Skocz do zawartości

Tamiya M48A3 Patton

Arcadio

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Zacząłem sklejać nowy model. Pierwszy raz mam doczynienia z blachami i mocno walczę z nimi. Coś tam poszpachlowalem. 

Czytałem gdzieś o potrzebie zrobienia dziur w kołach napędowych aby błoto się usuwało. Ma ktoś wiedzę o co chodzi? Jeśli macie rady co do blach to bardzo proszę. Przyznam, że robię jak leci wg instrukcji Eduarda dla nauki. Wydaje mi się, że część blach bez potrzebnie montuję zamiast plastiku. Czy pomijacie w projektach niektóre blachy? Co decyduje o tej decyzji? Przypominam, że jestem żółtodziobem i uczę się. 

IMG20250511144828.jpg

IMG20250517121529.jpg

IMG20250517200534.jpg

IMG20250519214801.jpg

IMG20250519214814.jpg

IMG20250519214829.jpg

9 godzin temu, Arcadio napisał:

Wydaje mi się, że część blach bez potrzebnie montuję zamiast plastiku. Czy pomijacie w projektach niektóre blachy?

Dobrze Ci się wydaje. Mi się zdarza bardzo często że nie montuję wszystkich blach z zestawu. Ja kieruje się bardzo prostą zasadą. Montuję blachę jeśli uznam, że wygląda ona lepiej na modelu niż plastik. Blacha spłaszcza niektóre elementy i to jest chyba podstawowa zasada. Jeśli element z blachy jest zbyt płaski i mało 3D to go ni montuj.

Nadmiar części na arkuszach blach wynika chyba z chęci wykorzystania przez producenta przestrzeni na arkuszu blachy. Tak mi się wydaje.

• Like 1

Potwierdzam to, co napisał Andrzej.

Poza tym - niestety sięgnąłeś po najgorszy na rynku model Pattona... Ale jest dobry do prób :)

Osłony przednich świateł i same światła uciekły ci troszkę na boki:

image.png.aaf08873ee1f9fde39d0b54aab72d740.pngzdjęcie z netu w celu dyskusji.

co do dziur w kołach napędowych - odpuść sobie, skoncentruj się na czystym sklejeniu i pomalowaniu modelu.

Niemniej, gdybyś się uparł -> tak to wygląda, trzy owalne otwory do usuwania błota.

image.jpeg.65630a5d72d042525c9728485af4c082.jpegzdjęcie z netu w celu dyskusji.

EDIT.

Przy budowie modelu pooglądaj sobie jakieś galerie w necie - jest ich dużo. Np taka - http://www.primeportal.net/tanks/ulrich_wrede/m48/

To niemiecki Patton z nieco innym wyposażeniem, ale podstawowe elementy są uniwersalne.

Edytowane przez martinello
  • Like 1

W tym modelu zrobię wszystko co mam w blachach, aby poćwiczyć. Przy następnych projektach będę już wybiórczy.  Dziękuję za linka. 

Wiem, że są lepsze modele, ale zależało mi aby poćwiczyć blaszki, szpachlowanie. 

Szukałem w necie fotek, ale do tej strony mnie nie zaprowadziło. 

Jeszcze raz dziękuję, jesteś Panowie bardzo pomocni. 

Edytowane przez Arcadio

Nie bo. Olive Green jest zbyt żywym kolorem. W przypadku farb Tamiya możesz mieć problem, bo ma malą paletę barw