patrykd Napisano 27 Marca 2025 Napisano 27 Marca 2025 (edytowane) 7 godzin temu, meser262 napisał: Znów chwilę trwało - ale "lepiej później niż wcale". Kolega "Thalgonis" początkowo planował wykonanie tego modelu (tak myślę) zgodnie z oryginałem z czasów wojny. Instrukcja miała takie malowanie jakie chciał wykonać w swoim zestawie. Dopiero po moim wpisie że jednak takowego nie da się zrobić z tego modelu postanowił - zresztą zupełnie słusznie - oznaczyć go jako SF. Takowe oznaczenie w dziale warsztatowym o broni pancernej oznacza - NIE WZORUJ SIĘ NA NIM jeśli chcesz odwzorować ten konkretnie pojazd z czasów wojny. Zapobiega to wprowadzaniu innych w błąd. Moim zdaniem jest to słuszne podejście do tego tematu. Bardzo często widzę że jeden modelarz drugiemu pokazuje fotkę modelu tego czy innego , aby pokazać jak powinno to wyglądać/być zrobione. Nie pokazuje fotki oryginału - tylko model. Najczęściej wygląd tego modelu (jego detali) z wyglądem oryginału nie ma nic wspólnego. Całość mojego wpisu dotyczy części merytorycznej i tylko takiej. Muzea też nie gwarantują dobrego odwzorowania danego pojazdu. Przykład za dużych elementów ? To Twoje modele i Twoje wykonanie. Nikt nie jest idealny i nie musi być taki jak inni. Popatrzmy na to z drugiej strony - nie podoba Ci się nie oglądaj. Rób swoje i nie przejmuj się . Jadu i złośliwości mamy w życiu na co dzień dosyć - tu w modelarstwie tego nam nie potrzeba. Pozdrawiam Krzysztof Ale uchwyty i tak mógł poprawić bo wyglądają MEGA słabo. Są za grube i krzywo ułożone. Rozumiem niezgodność historyczną, ale niechlujstwo już nie ma nic wspólnego z historią. No ale to JEGO model..... Edytowane 27 Marca 2025 przez patrykd 3 Cytuj
patrykd Napisano 27 Marca 2025 Napisano 27 Marca 2025 Mam pytanie techniczne. Jak wykonales ten chmurkowy obrys kolorów. Na moim modelu mam podobny efekt tylko ze z ostrym przejsciem Cytuj
Thalgonis Napisano 27 Marca 2025 Autor Napisano 27 Marca 2025 Wszystko co maluję robię z ręki, nie używam szablonòw, dlatego nie zawsze wychodzi jak powinno Cytuj
Markuz Napisano 8 Kwietnia 2025 Napisano 8 Kwietnia 2025 Podoba mi się. Cętki malowałeś ręcznie czy stosowałeś jakieś maski? Cytuj
Thalgonis Napisano 8 Kwietnia 2025 Autor Napisano 8 Kwietnia 2025 10 minut temu, Markuz napisał: Podoba mi się. Cętki malowałeś ręcznie czy stosowałeś jakieś maski? Dziękuję Ręcznie. Cytuj
Endrju Napisano 8 Kwietnia 2025 Napisano 8 Kwietnia 2025 No niczego sobie. Podoba się. N to co? Kierunek Wrocław? Cytuj
Thalgonis Napisano 8 Kwietnia 2025 Autor Napisano 8 Kwietnia 2025 18 minut temu, Endrju napisał: No niczego sobie. Podoba się. N to co? Kierunek Wrocław? Danks Andrzeju, ale już nie zdążę na Wro Bo to jeszcze nie koniec przecie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi