Skocz do zawartości

In-Box - niszczyciel min ORP Kormoran - skala 1:350

KrisC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry Kolegom, 
zaprojektowałem i zbudowałem modele niszczyciela min ORP Kormoran w skali 1:100 oraz 1:300, które pokazałem w działach Warsztat i Galeria. Okazało się, że miałem zapytania odnoście modelu w skali 1:350, tak więc postanowiłem zaprojektowac model również w tej skali i go zaprezentować, co niniejszym czynię.
Kadłub to odlew żywiczny z formy dwuczęściowej, pozostałe elementy wyposażenia to druk 3d, dodatkowo w zestawie jest komplet kalkomanii, bandera - nadruk na materiale, relingi - elementy fototrawione, podstawka z mocowaniem, anteny ze stali nierdzewnej. Wszystko co potrzeba oprócz kleju i farb.
Zestaw wyceniam na 390PLN + wysyłka, odbiór osobisty lub dowóz w okolicach Trójmiasta. Jeżeli  jest ktoś zainteresowany takim modelem zapraszam do kontaktu przez forum lub email: kcrej@vp.pl. Model będzie także dostępny do obejrzenia i zakupu w bardziej  korzystnej cenie na imprezach modelarskich - Warszawa i wyżej na północ, najbliższe to Olsztyn, Warszawa, Inowrocław. Zainteresowanych proszę o wcześniejszy kontakt w celu umówienia się.

Model jest przeznaczony dla doświadczonych modelarzy.

Dziękuję i pozdrawiam.

IMG_20250308_120031.jpg

IMG_8401.JPG

IMG_8402.JPG

IMG_8403.JPG

IMG_8387.JPG

IMG_8388.JPG

IMG_8378.JPG

IMG_8380.JPG

IMG_8381.JPG

IMG_8383.JPG

IMG_8384.JPG

IMG_8385.JPG

IMG_8386.JPG

7.jpg

6.jpg

Edytowane przez KrisC
  • Like 6
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Twoje opracowanie robi duże wrażenie! (cena również, ale gentlemani podobno o pieniądzach nie rozmawiają - zresztą widać z czego ona wynika). Podoba mi się kompleksowość i multmedialność zestawu - od stalowych anten i banderki po podstawkę i trzpienie mocujące. Brawo! Może uda mi się do Babaryby skończyć Osę (i Jaskółkę), to z chęcią na imprezie co najmniej obejrzę kolejny model jednostki, która pływa/pływała pod biało-czerwoną.

Edytowane przez socjo1

Dziękuję za dobre słowo:) Starałem się wykonać model najlepiej jak potrafię, zabiorę Kormorana w skali 100 na Babarybę i może coś jeszcze, tak więc ewentualnie daj znać wcześniej. Pozdrawiam. 

Napisano (edytowane)

już jako szczęśliwy posiadacz Kormorana pozwolę sobie na kilka uwag   :szczerbol: 

ogólnie :

1) cieszy mnie że krajowy "producent" zabrał się za niszowy "narodowy" temat

2) bezproblemowy kontakt i szybka wysyłka (w sobotę zamówiłem , dziś wyciągnąłem z paczkomatu)

3) jakościowo bardzo dobrze to wygląda wiec od razu wiadomo za co się płaci

4) żywiczny kadłub b.dobrej jakości i detalizacji ---> porównywalny do wyrobów BlackCata (tych starszych z białej twardej żywicy)

5) w cenie dostajemy kompletny model do którego nic nie trzeba dorabiać (żywica , 3D , blaszki, kalki, podstawka)

6) model jest przeznaczony dla zaawansowanych modelarzy

do @KrisC  :

1) rozważ inne zabezpieczenie pudełka z masztem i nadbudówką , dokładnie to :

777.jpg.e1b63ecd8e0c153309eabb269409818c.jpg

u mnie nadbudówka się oderwała (pewnie podczas kurierskiej dostawy), a że masywna jest to "zdemolowała" delikatny maszt...  Tak więc dodanie jeszcze jednego extra w gratisie to był bardzo dobry pomysł bo inaczej musiałbym reklamować...    zatem przemyśl jak te elementy inaczej pakować, ewentualnie dorób w tym pudełku wewnątrz z kartonu jakieś przegródki bo sama folia bąbelkowa włożona od góry to za mało (  albo może woreczki strunowe na każdy element i potem w folię bąbelkową ?  jak w pozostałych pudełkach  :hmmm: )

2) popracował bym nad bardziej rozbudowaną instrukcją - niby jest czytelna ale trzeba wiele miejsc rozkminiać chociażby pod kątem kolejności montażu lub numeracji elementów.

Ponadto jak dla mnie brakuje widoku całej sylwetki bocznej z dokładnym oznaczeniem malowania i umiejscowieniem kalek (szkice fragmentaryczne mogę być mylące)

to tyle :rozkaz:

EDIT  --------------

W dniu 10.03.2025 o 12:35, socjo1 napisał:

...gentlemani podobno o pieniądzach nie rozmawiają - zresztą widać z czego ona wynika....

Michał, to i tak taniej niż podobne gabarytowo flowerki z kociaka, a jakościowo co najmniej tak samo dobre  :mrgreen:

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
52 minuty temu, M.A.V. napisał:

już jako szczęśliwy posiadacz Kormorana pozwolę sobie na kilka uwag   :szczerbol: 

Dziękuję za uwagi😀, zmodyfikuję zabezpieczenie masztu i nadbudówki oraz instrukcję.

Edytowane przez KrisC

Godzinę temu, M.A.V. napisał:

model jest przeznaczony dla zaawansowanych modelarzy

Kurczę, to chyba jednak za wysokie progi na moje krzywe nogi...🙄

• Haha 2

32 minuty temu, socjo1 napisał:

Kurczę, to chyba jednak za wysokie progi na moje krzywe nogi...🙄

nogi nie przeszkadzają nawet kulawe  :szczerbol:    prędzej artretyzm, drżenie rąk i wada wzroku bo elementy zaiście mikromasterowe  :haha:

• Haha 2

4 minuty temu, filipsg napisał:

Piękna rzecz! Czy są plany na zrobienie seryjnych 602-606?

No właśnie - a jakie w nich w ogóle byłyby różnice? 

Chyba na niektórych już zamontowano działo OSU-35? Bardzo fajnie wygląda to działo. 

Napisano (edytowane)
48 minut temu, filipsg napisał:

Piękna rzecz! Czy są plany na zrobienie seryjnych 602-606?

Tak, są takie plany, mam je nawet zrobione w skali 300. Zmian jest więcej niż OSU-35 - pojazdy pdwodne, umiejscwienie pontonów, brak RAS,  Katfish, itd.

Edytowane przez KrisC
  • Like 2

28 minut temu, KrisC napisał:

brak RAS,  Katfish, itd.

Zechcesz wyjaśnić ciemnemu człekowi od II wojny światowej, cóż to jest?

31 minut temu, socjo1 napisał:

Zechcesz wyjaśnić ciemnemu człekowi od II wojny światowej, cóż to jest?

o Sumie to można przeczytać tutaj :   https://zbiam.pl/kraken-demonstruje-mozliwosci-systemu-katfish/

a RAS to zapewne chodzi o Replenishment At Sea - system unifikujący zaopatrywania okrętu na morzu w ruchu, ładunki stałe  jak i płynne (np.paliwo) 

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

też mam i jestem pod wrazeniem, cena jak dla mnie adekwatna na niszowy produkt, mamy wszystko - ja dostałem nawet ekstra masz ale u mnie akurat lekko zdemolowały sie anteny na nadbodowce, jak dla mnei 10/10 po schnellboat przyjdzie czas na kormorana 

Edytowane przez laskonogi
  • Like 2

10 minut temu, laskonogi napisał:

u mnie akurat lekko zdemolowały sie anteny na nadbodowce

Już zmodyfikowałem pakowanie. Problem nie powinien się już pojawić.

• Like 1

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Model wykonany z zawartości pudełka. Jedynie barierki dziobowe są w całości wydrukowane - nie użyłem blaszki z zestawu. Wydruk barierek będę dodawał do zestawu, a modelarz sam zdecyduje co mu bardziej odpowiada. Mi bardziej odpowiada wydruk.

Model można zakupić również poprzez popularne serwisy.

IMG_87561.JPG

Edytowane przez KrisC
  • Like 1