Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Ostatnio tak patrzyłem na moje zapasy modeli i nie dawała mi spokoju duża ilość pomarańczowych Daf-ów italeri. Tak więc po krótkich poszukiwaniach jakiegoś sensownego malowania znalazłem takie:

t8502921yv8.jpg

t8502923xw3.jpg

Na początku miało być malowanie jak na obrazkach czyli srebrne z paskami z kolorze niebieski metalik, ale że wcześniej okablowałem ramę i pomalowałem ją w kolor granatowy (zwykły, nie metalik) to głupawo by wyglądała granatowa rama z metalicznymi paskami, więc postanowiłem pomalować paski pod kolor ramy.

Najpierw podkład:

dsc03741bp8.jpg

A potem kolorek srebrny:

dsc03771hh3.jpg

A wszystko w przymiarce wygląda tak:

dsc03785wn5.jpg

dsc03786ji7.jpg

Ps. Rozważam także przemalowanie ramy na szary taki jak w oryginale i wtedy pomalowanie pasków na kolor metalik niebieski.

Pozdrawiam!

Napisano

Co do wnętrza, mam zamiar obkleić ścianki kabiny od środka kawałkami hipsu i na to nakleić szmatkę do polerowania samochodów a następnie w jej otwory dać główki szpilek(ta szmatka ma fabrycznie zrobione dziurki) a na końcu pomaluje to na kolor w jakim jest teraz deska. Oczywiście będzie więcej modyfikacji wnętrza ale o tym kiedy indziej .

• 1 month later...
Napisano

No no... ciekawy projekt z tym że na zdjęciu posiadasz model ze zwykłą kabiną, a sklejasz super space cap, ale chyba jesteś tego świadomy??

Napisano
z tym że na zdjęciu posiadasz model ze zwykłą kabiną, a sklejasz super space cap, ale chyba jesteś tego świadomy??

Jak narazie malowanie też nie ma nic współnego z oryginałem na w/w fotkach. miki29021 mam nadzieję, że nie zostawisz niebieskich poduszek

Napisano

Malowanie świetne sobie wybrałeś,a przechodząc do szczegółów to jest daf 95 xf .

pozdrawiam

Napisano

hmm...ale rama w orginale to chyba niebieska nie jest?Mysle ze z orginałem to mało wspolnego bedzie miało...powodzenia przy pracach...

• 1 month later...
Napisano

Witam Tak jakoś powoli się dłubie przy moim fafiku, ale tak powoli, jak widać pomalowałem pasek na międzyosiówkach w kolorze ramy, dorobiłem zderzak z tyłu, i przeszlifowałem kabinę i się szykuje że jutro bd malował na srebrny. Zrobiłem taką lekko fotkę poglądową żeby było widać co i jak.

dsc00053pg8.jpg

Potem postaram się o takie lepsze fotki

Napisano

Światła na zderzaku Miki za duże są ! Paskudnie to wygląda. Ogólnie kolorystyka fajna czekam na malowanie kabinki

Pozdr. Krystian

• 2 weeks later...
Napisano

No i ładnie praca cały czas do przodu ,i oby tak dalej

Mi za bardzo nie podchodzą właśnie te lampki na zderzaczku

Napisano

Jak na razie super Ci idzie, czekam na dalszy rozwój pracy

Napisano

Fota była robiona po wyschnięciu kabiny bez klaru ani polerki, potem położyłem dwie cieniutkie warstwy klaru i troszkę przepolerowałem i zobaczymy jak to wyjdzie

Ps. I fakt klar jest ze śnieżki, co jak co ale klar z tej firmy jest dobry Serdecznie mogę go polecić, a w połączeniu z dobrą polerką daje odjazdowy efekt lustra

Napisano

Proszę Cię nie przypominaj mi o nich ... 8 razy już malowałem tą kabinę i za każdym razem mi odchodziła farba, no za h..a nie szło ściągnąć taśmy żeby lakier nie odszedł. Próbowałem już różnych sposobów, w końcu się wkurzyłem i uznałem, że może tez srebrny robi taką jakby za cienką powłokę i nie jest taki odpowiednio mocny. Więc położyłem podkład, kolor granatowy kilka warstw i na to srebrny, czyli tak jak jest teraz, ale nie chce ryzykować więc tylko zderzak będzie pod kolor ramy i paska na miedzyosiówkach. Trudno się mówi, może ten plastik jakiś taki kiczowaty jest ?

Napisano
e może tez srebrny robi taką jakby za cienką powłokę
Czy nie łatwiej było pomalować kabinę jak paski, zakleić i pomalować na srebrny?