Arcadio Napisano Poniedziałek o 19:53 Share Napisano Poniedziałek o 19:53 Hej. Zacząłem sklejać nowy model. Pierwszy raz mam doczynienia z blachami i mocno walczę z nimi. Coś tam poszpachlowalem. Czytałem gdzieś o potrzebie zrobienia dziur w kołach napędowych aby błoto się usuwało. Ma ktoś wiedzę o co chodzi? Jeśli macie rady co do blach to bardzo proszę. Przyznam, że robię jak leci wg instrukcji Eduarda dla nauki. Wydaje mi się, że część blach bez potrzebnie montuję zamiast plastiku. Czy pomijacie w projektach niektóre blachy? Co decyduje o tej decyzji? Przypominam, że jestem żółtodziobem i uczę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Wtorek o 05:16 Share Napisano Wtorek o 05:16 9 godzin temu, Arcadio napisał: Wydaje mi się, że część blach bez potrzebnie montuję zamiast plastiku. Czy pomijacie w projektach niektóre blachy? Dobrze Ci się wydaje. Mi się zdarza bardzo często że nie montuję wszystkich blach z zestawu. Ja kieruje się bardzo prostą zasadą. Montuję blachę jeśli uznam, że wygląda ona lepiej na modelu niż plastik. Blacha spłaszcza niektóre elementy i to jest chyba podstawowa zasada. Jeśli element z blachy jest zbyt płaski i mało 3D to go ni montuj. Nadmiar części na arkuszach blach wynika chyba z chęci wykorzystania przez producenta przestrzeni na arkuszu blachy. Tak mi się wydaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Wtorek o 09:13 Share Napisano Wtorek o 09:13 (edytowane) Potwierdzam to, co napisał Andrzej. Poza tym - niestety sięgnąłeś po najgorszy na rynku model Pattona... Ale jest dobry do prób Osłony przednich świateł i same światła uciekły ci troszkę na boki: zdjęcie z netu w celu dyskusji. co do dziur w kołach napędowych - odpuść sobie, skoncentruj się na czystym sklejeniu i pomalowaniu modelu. Niemniej, gdybyś się uparł -> tak to wygląda, trzy owalne otwory do usuwania błota. zdjęcie z netu w celu dyskusji. EDIT. Przy budowie modelu pooglądaj sobie jakieś galerie w necie - jest ich dużo. Np taka - http://www.primeportal.net/tanks/ulrich_wrede/m48/ To niemiecki Patton z nieco innym wyposażeniem, ale podstawowe elementy są uniwersalne. Edytowane Wtorek o 09:22 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Wtorek o 14:20 Autor Share Napisano Wtorek o 14:20 (edytowane) W tym modelu zrobię wszystko co mam w blachach, aby poćwiczyć. Przy następnych projektach będę już wybiórczy. Dziękuję za linka. Wiem, że są lepsze modele, ale zależało mi aby poćwiczyć blaszki, szpachlowanie. Szukałem w necie fotek, ale do tej strony mnie nie zaprowadziło. Jeszcze raz dziękuję, jesteś Panowie bardzo pomocni. Edytowane Wtorek o 14:23 przez Arcadio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Wtorek o 14:38 Share Napisano Wtorek o 14:38 A w jakim będzie malowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Wtorek o 14:58 Autor Share Napisano Wtorek o 14:58 20 minut temu, martinello napisał: A w jakim będzie malowaniu ? Olive drab z ofensywy Tet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 16:03 Share Napisano Wtorek o 16:03 Jeżeli Playboy, to nie olive drab, a Field Green. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Wtorek o 19:35 Autor Share Napisano Wtorek o 19:35 3 godziny temu, Moses napisał: Jeżeli Playboy, to nie olive drab, a Field Green. Tamiya ma ten kolor czy trzeba mieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 19:39 Share Napisano Wtorek o 19:39 Nie wiem. Szukaj wg nr FS14052 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Wtorek o 19:54 Autor Share Napisano Wtorek o 19:54 14 minut temu, Moses napisał: Nie wiem. Szukaj wg nr FS14052 Wychodzi że xf-58 olive green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 20:37 Share Napisano Wtorek o 20:37 Nie bo. Olive Green jest zbyt żywym kolorem. W przypadku farb Tamiya możesz mieć problem, bo ma malą paletę barw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Środa o 04:52 Autor Share Napisano Środa o 04:52 (edytowane) Ma ktoś wiedzę jaki podkład pod farbę bazową stosowany był w M48? Chcę zrobić chipping. Co do Field green to xf 13 Tamiya jest mniej żywy. Edytowane Środa o 09:45 przez Arcadio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi