[EC]Duke Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Witam, żeby nie było, że tylko pisze posty a nic nie robie, zakupiłem T-26. Miłośnikiem radzieckiego sprzętu nie jestem, miał być dwuwieżowy 7TP, ale nie było, wiec kupiłem to, cena mała, więc do ćwiczeń się nada. W zasadzie chce go zrobić prosto z pudła, bez udziwnień, bo to 3 mój czołg w życiu, i mam nadzieje, że w końcu będzie prezentować jakiś poziom. Troche obawiam się tej małej blaszki, bo nigdy jeszcze sie tym nie bawiłem. Te gumowe gąsienice też do mnie nie przemawiają. Tak, że liczę na wszelką pomoc. Jeszcze nie wiem w jakim malowaniu będzie, może jakieś sugestie? Przydałyby mi się jakieś zdjęcia czołgu, bo w necie jakoś nie mogłem wiele znaleźć. Jeszcze zdjęcie in boxa: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 No i jak tam, postępy są, czy trafił do pudła ?? Co do tych blaszek, to podgrzej je lekko zapalniczką, będą bardziej plastyczne, model jest fajny, ja mam zamiar go kupić. Tu masz link do rysunków technicznych i zdjęć T-26. Dasz radę, tylko powoli, ja robiłem swojego na wariata i wyszedł tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 W końcu znalazłem chwile i zacząłem dłubać przy tym szkrabie, ale nie wychodzi tak jak sobie zaplanowałem. Wieże spartoliłem, ale będę nad nią pracować. Kadłub wygląda lepiej niż na zdjęciach. Będę jeszcze szpachlował itd. ale rady i opinie zawsze się przydadzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 I ja cie pierdziu !!?? Trafiłeś chyba najgorszy egzemplarz jaki można trafić !! Stary, graj w Totka. Powiem szczerze, że dał bym sobie z nim spokój, szkoda kleju i szpachli. Z tego co zaczynam zauważać, to oni do każdego T-26 robią oddzielne formy ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Po zdjęciach widać, że straszne w tym modelu firma UM ma wypraski. Dla chcącego nic trudnego więc przecież można jeszcze nad nim popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Chyba przesadziłeś ze szpaclhą... A co do UM mam wrażenie że jest z nimi coraz gorzej. Mam starego (2002) bt-7 ich wyrobu i jest bardzo fajny. A jak paterzę na te ich nowe pojazdy..hmmm...sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Witam! straszne w tym modelu firma UM ma wypraski Z UMa jest tylko pudełko reszta tj. wypraski tego delikwenta to dawny SKIF. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Pojechałeś z tą szpachlą. Po co tak dużo i wtakich dziwnych miejscach? Zapaćkałeś sobie linie podziału i inne drobiazgi. A może to tylko tak wygląda... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Duke"]-> Wiesz co, weź to spakuj i wyślij im i niech "zobaczą", jaki syf wypuścili, ja bym im wysłał, to nie pierwszy taki model, szkoda, że tego nie zrobiłem ze swoim BA-6, jak taki trafię kolejny raz, to wysyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 skala72 i stracisz tylko model czyli kase jakiś robol da to swojemu dzieciakowi i będzie miał zabawke a ty świadomość że straciłeś kilkadziesiąt złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 24 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2008 No model nie najszczęśliwszy jest to fakt, a w dodatku moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia. Co do szpachli fakt w kilku miejscach jest jej za dużo, w niektórych musiała być, bo były zagłębienia. Zastanawiam się jak usunąć nadmiar. A model skończe, bo szkoda mi go ot tak wyrzucić. A wracając jeszcze do szpachli to używam humbrola takiej z tubki, ale szczerze nie jestem nią zachwycony. Może przydałoby się ją zmienić... Przy okazji Wesołych Świąt wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 skala72 i stracisz tylko model czyli kase jakiś robol da to swojemu dzieciakowi i będzie miał zabawke a ty świadomość że straciłeś kilkadziesiąt złotych Bez przesady, takie rzeczy powinno się reklamować i to u producenta, a na 30 zeta, można sobie pozwolić. I tak wywalone i to na szajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Bez przesady, takie rzeczy powinno się reklamować i to u producenta, Nie bo ty kupowałeś zawartość pudełka którą otrzymałeś czyli ze strony producenta jest ok, jakby było tak jak mówisz to RPM robiłby modele na miare Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 Prace posuneły się naprzód, ale porobiłem tyle błedów, że nawet nie wiem czy jest sens to kontynuować. Ale oceńcie sami... Wzorowałem się na tym: Źródło:www.lonesentry.com Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Hmm... tej szpachli wydaje mi się za dużo, albo za słabo była/jest zeszlifowana (szczególnie widać to za ostatnim zdjęciu modelu gdzie na boku widać warstwy...) Pewnie ciężko będzie coś z tego wyciągnąć ale nie poddawaj się! A jak już nie masz siły do tego g...a bo inaczej tego nie można nazwać (jak takie coś można w ogóle na rynek wypuszczać) to weź młotek i walnij to coś z całej siły A jak nie to potraktuj to jako model próbny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 Tak tak szpachla była za słabo zeszlifowana, zdjęcia to pokazały, ale już naprawiłem. A gniota chce skończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 16 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2009 Czołg dostał podkład oraz 2 warstwy zieleni. W rzeczywistości wygląda przyzwoicie ( przynajmniej jak dla mnie). Przepraszam, za słabe zdjęcia, wrzuce lepsze niebawem. Od razu mam dylemat. W zamierzeniu chciałem zrobić pierwszego w życiu washa ale cosik się obawiam, że już dość ciemny model zciemnieje jeszcze bardziej. I zastanawiam się co zrobić. Kupiłem też pigment piaskowy Talena. Czytałem, że można zrobić washa z pigmentów, ale nie mam pojecia w jakich proporcjach zmieszac to z terpentyną. Czy obicia itd. robić przed czy po nałożeniu sido? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Po pierwsze tego włosa z wiezy usuń Możesz postarać rozjasnić model jakimis filtrami... Co do washa to nie wiem... może zrobić ale tylko w zagłębieniach. Ewentualnie możesz zrobić washa z jakiejś jaśniejszej farby chociaż w tedy wąpie aby spełnił swoje zadanie... Sam nigdy nie robiłem więc nie wiem jaki tego efekty może wyjść.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Zrobiłem washa choć nie wiem czy zrobiłem wszystko jak trzeba, chyba za dużo starłem farby. Na koła zapusciłem pigmenty rozpuszczone w terpentynie. Wg mnie wyszło nieźle, ale na fotach nie wiem czy dobrze to widać. Ciągle się ucze je cykać. Komentarze i sugestie mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Powiem ci stary tak, (po oczach) zostaw go już i stosuj na nim wszystkie możliwe metody modelarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 No właśnie też mam takie zamiary. Jakieś sugestie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Duke"]No właśnie też mam takie zamiary. Jakieś sugestie?? Całą chemie wypróbuj, później obicia, błota, śniegi itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Hehe, on i tak jest beznadziejny i nie powala, nie mam już sił do niego. W dodatku z moimi umiejętnościami, to po wszystkich zabiegach zapewne mógby wylądować jedynie w krecie i leżeć w nim aż się rozpusci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Duke"]W dodatku z moimi umiejętnościami, to po wszystkich zabiegach zapewne mógby wylądować jedynie w krecie i leżeć w nim aż się rozpusci Ale byś się czegoś nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Z tego co zaczynam zauważać, to oni do każdego T-26 robią oddzielne formy ??!! Kleiłem T-26 z okrągłą wieżą (chyba wersja z 1933), układ jezdny, wanna kadłuba były takie same jak w modelu 1939. Różnice to tylko wieża i "nadbudówka". A sam model nie jest taki zły, mi udało się go skleić bez grama szpachli. Duke, mam wrażenie, że poprostu za bardzo się przy tym modelu spieszyłeś. Następnym razem klej wolniej i dokładniej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi