problemów, dioramka też powoli nabiera kształtów.  Przy budowie wzoruje się delikatnie na jednym zdjęciu.

Jest ogromna i sam nie wiem gdzie ja ją potem postawię 

1000021682-01.jpeg

33421735534_b9840d054d_b.jpg

Gipsem szpachlowałeś?

Napisano (edytowane)
13 minut temu, zyziek napisał:

Gipsem szpachlowałeś?

Tak,  gipsu tu poszło dużo, tak samo wikolu.

Tymczasem mała aktualizacja, narazie górna wiaduktu tylko przyłożona, będę ją montowałal po zmalowaniu spodu wiaduktu, bo w jednym kawałku było by ciężko.

Do góry będą tory, albo miniart albo trumpeter.

Pozdrawiam

1000021776-01.jpeg

Edytowane przez gustlik
  • Like 5

Napisano (edytowane)

Nie sądzę żeby popękał bo generalnie używam tego materiału na innych podstawkach i nie mialem tego problemu, wszystko chyba bede jeszcze gruntował przed malowaniem.  

Będzie też zywica wylewana, przeterminowana dwa lata ale zrobiłem testy i zachowuje sie prawidłowo.

Edytowane przez gustlik

7 godzin temu, patrykd napisał:

Te  koła w tym transporterze to trochę, moim zdaniem,  tak od czapy włożone.  Przemyśl to.

Te kola tam sa wrzucone zeby sie nie pogubiły, tam będzie moździerz 

19995_rd.jpg

W dniu 20.01.2025 o 14:32, gustlik napisał:

Nie sądzę żeby popękał bo generalnie używam tego materiału na innych podstawkach i nie mialem tego problemu, wszystko chyba bede jeszcze gruntował przed malowaniem.  

Będzie też zywica wylewana, przeterminowana dwa lata ale zrobiłem testy i zachowuje sie prawidłowo.

A jakiego używasz?

Napisano (edytowane)

Zwykły gips szpachlowy z brico, jak potrzebujesz konkretnej nazwy to dam potem znać.

Edut : gips

1000021799-01.jpeg

Edytowane przez gustlik
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Przy okazji jeszcze jedna fotka tego pojazdu, też po zniszczeniu.

Widać że peryskop kierowcy bez daszku i wydaje mi sie że jedno koło jest z gumowym bandażem

FB_IMG_1737483990171.jpg

Edytowane przez gustlik

• gustlik changed the title to Panther G Steel wheels RFM 1:35 + sd.kfz 250/7