Skocz do zawartości

Warsztat Stachurskiego

StachuV8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jestem na forum nowy (oficialnie) to się przedstawię, modele kleje od 5 klasy podstawówki z przerwami teraz w wieku 26 lat uznałem że wypadało by zwiększyć w końcu kolekcję nie półek wstydu czy modeli sklejonych a modeli skończonych. Od kiedy pamiętam lubiłem szkicować a nie kolorować i widać to też po modelach czyli złożone nie pomalowane jakoś wywołuje to u mnie strach, ale wypadało by się przełamać. Parę 72 udało się pomalować w tym nawet jeden skończyć. Aktualnie walczę z średniej jakości wypustami sdekiem nr 7 od trumpetera w zestawie z 8.8 od tamki i na tym zestawie skupię waszą uwagę w moim pierwszym poście. Modele miały zastosowane po raz pierwszy w moim życiu preshading surfacerami czarnym i szarym na to położyłem atoma dunkelgelb i bezbarwny x22. Jestem na etapie brudzenia i urozmaicania ten nudnej szarości i już na tym etapie zwracam się do was o pomoc jakich farb olejnych użyć żeby zrobić biedronkę? 
Ps. Przepraszam za taka ścianę tekstu ale pisze z telefonu i za zdjęcia z ręki jutro się postaram o lepsze fotki i tło :) 

Pozdrawiam Jakub 

IMG_5421.jpeg

Przyjacielu. Ten dział pn. Warsztat jest po to aby zamieszczać i komentować:D relacje z budowy sprzętu wojskowego różnej maści, a  z tego co widać to Ty masz gotowy ten ciągnik razem z tym działem, proponowałbym umieścić go w dziale Galeria:mrgreen:. Ale dobrze że modelujesz to jest naprawdę fascynujące hobby , to teraz aby ten ciągnik nie był taki opuszczony i samotny musisz do niego jeszcze pasażerów ( obsługę działa) dorobić , najważniejsze to oglądać zdjęcia z epoki i próbować , próbować i jeszcze raz próbować i pytać zawsze ktoś na Forum Ci pomoże.Działaj dalej jesteś obserwowany:wow:. Pozdr. A.

Dobry

Ten model to tak w 80% skończony bo jak w ścianie tekstu napisałem brakuje brudzenia do którego będę podchodził w ten weekend. Od figurek narazie odbijam. Koncepcja na halftraki jest taka że finalnie lądują na desce i w pleksie, co z tego wyjdzie zobaczymy.  A wątek warsztatowy bo nie chce swoimi wypocinami zawalać całego forum tylko tu sobie postępy i moje małe rozkminy będę prezentował. 
Pozdrawiam 

Do biedronki mozna uzyc kazdej farby olejnej. Te modekarskie moga szybciej schnac i miec kolory niespotykane w standardowych zestawach. 

Jeszcze mala uwaga. Rob zdjecia na jednolirym tle. Arkusz brystolu kosztuje grosze. No i przede wszystkim dbaj o oświetlenie modelu. 

Przed toba najtrudniejszy etap - brudzenie, który niejednokrotnie powalil juz dobrze zmalowany model. Nie spiesz sie i polecam ogladac duzo YT z etapami tego procesu. 

Edytowane przez patrykd

Cześć

Z tłem fakt, dzisiaj mam zaplanowaną wycieczke do papierniczego, do 1/72 mam „namiot bezcieniowy” jakiś Ali podobny. Co do brudzenia to na yt chyba wszytko co możliwe obejrzane ale jak widać po obiciach na 7 wprowadzenie tego w życie wymaga u mnie jeszcze trochę wprawy. Tak żeby nuda nie wiało kolejny pacjent do brudzenia i niedawno ukończony kamaz, jedno i drugie 1:72. Wczoraj wieczorem tak sobie kamaza oglądałem i się zastanawiam czy podobne syfienie ma rację bytu w przypadku 7 i paka?
pozdr 

IMG_5311-compressed.jpeg

IMG_5310-compressed.jpeg

IMG_5312-compressed.jpeg

IMG_3509-compressed.jpeg

IMG_3510-compressed.jpeg

IMG_3511-compressed.jpeg

• 4 weeks later...

Dzień dobry po przerwie spowodowanej przeglądem  „projektu” 1:1 i nadgodzinami w pracy. 7 z pakiem została odstawiona chwilowy brak pomysłu i flow, więc zabrałem się za kolejnego po gąsienicowca Maultiera od dragona i napotkałem już nie przyjemny problem z gąsienicami (smart tracki i trexy) i kołem napędowym. Miał ktoś okazję kleić to cudeńko i ma jakieś sugestie jak rozwiązać problem i w zasadzie czy zęby powinny być w środku koła czy też pierwszy ząb przed kołem ? 
Pozdrawiam JS

IMG_6224-compressed.jpeg

IMG_6225-compressed.jpeg

IMG_6219-compressed.jpeg

IMG_6218.jpeg

IMG_6217-compressed.jpeg

4 godziny temu, Mariusz 72 napisał:

Witaj na forum. Życzę satysfakcji ze wspólnej zabawy :).

Dziękuję zabawa będzie przednia jak się wezmę za robotę hahahah.

2 minuty temu, Evildead napisał:

completedtrack2.thumb.jpeg.480873dd51217567d8eae84e57f4708c.jpeg

Czyli zostaje szlifnąć koło na to wychodzi. Ale przynajmniej jeden problem z głowy dzięki za fotkę. 

Pozdro