Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109 K-4, JG 27, Germany 1945 - Eduard 1:48

Herod

Rekomendowane odpowiedzi

Mój samolot nr. 5.  Pomyliłem się z tym pasem JG 27 (przesunąłem do przodu) ale poza tym fajnie było zrobić samolot w aż 7-dmiu kolorach kamuflażu. Jedynie pod spodem stosowałem taśmy, a reszta to robota aero. Gdy natomiast chodzi o sam model to było chyba nawet gorzej niż "normalnie". Brak możliwości przyjemnego złożenia podwozia do "lotu" jest normą w modelach redukcyjnych i jestem w stanie to zrozumieć. Ale ten samolocik został stworzony z myślą o jednej pozie. Na płycie lotniska, ze sterami w stanie "spoczynku" (są montowane osobno), i z otwartą kabiną. Próba złożenia tego w inny sposób jest problematyczna i wymaga przeróbek (zaniechałem ich). Zaś owiewka... nie pasuje.

Poza tym było ok. 

W następnym tygodniu MiG-3, który jest już skończony. :)

YouTube:  

t%C5%82o.jpg

DSC_0707.JPG

DSC_0708.JPG

DSC_0709.JPG

DSC_0710.JPG

DSC_0711.JPG

DSC_0712.JPG

DSC_0726.JPG

DSC_0727.JPG

DSC_0739.JPG

DSC_0741.JPG

DSC_0742.JPG

DSC_0743.JPG

DSC_0744.JPG

DSC_0745.JPG

• Like 7

Jeśli to wersja K, podwozie główne powinno być całkowicie schowane. Brakuje klapek zakrywających koła, no chyba że w tym malowaniu były zdemontowane. Całość miła dla oka, chociaż nie do końca przemawiają do mnie pasy na skrzydłach i usterzeniu widoczne od góry, i pod spodem.

• Like 2

Szkoda. Robiłem właśnie za instrukcją. Wszystkie cztery schematy w wersji weekendowej były bez klapek, choć same klapki oczywiście są w zestawie. 
Z klapami wyglądałby fajniej, a do tego montowałoby mi się go nieco szybciej.
Pasy to smugi, które robię aerografem. Może mogłem nieco bardziej rozcieńczyć biel. Nie jestem do końca przekonany do robienia ich farbami olejnymi - zwłaszcza gdy model ma dużo dziurek na poszyciu.

Robiłem Stab III/JG 27, Nr. 330255. Widziałem w 2-3 książkach maszynę właśnie w takim kamuflażu jak wykonałem. Eduard zmienił w instrukcji barwy na kadłubie (zieleń i brąz). 
To ten:

https://www.asisbiz.com/il2/Bf-109K/JG27/pages/Messerschmitt-Bf-109K4-Stab-III.JG27-Chevron-bar-WNr-330255-Wunstorf-Germany-1945-01.html

... i tak zrobiłbym jej klapy. No nic. Może kiedyś pomaluję kolejnego. :) 

Oh. To nie jest czerń. 😉 To RLM 74 i RLM 75, wersja AK. Farba całkiem przyjemna w nakładaniu ale te odcienie są chyba faktycznie za ciemne.
Na kadłubie oczywiście są inne RLM (AK i Vallejo). Zaś samo zróżnicowanie kamuflażu wynika po prostu z jednego z późnowojennych wariantów malowania. 

Tak się składa że ostatnio przerabiam parę fok z eduarda i maluję farbami AK .  Wygląda to zdecydowanie inaczej, stąd pytanie odnośnie tej czerni . Myślałem że ten samolot jest tak pomalowany bo są jakieś nowe zdjęcia . 

50 minut temu, Herod napisał:

To RLM 74 i RLM 75, wersja AK. Farba całkiem przyjemna w nakładaniu ale te odcienie są chyba faktycznie za ciemne.

Nie ma czegoś takiego jak "odcienie są za ciemne". Jest natomiast coś co nazywa się efekt skali.