Skocz do zawartości

T-26 wz.1939 1/72 UM

[EC]Duke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, żeby nie było, że tylko pisze posty a nic nie robie, zakupiłem T-26.

e4741871d06df7d4med.jpg

Miłośnikiem radzieckiego sprzętu nie jestem, miał być dwuwieżowy 7TP, ale nie było, wiec kupiłem to, cena mała, więc do ćwiczeń się nada. W zasadzie chce go zrobić prosto z pudła, bez udziwnień, bo to 3 mój czołg w życiu, i mam nadzieje, że w końcu będzie prezentować jakiś poziom. Troche obawiam się tej małej blaszki, bo nigdy jeszcze sie tym nie bawiłem. Te gumowe gąsienice też do mnie nie przemawiają. Tak, że liczę na wszelką pomoc. Jeszcze nie wiem w jakim malowaniu będzie, może jakieś sugestie? Przydałyby mi się jakieś zdjęcia czołgu, bo w necie jakoś nie mogłem wiele znaleźć. Jeszcze zdjęcie in boxa:

e736971be37e3b6cmed.jpg

Pozdrawiam

No i jak tam, postępy są, czy trafił do pudła ??

Co do tych blaszek, to podgrzej je lekko zapalniczką, będą bardziej plastyczne, model jest fajny, ja mam zamiar go kupić. Tu masz link do rysunków technicznych i zdjęć T-26. Dasz radę, tylko powoli, ja robiłem swojego na wariata i wyszedł tak sobie

• 3 weeks later...

W końcu znalazłem chwile i zacząłem dłubać przy tym szkrabie, ale nie wychodzi tak jak sobie zaplanowałem. Wieże spartoliłem, ale będę nad nią pracować. Kadłub wygląda lepiej niż na zdjęciach. Będę jeszcze szpachlował itd. ale rady i opinie zawsze się przydadzą.

2008_0618zdjecia130002-1.jpg

2008_0618zdjecia1300041.jpg

2008_0618zdjecia130006.jpg

2008_0618zdjecia130005.jpg

Pozdrawiam

I ja cie pierdziu !!??

Trafiłeś chyba najgorszy egzemplarz jaki można trafić !! Stary, graj w Totka.

Powiem szczerze, że dał bym sobie z nim spokój, szkoda kleju i szpachli. Z tego co zaczynam zauważać, to oni do każdego T-26 robią oddzielne formy ??!!

Chyba przesadziłeś ze szpaclhą...

A co do UM mam wrażenie że jest z nimi coraz gorzej. Mam starego (2002) bt-7 ich wyrobu i jest bardzo fajny. A jak paterzę na te ich nowe pojazdy..hmmm...sam nie wiem...

Duke"]->

Wiesz co, weź to spakuj i wyślij im i niech "zobaczą", jaki syf wypuścili, ja bym im wysłał, to nie pierwszy taki model, szkoda, że tego nie zrobiłem ze swoim BA-6, jak taki trafię kolejny raz, to wysyłam.

No model nie najszczęśliwszy jest to fakt, a w dodatku moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia. Co do szpachli fakt w kilku miejscach jest jej za dużo, w niektórych musiała być, bo były zagłębienia. Zastanawiam się jak usunąć nadmiar. A model skończe, bo szkoda mi go ot tak wyrzucić. A wracając jeszcze do szpachli to używam humbrola takiej z tubki, ale szczerze nie jestem nią zachwycony. Może przydałoby się ją zmienić... Przy okazji Wesołych Świąt wszystkim

skala72 i stracisz tylko model czyli kase jakiś robol da to swojemu dzieciakowi i będzie miał zabawke a ty świadomość że straciłeś kilkadziesiąt złotych

Bez przesady, takie rzeczy powinno się reklamować i to u producenta, a na 30 zeta, można sobie pozwolić. I tak wywalone i to na szajs.

Bez przesady, takie rzeczy powinno się reklamować i to u producenta,

Nie bo ty kupowałeś zawartość pudełka którą otrzymałeś czyli ze strony producenta jest ok, jakby było tak jak mówisz to RPM robiłby modele na miare Dragona

• 3 weeks later...

Hmm... tej szpachli wydaje mi się za dużo, albo za słabo była/jest zeszlifowana (szczególnie widać to za ostatnim zdjęciu modelu gdzie na boku widać warstwy...) Pewnie ciężko będzie coś z tego wyciągnąć ale nie poddawaj się! A jak już nie masz siły do tego g...a bo inaczej tego nie można nazwać (jak takie coś można w ogóle na rynek wypuszczać) to weź młotek i walnij to coś z całej siły A jak nie to potraktuj to jako model próbny

Czołg dostał podkład oraz 2 warstwy zieleni. W rzeczywistości wygląda przyzwoicie ( przynajmniej jak dla mnie). Przepraszam, za słabe zdjęcia, wrzuce lepsze niebawem. Od razu mam dylemat. W zamierzeniu chciałem zrobić pierwszego w życiu washa ale cosik się obawiam, że już dość ciemny model zciemnieje jeszcze bardziej. I zastanawiam się co zrobić. Kupiłem też pigment piaskowy Talena. Czytałem, że można zrobić washa z pigmentów, ale nie mam pojecia w jakich proporcjach zmieszac to z terpentyną. Czy obicia itd. robić przed czy po nałożeniu sido?

1-1.jpg

2-1.jpg

3-1.jpg

4-1.jpg

Pozdrawiam

Po pierwsze tego włosa z wiezy usuń Możesz postarać rozjasnić model jakimis filtrami... Co do washa to nie wiem... może zrobić ale tylko w zagłębieniach. Ewentualnie możesz zrobić washa z jakiejś jaśniejszej farby chociaż w tedy wąpie aby spełnił swoje zadanie... Sam nigdy nie robiłem więc nie wiem jaki tego efekty może wyjść..

Zrobiłem washa choć nie wiem czy zrobiłem wszystko jak trzeba, chyba za dużo starłem farby. Na koła zapusciłem pigmenty rozpuszczone w terpentynie. Wg mnie wyszło nieźle, ale na fotach nie wiem czy dobrze to widać. Ciągle się ucze je cykać.

DSCF1217.jpg

DSCF1239.jpg

DSCF1239.jpg

Komentarze i sugestie mile widziane Pozdrawiam

Z tego co zaczynam zauważać, to oni do każdego T-26 robią oddzielne formy ??!!

Kleiłem T-26 z okrągłą wieżą (chyba wersja z 1933), układ jezdny, wanna kadłuba były takie same jak w modelu 1939. Różnice to tylko wieża i "nadbudówka". A sam model nie jest taki zły, mi udało się go skleić bez grama szpachli.

Duke, mam wrażenie, że poprostu za bardzo się przy tym modelu spieszyłeś. Następnym razem klej wolniej i dokładniej;-)