Skocz do zawartości

[In-Box] Mi-24 Italeri 1:72

aqws99

Rekomendowane odpowiedzi

Co najlepsze ... już taki sklejałem dla siostrzeńca tylko... że wtedy to była kopia wydana pod nazwą Kitech... co się na klołem przy tym modelu to mało powiedziane... i w jakim byłem szoku gdy otwarłem pudełko italeri i znalazłem tam wypraski identyczne tylko, że z lepszego materiału

Podejrzewam, że Kitech skopiował model italeri (nie wieadomo czy legalnie) tylko, że już koplletnie go zmasakrował i sprzedaje o 10 złotych drożej...

aqws99 jedynym plusem dla italki jest to że ma nity a hb nie ,kleiłeś z hb ?

erkamo Spasowanie koszmarne kabina to pomyłka 10% tego co jest w hb ,uzbrojenie koszmarnie odwzorowane tylko 4 zasobniki i 4 rakiety w hb jest cały arsenał 10 rodzajów podwieszeń ,podwozie nieporównywalne z rzeczywistością wirnik jest zrobiony na odwrót itp itd.

Edytowane przez Gość

Ja też tak uważam...

Italeri podstawowe wady to...

słabo spasowane części...

wypukłe linie podziału...

po sklejeniu dziwny kształt przedniej części śmigłowca... na pierwszy rzut oka widać, że mało ma wspólnego z mi 24 ...

no ale za 24 zł...

Zacząłem go robić i zatrzymałem się na tablicy przyrządów i przedziale desantowym Odpuściłem... na razie Model nie trzyma wymiarów, jest krótszy w części ogonowej (ale to akurat można naprawić bez większego wysiłku). EWU też nie odwzorowuje tego prawdziwego. Cały model wymaga włożenia dużej ilości w pracy, by efekt był w miarę zadowalający. A co do wypukłych linii podziałów, to nie pamiętam

Dokładnie ten sam model jest w ofercie firmy Bilek, nr 969. Inne są tylko kalki, swoją droga, na wysokim poziomie, 2 oznaczenia czeskie "tygrysi" 0705 i 0836 w trójkolorowym kamuflażu, oba z oznaczeniami o obniżonej widzialności, oraz 2 oznaczenia ZSRR/Rosja, jedno z Afganistanu "czerwona 23", drugie z czasów wojny w Czeczenii, ciekawe ze względu na oznaczenia do szybkiej identyfikacji wzrokowej (czarne pasy na belce ogonowej i tylnej części kadłuba).

No i jak zwykle brak kalek do polskich Mi-24D w zestawie (swoją drogą, czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z tym, żeby w pudełku któregoś z modeli tego smigłowca były nasze oznaczenia?)

I jeszcze jeden dość istotny błąd w samych wypraskach, o ile poprawnie odwzorowana jest osłona systemu kierowania ppk, i tyle samo uzbrojenie jest z wersji późniejszych (9M114 Kokon w miejsce pocisku 9M117 Skorpion).

Kolejny mankament to brak skręcenia geometrycznego kadłuba za kabiną pilota, wypraski sa symetryczne, a nie powinne być.

Już piszę tak w skrócie. Generalnie sprawa wyniknęła z nierównomiernego rozkładu sił i momentów w czasie lotu. (nie przypomnę sobie jednak teraz, czy było to weryfikowane jeszcze w czasie prób tunelowych, czy w czasie prób w locie, generalnie dotyczy wszystkich wersji śmigłowca, także Mi-24A). Skręcenie jest niewielkie, ok 5 stopni w widoku od przodu śmigłowca widać tak, jakby płatowiec był przechylony na lewą stronę. Tak jak napisałem, cały sens w takiej konstrukji był taki, żeby zrównoważyć siły i momenty działające w czasie lotu.

Przy okazji, poprawne plany znajdują się monografii "Smigłowiec bojowy Mi-24" autorstwa panów P. Butowskiego, J. Gruszczyńskiego i M. Fiszera, natomiast PKL nr2 i znaczna większośc skanów krążących gdzies tam po internecie jest niepoprawna w tym względzie.

A tak to wygląda:

mi24cg5.jpg

w1340.png

ps. kąty zaklinowania skrzydeł też są różne.

Edytowane przez Gość

Z przykrością muszę stwierdzić że ten model w porównaniu z hobbybossem to shit.

HB nie znam, ale dawno temu zabierałem się za ten zestaw i muszę się zgodzić z powyższą opinią. Pamiętam że miał belkę ogonową za krótką o 10mm !!!

Też miałem do czynienia z Mi-24 z Italeri, idealny nie jest ale wrzucając w niego trochę blaszek możemy zwiększyć jego ''prezencje''. Tego poniżej zrobiłem w dwa wieczory na zamówienie dla syna. Nie przetrwał tygodnia - czterolatek załatwił sprawę szybko

100_1042.jpg