GrzegorzM Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Samolot z 384 Grupy Bombowej, najprawdopodobniej przekazany z RAF i używany w grupie do zadań pomocniczych ( podstawowym orężem jednostki były B-17 Flying Fortress). Otrzymał, podobnie jak jego więksi bracia, nazwę własną - "Flying Clown". Przetrwał wojnę w Europie, jednak 2 września 1945 maszyna uległa kraksie podczas lądowania w miejscowości Wollerdorf. Model AZ, z roku 2011. Trochę wzmocniłem konstrukcję i podwozie, bo według instrukcji wszystko miało być łączone "na styk", taka cecha starszych short run'ów. Wymaga sporo obróbki i jednak dobrze, że mamy dziś do wyboru także nowocześniejszy zestaw Dora Wings. AZ ma trochę zgrabniejszy, niższy kadłub niż samolot miał w rzeczywistości. Do tego klapki na osłonie silnika są w zestawie zrobione jako całkowicie zamknięte, nie jestem pewien czy znalazłbym jedno zdjęcie z takim układem. To też nieco poprawia linię tego w rzeczywistości pękatego samolotu. Model pomalowałem farbą Humbrol Acrylic 89. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca No i proszę jaki ładny mściciel ! Dobrze wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca Rzadki ptaszek. Myślę że mocniejsze zapuszczenie linii na ciemno wyszłoby mu na lepsze, nawet na zdjęciach jest to widoczne. Fajny, bo inny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca Małe PS do tematu: jednak znalazłem fote z całkowicie zamkniętymi klapkami wokół silnika;)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi