kwiatektatek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Witam wszystkich! Na początku chciałem powiedzieć czemu wybrałem właśnie ten model. Jako że powoli mija moja fascynacja niemczyzną, a zaczynają podobać mi się wodnopłaty, postanowiłem połączyć te dwie dziedziny. Oto wynik połączenia Byłem przekonany, że w tym zestawie są blaszki i ambitnie chciałem wykonać je po raz pierwszy (tak jak i naciągi). Jednak pamięć niespecjalnie mi dopisała W takim razie zadowolę się samymi naciągami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 JEA! Samolot! Chyba już był podobny na forum. Ale to i lepiej bo można coś podpatrzeć. pozdrawiam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 będziesz robił sfastyke czy zostawisz puste białe koło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Będę robił swastykę. Zresztą z zestawowych kalek raczej niewiele wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Cieszy mnie bardzo, ze Ciebie tez zafascynowaly wodnosamoloty. To naprawde niesamowite maszyny. Ja niedawno kupilem ten sam model. Blachy zeczywiscie sa w zestawie - ale Classic Airframes w 1/48... A do zrobienia swastyki w zestawie ICM sluza te kwadraty/okienka. Wystarczy, ze powycinasz kilka kresek i masz swastyke. Mozna sie jednak poratowac swastykami Techmodu. P.S. Powodzenia w budowie i milej zabawy w konkursie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 ICM... kolejna firma, co do której mam mieszane uczucia. Dlatego także tu będę zaglądał :P powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 No i ruszyło. Na razie mało, ale ruszyło. Wypraski nie do końca są wyśmienite Przykładowo podział technologiczny powoduje takie szpary na stateczniku Długo szukałem jakichś materiałów dotyczących wnętrza, niestety bez rezultatu. Zatem wzorowałem się na modelach popełnionych przez Marwawa i Bretta Greena w troszkę brzydszej skali 1:48 Na razie zrobiłem orczyk i zepsułem fotel (zdjęcia nie będzie ) Planuję dorobić tylną ścianę kokpitu, tablicę przyrządów, drążek, pasy i może coś jeszcze. A po złożeniu kadłuba i tak nie będzie tego widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Doróbki w kabinie na dzień dzisiejszy: I na dzień dzisiejszy tablica przyrządów: Tablica nie przypomina tej na której miałem się wzorować Powiedzmy że zmęczony byłem Czy ktoś wie jak zrobić klamry do pasów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Nikt nie wie jak zrobić klamry? No to muszę sam kombinować. zrobiłem takie coś i nawet mi się podoba: Ciekawe czy drugie wyjdzie takie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Ja robie tak: Z wyciągniętych nad świeczką, do bardzo cieniutkiej grubości patyczków (właściwie włosków) pokleiłem takie trójkąciki małe. Potem po obcinałem nadmiar klamerek i dokleiłem same pasy z taśmy maskującej i pomalowałem całość. Pasy gotowe w kabince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Fajne. Spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 No i spróbowałem. Niestety ciągnięcie plastiku nie jest na moje nerwy. Zanim osiągnę odpowiednią cienkość, ramka się przerywa i wszystko idzie w diabły Przeprosiłem się więc z drucikami i wymodziłem takie klamerki: Dla mnie są ok. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi to bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 No i fajne masz te klamerki. Powinny dobrze wyglądać w kabinie. Co do ciągnięcia ramek dodam, bo może się przyda jeszcze kiedyś. Aby uciągnąć taką cieniutką rameczkę trzeba ją wpierw dobrze podgrzać. Nie wystarczy trzymać nad ogniem. Musi być ogrzana równomiernie ze wszystkich stron. Dlatego ja kawałek ramki zawsze bardzo szybko obracam w palcach, praktycznie do chwili jak już plastik zaczyna się "lać". Wtedy wystarczy zdecydowany ruch rękoma i można wyciągnąć nitkę nawet grubości włosa na tyle ile starczy szerokości ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Fotel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 kokpit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Bajerancki fotel! Pasy wyszly superancko. Moze tylko klamry troche przycisnij, zeby lezaly plasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Przyciskałem, ale one wolą stać Musiałbym je przykleić a nie chcę upaprać siedziska. Kiedy zamknę kadłub to będą widoczne tylko od góry. Nie będzie widać że nie leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 Uwaga! Przedstawiam tablicę przyrządów. Ale tylko po to coby pokazać że ją zrobiłem. Sama tablica jest kiepska, fotki też, ale lepszych póki co zrobić nie umiem. Zresztą nie mam już ani czasu, ani mocy dla tego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 Długo mnie tu nie było. No cóż - lenistwo. Chociaż przydało się w pewnej kwestii. Gdy tak hodowałem lenia i błąkałem się po necie, natrafiłem na modelarza który narzekał że nie obciążył nosków pływaków. Ja też tego nie zrobiłem, bo nawet bym na to nie wpadł (że niby tylko odrzutowce potrzebują tego zabiegu ) Na szczęście jeszcze nie dokleiłem górnych pasów poszycia i wcisnąłem jeszcze trochę ołowiu wędkarskiego i blutaka. Pływaki po szpachlowaniu i wyryciu kilku dodatkowych linii wyglądają tak: Połówki kadłuba po złożeniu i szpachlowaniu: Wykonałem też parę otworów w osłonie silnika: i pod lufy kaemów które zrobię z igieł lekarskich: Próbowałem jeszcze zrobić po swojemu chłodnicę. Tutaj widać część oryginalną i wykonaną samodzielnie: I tutaj mam pewien problem. Nie mogę wkleić samej siateczki, bo będzie przez nią widać na wylot. Nie mam pomysłu na ten element. Jeżeli ktoś na coś wpadnie to poproszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Taki sposób, na szybko wymyśliłem - naklej na tył tej siatki jakąś folię, papier, coś cienkiego. Pomaluj na czarno i będziesz miał widoczną siatkę a niewidoczny wylot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 jachud3 myślałem żeby zrobić coś przestrzennego, ale rzeczywiście twój sposób jest dobry. Proste i skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 kwiatektatek, zawsze służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Robót ciąg dalszy. Przyklejone okapotowanie silnika i usterzenie. Przy wklejaniu stateczników poziomych było trochę zabawy. Producent zaproponował otwory o dowolnym kształcie, w które trzeba było włożyć końce stateczników o również dowolnym lecz całkowicie innym kształcie Rozwiązanie to piłowanie W każdym razie sukces został osiągnięty. Teraz czas na dolny płat. Klejenie na styk jest niepewne, dlatego wywierciłem w kadłubie przelotowy otwór: potem nawierciłem płaty i osadziłem igłę lekarską: W ten sposób powstało wzmocnienie: I to na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 sprytne to wzmocnienie. podoba mi się pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Przyklejony i poszpachlowany dolny płat: A tak z innej beczki - kiedy miałem złączone połówki kadłuba, jeszcze bez skrzydeł, usterzenia, silnika, moja córka (dwa lata) zobaczyła i powiedziała: "o! samolot!". Po czym ona to poznała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi