Skocz do zawartości

Modelcollect 1:72 E-50 Ausf. Vierfuesler "Nachtteule", ale po mojemu

kret69

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Modelcollect wypuściła serię "Fist of War" która zawarła nie tylko nigdy nie zrealizowane plany inżynierów Rzeszy (ale też z USA, Avenger bodajże), ale pociągnęła wózek szaleństwa dalej i zmieniła je w mechy.  Całość przypomina trochę klimaty "Człowieka z Wysokiego Zamku" lub "nowego" Wolfensteina, gdzie magia łączy się z fascynacją swastyką i definiuje typowego dorastającego piwniczaka w 2025 roku.  Co najgorsze, Modelcollect ma naprawdę dobrze przemyślane modele przyzwoitej jakości więc patrzenie jak wypuszczają kolejnego E-75 na nogach z działem lub P-1000 Ratte w 1:72 kiedy my tu ciągle nie mamy przyzwoitego UH-1 Huey czy Ziła-130 to trochę tortura ale co tam. I niby twierdzą że to jakieś "alternatywne uniwersum" ale nie mają nigdzie do niego opisu a opisy tych maszyn na ich stronie - dawniej nieobecne - teraz są wygenerowane przez AI.

Kupiłem takiego mecha z wielką latarką bo był tani i postanowiłem że zrobię. Niespecjalnie pasował mi do koncepcji karetki więc spróbuję z niego zrobić jakiś improwizowany wóz do usuwania zniszczeń powojennych. W 2005 roku rosyjska kinematografia wypuściła nie mający analoga w mirie film "Czas zbierania kamieni". Chociaż głupiutki, a z perspektywy Polaka ogląda się to jak rozwój oferty Modelcollecta - fajnie że dwóch oprawców się godzi - to jako generyczny sci fi mi się nawet spodobał. Trochę przypomina mi "Appleseed Alpha" albo nasze stare filmy o odbudowie kraju. I coś takiego chcę sobie zrobić tym modelem - a przy okazji w ogóle coś z tej serii pokazać, bo mało kto je chyba robi.

IMG_20250422_100631.thumb.jpg.6635ce16dd9047982db1f06781f46fb0.jpg

Model jest szczegółowy, dobrze spasowany, nadlewki są minimalne. Postanowiłem w sekcji silnika wsadzić jakieś śmieci żeby zasymulować kwantowy bulbulator z wihajstrem wzdłużnym, bo wiadomo że każdy nazistowski mech tak miał. Zakleiłem dziurę po dolnej wieżyczce (Kugelblitz czy jakoś tak) bo generalnie dolna wieżyczka strzelająca w dolnej półsferze w 360 stopniach pokrycia to trochę głupi temat jak się ma nogi na linii strzału. Poza tym mój pojazd będzie całkowicie odciążony - gdzie się da, zdjęty pancerz i wszystko co waży. Oczywiście będzie bez uzbrojenia.

IMG_20250422_100641.thumb.jpg.78aaa9d22eb9e0e12f61a7d46023aebe.jpg

Nie ukrywam że nogi mnie zachwyciły. Robiłem już wcześniej trochę modeli mechów, ale żaden nie miał pracujących tłoków na kończynach. OK, żaden futurystyczny mech nie ma tłoków bo ma miomery czy inne magiczne mięśnie z tlenku nierozjebjum ale nadal są to precyzyjne mechanizmy. Nie będę ich zakrywał pancerzem bo to już "czas zbierania kamieni".

Na górę zamiast wieżyczki chcę dać dźwig kratownicowy z GPMa, ten który był na KRAZie 255B. Na przód i boki dam dodatkowe narzędzia do "pracy w polu".

Zastanawiam się nad malowaniem. Chodzi za mną żółty, ale chciałem poćwiczyć przebitki i obicia - czy na spód miałby sens ten kolor niemieckiej farby antykorozyjnej?

• Like 1

Mam dwie nogi i jakieś szczątkowe wnętrze. Jeszcze dwie i zaczynam się bawić z detalami.

IMG_20250422_204552.jpg

Jak widać zdecydowałem się na dwa bulbulatory i po wnikliwej analizie materiału historycznego wstawiłem wihajster poprzeczny.

Jeszcze trochę poszlifuje sobie jutro i zapodkladuje.

IMG_20250424_210816.jpg

• Like 2

Cześć Krzychu!

Ja tam kibicuję! Jestem ciekaw, co z tego zrobisz. Co prawda wolę modele realistyczne, ale jednak radość z budowania też jest jednak bardzo ważna.

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Jeszcze szlifuję. 

Dopiero jak go maluję i oglądam na zdjęciach to widzę część błędów.

Na razie mam tak, i nogi na pewno so powazniejsEj poprawyt. Ślady wypychaczy które?

IMG_20250503_230806.thumb.jpg.13aa73d277387a915fcb82e035c4c4c9.jpg

ślad po wypychaczu zaznaczony szczałką :)  i na pozostałych nogach pewnie to samo

tam gdzie kreski to ślady po łączeniu połówek częsci - też przydało by się wygładzić

a tam gdzie X w ramce masz jamę skurczową - pewnie na pozostałych nogach tak samo tylko nie widać - szpachluj

nie, że marudzę.. każdy robi jak umi.. a że krety ślepe to jesteś usprawiedliwiony

IMG_20250503_230806.jpg.b924d8348ccb26eea2d8e72e57c187de.jpg

• Like 1

Dzięki , 

Nie uważam tego za marudzenie. 

Po to jest warsztat.