Helmut Napisano 11 Lipca 2025 Share Napisano 11 Lipca 2025 Trzy pierwsze części tej kolekcji prezentuję we wcześniejszych wątkach: Limpin' Lizzie, Princess Elizabeth i Sizzlin' Liz. Dla przypomnienia i/lub zachęty do odwiedzenia prezentuję zajawki: Koncepcja natomiast niniejszego modelu pojawiła się trochę przypadkiem. Kiedy moja Pani, pytana o pomysł na następny model, powiedziała "Czerwony kwadrat", w pierwszej chwili pomyślałem o czymś zupełnie innym. Zupełnie niezależnie przyszedł mi do głowy pomysł tak oczywisty, że aż się zdziwiłem, że przyszedł dopiero teraz: rejestracja cywilna! (od razu proszę Kolegów, mających pomysły na inne "Ele" o powstrzymanie się, bo moja Pani też tu zagląda, a nie chcę jej psuć niespodzianki). Zdjęcie maszyny SP-ELA znalazłem dość szybko, budowa była bezproblemowa (jak to u Edka). Z nowych technik (?) pobawiłem się z kolorami washa (AMMO PLW): na białe powierzchnie (Mr. Hobby H1) użyłem jasnoszarego, na czerwone (Mr. Hobby H3) - czerwonobrązowego, tylko tyle, żeby zaznaczyć linie i uplastycznić bryłę. Malowanie, na ile się zorientowałem, jest standardowym malowaniem tych Zlinów, lata tego trochę z różnymi rejestracjami, dzięki czemu wiedziałem, że na dolnych powierzchniach kolory są położone odwrotnie. Jedyny zgryz miałem z kolorem rejestracji na spodzie skrzydła: te samoloty mają i czarne, i białe. Nawet dzwoniłem w tej sprawie do aeroklubu, w którym ta maszyna przez jakiś czas latała, ale ponieważ to było już parę lat temu, nie potrafili mi pomóc. O kolorze białym zadecydowało znalezione w sieci zdjęcie egzemplarza bodaj ELC.. Ot, i tyle. Smacznego... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lipca 2025 Share Napisano 11 Lipca 2025 Fajny Zlinek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Lipca 2025 Share Napisano 13 Lipca 2025 Model rewelacja Aż mi się czasy dzieciństwa przypomniały jak SP-ELE kręcił akro mi nad głową. Co do rejestrcji na spodzie. ELA białe litery na spodzie miała we wczesnej wersji malowania z lat 70 tych jak tu na foto Wacława Hołysia Natomiast w malowaniach biało czerwonych rejestracje na spodzie były już czarne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi