Skocz do zawartości

D.H. Vampire FB Mk.5/50 Novo 78052

jmx62

Rekomendowane odpowiedzi

20250123_132915~2.jpg

Takiego cudaka udało mi się dopaść na OLX za podłe grosze, przesyłka prawie przekroczyła kwotę za model. Jedyny mały minus to brak oryginalnych  kalkomanii zestawowych.

Te kalki za zdjeciach to taki ratunek bo kupiłem je dla malowań Harriere GR.5 a w zestawie bylo kilkanaście do wlasnie Vampira, Harriera5 i kanadyjskiego CF-100.

A sam model jak na standarty lat 70tych całkiem przyzwoity, oczywiście linie wypukłe ale delikatne, w kokpicie zieje pustką, zreszta we wnekach podwozia również, calkiem znośna oslona kabiny będzie wymagała polerki.

Pamietam że pod koniec lat 80tych kupilem go w wersji woreczkowej na "pchlim targu" w Wa-wie bez pudełka(to co teraz mam to wersja exclusive czyli exportowa) i bez kalkomanii a instrukcja była w wersji xero. Niemniej kleiło sie go bardzo przyjemnie. Pędzlowany Humbrolami a kalkomanie to był zlepek z zapasów, napewno zorganizowalem jakieś kokardy i fin flashe a czy mial jakies napisy to już nie pamiętam ale bardzo go miło wspominam.20250123_132933~2.jpg

20250123_133007~2.jpg

20250123_133030~3.jpg

20250123_133103~2.jpg

20250123_133113~2.jpg

20250123_133129~2.jpg

20250123_133140~2.jpg

20250123_133219~2.jpg

20250123_133309~2.jpg

Edytowane przez jmx62
  • Like 1

He he, wspomnienia... Matka mi przywiozła z Sojuza ten model w późnych latach 80-tych. Był sprzedawany bez pudełka (w woreczku) i nie jestem pewien czy miał kalomanie. Rysunki na instrukcji te same, ale napisy były po rosyjsku.

Z tego samego wyjazdu matki miałem też Beaufightera (nawet go odbudowałem) i Buccaneera (zakochałem się w tym samolocie, był taki ładny, duży!).

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam!

Paweł

• Thanks 1

Były dwie wersje handlowe modeli Novo. Wersja na kraj(w sensie ZSRR czy jak kto woli CCCP) czyli prawie jak edkowy overtress - same ramki + instrukcja i wersja export czyli pudełko co prawda z lichej tektury ale z kolorowym obrazkiem, na tylnej/dolnej stronie schemat malowania, kalkomanie też słabej jakości i instrukcja w wersji angielskiej - pirat z Froga.

A tak na koniec pisania tego posta przypomniała mi się jeszcze jedna wersja, nazwałbym ją pośrednią tzn. wypraski, instrukcja pisana cyrylicą, brak kalkomanii i pudelko też z beznadziejnej tektury ale boxart przypominał rysunek malego Jasia z zerówki wykonany kredkami świecowymi z dziwnym tytułem typu "morskoj istriebitiel" bez podania typu. Co ciekawe większość modeli Novo zachowsła/ przejęła numery katalogowe Froga.