Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk. llC, Italeri 1/48

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Nocny myśliwiec z 247 dywizjonu z Kornwalii, styczeń 1942.
Miałem z nim trochę zamieszania w kwestii malowania. W literaturze można spotkać różne wersje, podobno na tym samolocie naniesiono malowanie eksperymentalne, mnogość informacji jaki właściwie miał kolor sprawiła, że w końcu uznałem, że mogę sobie wybrać i padło na najbezpieczniejszą opcję - night black.  Niemniej można spotkać informację, że był to używany do 1939 przez lotnictwo bombowe RAF kolor NIVO albo standardowy RAF Dark Green. O ciemnym lub czarnym szarym też można usłyszeć. Jest wysoce prawdopodobne, że przy przemalowaniu większość napisów eksploatacyjnych zniknęła i już ich nie odtwarzano, ja jednak z pewnych względów użyłem wszystkich czerwonych napisów jakie pokazywała instrukcja.  No i działka...już naprostowałem:) Zauważyłem dopiero na zdjęciach.

Sam model to typowy zestaw Italeri. Może trochę niedoskonałości jest, ale ogólnie daje się to poskładać. Możliwość wykonania otwartego, a właściwie to nawet otwieranego i zamykanego silnika dodaje sporo frajdy. Zestaw zawiera elementy fototrawione, ale takich jeszcze nie spotkałem. Bardzo twarde, trudne do uformowania blachy, na szczęście nie ma tego zaginania dużo. Ktoś mi wspominał, że to w Italeri standard. Samolot pomalowany jest farbką Vallejo Model Air 71.057. Na nią nałożyłem lakier połysk GX100, a na wykończenie GX113. I tu spotkała mnie dziwna niespodzianka. Samolot miał sporo okopceń, przebarwień zrobionych suchymi pastelami i tuszami Tamiya. Ale co nałożyłem okopcenia to znikały po nałożeniu lakieru. Chyba z trzy razy powtarzałem operację i za każdym razem lakier wszystko redukował.  W końcu dałem spokój.  

20250327_202918.jpg

20250327_201946.jpg

20250327_201833.jpg

20250327_201744.jpg

20250327_201546.jpg

20250327_201626.jpg

20250327_202025.jpg

20250327_201217.jpg

20250327_201302.jpg

20250327_201355.jpg

Edytowane przez GrzegorzM
  • Like 7

O napisach eksploatacyjnych już wspomniałeś, więc się nie czepiam :D . Samolot był mocno matowy, całość do poprawki:

033.thumb.jpg.13c1bcc167f2df6f221ec1d9e0b2f477.jpg

Posiadał też stary typ kółka ogonowego, można to poprawić. Ślady eksploatacyjne nanieś i zostaw bez zabezpieczania, trzeba tylko o tym później pamiętać. No i ostatnie pytanie, dlaczego nie Arma? Wybrałeś najgorszą opcję, Hasegawa byłaby lepsza. Duży plus za wybór malowania bo rzadkie, no i Garbuska wink4.

• Like 1

Arma do zakupienia. A ten już był u kogoś w szufladzie no i poproszono mnie bym wykonał zanim całkiem stanie się vintage;) Z tym połyskiem...GX100 i 113 ogólnie jakoś mnie rozczarowały. Nie bardzo umiem z tym pracować. Pomyślę o kolejnej zmianie, zawsze też mogę wrócić do wypróbowanych lakierów Vallejo. Mają swoje za uszami ale też jedną, ważną zaletę. Gloss to gloss, matt to matt, satine to satine.;)

Elegancki taki cały czarny 👍 zawsze lubiłem Hurriego w nocnym wydaniu, rasowe takie 😉

Obawiam się że pastele znikają w bezbarwnych bo pojawia się efekt , jak by to ująć, "trwałego nawilżenia "; w sensie pastele są  dobrze widoczne jak są suche, dla tego na nie lepiej już nic nie dawać .

Arma oczywiście lepsza ale jak miał zarosnąć kurzem na półce to zawsze lepiej że zrobiony 🙂

Pozdr ww 

P.s. czy mi się wydaje czy na 4tym zdjęciu od końca bije w oczy niewykończone łączenie połówek kadłuba na grzbiecie?🙄

• Like 1