Robi Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Witam ponownie, dzisiaj sklejam czołg koncepcyjny Vickers Armstrong z wieżą Bofors z 7TP w skali 1/35 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca Nałożyłem kolor bazowy na wieżę i zaraz będę cieniował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca Są również blachy, figurki, baza dioramy i lufa z żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 12 Lipca Autor Share Napisano 12 Lipca Wieża jest praktycznie w stu procentach pomalowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca Lufa razem z działem już zrobione, teraz biorę się za elementy wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca To są elementy do wieży które zaraz pomaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca Wieża zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca Stwierdziłem że ta wieża wygląda marnie i przemalowałem ją na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca Powiedzcie mi jedno, czy cieniowanie dobrze wyszło? Nie jestem profesjonalistą, ale wy już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Generalnie kilka uwag. 1) Kadruj zdjęcia - wrzucasz duże zdjęcie, gdzie element który chcesz pokazać zajmuje jakieś 15% zdjęcia. Mało co widać i uwaga z automatu skupia się na tle. 2) Postaraj się o lepsze oświetlenie do zdjęć. Co do malowania. Na chwilę obecną kolor jakiś dziwny i w moim odczuciu nie widać malowania ( pierwsze skojarzenie - kolor plastiku od Zvezdy). Jeśli te białawe paski to ma być cieniowanie - to nie wygląda to za dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Kilka porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 14 Lipca Autor Share Napisano 14 Lipca Dzięki, to mój pierwszy raz kiedy próbuję cieniowania. Co do koloru to używam farb od revell i nie są one perfekcyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Druga odsłona wieży wygląda zdecydowanie lepiej. Zakładam, że malujesz pędzlem. Ciężko zrobić cieniowanie bez aero, można trochę spróbować oszukać system metodą suchego pędzla. Rozjaśnij tą zieleń jakimś jasnym kolorkiem (piaskowy, beżowy itp) nabierz na pędzel i dotąd go wycieraj w ręcznik papierowy aż nie będzie praktycznie zostawiał w ogóle śladów. Delikatnie przecieraj miejsca które chcesz rozjaśnić. Lepiej zrobić to na kilka razy delikatnie niż na raz naciapać za dużo farby. Zresztą poradników na ten temat jest na youtubach od groma. U mnie się to sprawdza, zresztą nic sensowniejszego bez aero nie jestem w stanie wymyśleć. Wychodzi coś w ten deseń, IMO od biedy daje radę przełamać monotonię jednego kolorku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 14 Lipca Autor Share Napisano 14 Lipca Właśnie, zapomniałem wspomnieć że pędzlem to robię, metodę suchego pędzla stosowałem już w poprzednich moich modelach np. w Panterze. Świetnie się to sprawdza szczególnie w skali 1/35. Wychodzi z tego lepszy efekt niż przy pędzlu zapaćkanym z farby od groma. Zrobiłem dwie wersje cieniowania- w takich odsłoniętych miejscach wymieszałem trochę zielonego z białym i wyszło cacy. I (jeśli się dobrze przyjrzycie) w takich trochę jakby kątach wymieszałem zielony i czarny. Jak dla mnie na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 14 Lipca Autor Share Napisano 14 Lipca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca 18 godzin temu, robertmodelarz napisał: Kilka porad Tylko wysłałeś film do modelu z nowych forem IBG. A tu jest stary gniot z Mirage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca 14 godzin temu, DamianosPL napisał: Tylko wysłałeś film do modelu z nowych forem IBG. A tu jest stary gniot z Mirage Jak mawiają starzy modelarze "nie ma modeli źle sklejonych tylko są źle pomalowane". Poćwicz techniki malarskie, doświadczenie przychodzi z czasem. Obejrzyj na YouTube parę filmików o malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Lipca Autor Share Napisano 15 Lipca Ej bo w ogóle mam tą dioramę w zestawie i ona jest z takiego plastiku jak pięterko w ptasim mleczku. Czy zwykłymi farbami modelarskimi da się to pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Lipca Share Napisano 16 Lipca W dniu 15.07.2025 o 11:22, Robi napisał: Ej bo w ogóle mam tą dioramę w zestawie i ona jest z takiego plastiku jak pięterko w ptasim mleczku. Czy zwykłymi farbami modelarskimi da się to pomalować? Odtłuść ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, podkład: e-lakiernik podkład do plastiku spray 400ml | sklep internetowy e-lakiernik.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Lipca Autor Share Napisano 18 Lipca W dniu 16.07.2025 o 17:47, robertmodelarz napisał: Odtłuść ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, podkład: e-lakiernik podkład do plastiku spray 400ml | sklep internetowy e-lakiernik.net Wszystko super, ale wiesz może jak tego użyć? Nie chciałbym żeby coś poszło nie tak zanim w ogóle to zamówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca 14 minut temu, Robi napisał: Wszystko super, ale wiesz może jak tego użyć? Nie chciałbym żeby coś poszło nie tak zanim w ogóle to zamówię Dobrze wymieszać podkład w puszcze i cały czas ręką w ruchu, cienkie warstwy po całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Lipca Autor Share Napisano 18 Lipca Dzięki wielkie za info. Nie wiem co bym zrobił z tą dioramą. Na oryginalnej stronie wyglądała na taką z litego plastiku, jak inne elementy modelu, i łatwiejsza w pomalowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Lipca Autor Share Napisano 18 Lipca Już zresztą sam nie wiem co ci z Mirage tam wyprawiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca 2 godziny temu, Robi napisał: Dzięki wielkie za info. Nie wiem co bym zrobił z tą dioramą. Na oryginalnej stronie wyglądała na taką z litego plastiku, jak inne elementy modelu, i łatwiejsza w pomalowaniu Zobacz malowanie na tym filmie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Lipca Autor Share Napisano 18 Lipca Dzięki za film jak to zrobić. Nie chcę was zamęczać pytaniami ale chyba trzeba to zrobić tak: najpierw podkład a potem malowanie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi