Skocz do zawartości

Daf xf95 "Sowiński" by miki29021

miki29021

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio tak patrzyłem na moje zapasy modeli i nie dawała mi spokoju duża ilość pomarańczowych Daf-ów italeri. Tak więc po krótkich poszukiwaniach jakiegoś sensownego malowania znalazłem takie:

t8502921yv8.jpg

t8502923xw3.jpg

Na początku miało być malowanie jak na obrazkach czyli srebrne z paskami z kolorze niebieski metalik, ale że wcześniej okablowałem ramę i pomalowałem ją w kolor granatowy (zwykły, nie metalik) to głupawo by wyglądała granatowa rama z metalicznymi paskami, więc postanowiłem pomalować paski pod kolor ramy.

Najpierw podkład:

dsc03741bp8.jpg

A potem kolorek srebrny:

dsc03771hh3.jpg

A wszystko w przymiarce wygląda tak:

dsc03785wn5.jpg

dsc03786ji7.jpg

Ps. Rozważam także przemalowanie ramy na szary taki jak w oryginale i wtedy pomalowanie pasków na kolor metalik niebieski.

Pozdrawiam!

Co do wnętrza, mam zamiar obkleić ścianki kabiny od środka kawałkami hipsu i na to nakleić szmatkę do polerowania samochodów a następnie w jej otwory dać główki szpilek(ta szmatka ma fabrycznie zrobione dziurki) a na końcu pomaluje to na kolor w jakim jest teraz deska. Oczywiście będzie więcej modyfikacji wnętrza ale o tym kiedy indziej .

• 1 month later...
z tym że na zdjęciu posiadasz model ze zwykłą kabiną, a sklejasz super space cap, ale chyba jesteś tego świadomy??

Jak narazie malowanie też nie ma nic współnego z oryginałem na w/w fotkach. miki29021 mam nadzieję, że nie zostawisz niebieskich poduszek

• 1 month later...

Witam Tak jakoś powoli się dłubie przy moim fafiku, ale tak powoli, jak widać pomalowałem pasek na międzyosiówkach w kolorze ramy, dorobiłem zderzak z tyłu, i przeszlifowałem kabinę i się szykuje że jutro bd malował na srebrny. Zrobiłem taką lekko fotkę poglądową żeby było widać co i jak.

dsc00053pg8.jpg

Potem postaram się o takie lepsze fotki

Światła na zderzaku Miki za duże są ! Paskudnie to wygląda. Ogólnie kolorystyka fajna czekam na malowanie kabinki

Pozdr. Krystian

• 2 weeks later...

Fota była robiona po wyschnięciu kabiny bez klaru ani polerki, potem położyłem dwie cieniutkie warstwy klaru i troszkę przepolerowałem i zobaczymy jak to wyjdzie

Ps. I fakt klar jest ze śnieżki, co jak co ale klar z tej firmy jest dobry Serdecznie mogę go polecić, a w połączeniu z dobrą polerką daje odjazdowy efekt lustra

Proszę Cię nie przypominaj mi o nich ... 8 razy już malowałem tą kabinę i za każdym razem mi odchodziła farba, no za h..a nie szło ściągnąć taśmy żeby lakier nie odszedł. Próbowałem już różnych sposobów, w końcu się wkurzyłem i uznałem, że może tez srebrny robi taką jakby za cienką powłokę i nie jest taki odpowiednio mocny. Więc położyłem podkład, kolor granatowy kilka warstw i na to srebrny, czyli tak jak jest teraz, ale nie chce ryzykować więc tylko zderzak będzie pod kolor ramy i paska na miedzyosiówkach. Trudno się mówi, może ten plastik jakiś taki kiczowaty jest ?