wuen Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Cosik mało motorków na tym forum... Zacząłem więc takie "cuś" MV Agusta F4-750 limitowanej serii Oro firmy Protar w skali 1:9. Firmę znam z wyprasek z elementami ruchomego łańcucha - miałem taki w Ducati 916 i mam w Kawasaki firmy Revell. Dodatkowo - na pudełku - informacja, że ruchome zawieszenie więc kupiłem. Na początek - zgodnie z instrukcją - zrobiłem silnik oraz ramę i zacząłem wydech Po obejrzeniu fotek oryginału okazało się, że szczegółowość modelu jest mizerna - gorsza niż w modelach Tamiy'i w skali 1:12 np. silnik powinien mieć śruby w zaznaczonych miejscach tak jak widać na fotce oryginalnego motocykla więc postanowiłem dodać coś od siebie... Poniżej fotki oryginalnych śrub a to wynik pracy z pręcikiem o średnicy 1,5 mm i zrobionymi na zamówienie blaszkami W ciągu godziny zrobiłem 12 sztuk - potrzeba około 30 ... Jutro ciąg dalszy Edytowane 15 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 O widzę że jestem pierwszy i widze że będzie niezle zdetalowany Czekam na nastepne fotki Nareszcie jakiś motocykl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Czemu nareszcie, Tronado już robił parę Harley na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Kolejne przeróbki i doróbki Rury wydechowe dostały spawy chłodnice płynu i oleju według Protar'a w oryginale w związku z tym godzina pracy i... teraz "tylko" doklejenie siatki i tyłu chłodnicy W związku z tym, że motorek ma 2-kolorowe malowanie a wypraski wyglądały tak rozciąłem wzdłuż linii podziału a następnie skleiłem poszczególne elementy Nie obyło się bez szpachli. Dodatkowo wywierciłem otwory w miejscach, w których będą śruby mocujące owiewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Dzisiaj spędziłem pół godzinki przy przeróbce chłodnicy oleju. Brakującą siatkę postanowiłem wkleić stosując plecionkę dorzucaną do modeli. Mój sposób na wklejenie siatki to rozcięcie ramki a następnie wsunięcie w szczelinę siatki Przymiarka wypadła pomyślnie więc teraz następny etap - przygotowanie ramki czyli wyszlifowanie "zadziorów" po piłowaniu, wklejenie pomalowanej siatki - ma być srebrna - sklejenie ramki i zaszpachlowanie a następnie przeszlifowanie zewnętrznej krawędzi ramki Ale to dopiero za kilka dni... teraz dalej "produkuję" śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Fajnie, że we własnym zakresie dorabiasz tyle detali. Model będzie prezentował sie przez to wyśmienicie, tym bardziej że to skala 1:9. Podziwiam i czekam na dalsze efekty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Ciekawie się prezentuje, zgodzę się z Paffko bardzo fajnie, że dorabiasz detale. Czekam na więcej bo bardzo mi się podoba. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Ciekawie ci to idzie będę sledził postępy niedługo nie będziesz zam bo zabiorę się za ducati w tej samej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Dzisiejsze przedpołudnie spędziłem przy łańcuchu-połączenie plastikowych elementów z zestawu z fototrawionymi ogniwkami wykonanymi przez kolegę WF... Będę musiał poświęcić mu jeszcze trochę czasu z pilniczkiem oraz pędzelkiem i powinno być OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 mrówcza robota...ale jaki efekt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 No to się napracowałeś ale odrazu inaczej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Gdy zobaczyłem to pomyślałem, że skoro model w tak dużej skali to chyba lepiej będzie wyglądać to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 No no wygląda elegancko ten łańcuch Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 15 Lutego 2009 Autor Share Napisano 15 Lutego 2009 Owiewki pomalowane Na częściach czerwonych są już naklejki - tak - naklejki - firma wpadła na ten kiepski pomysł i zamiast kalkomanii dała naklejki, które - jak widać na fotkach - są grubsze niż kalkomanie i świecą się jak ... Teraz kilka warstw bezbarwnego i mam nadzieję, że ten efekt zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 No spoko, ładnie się prezentuje. Podobają mi się modele gdzie samemu ludzie dorabiają elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Oj to firma spartoliła "naklejki", łańcuszek fajnie wyszedl, sam go składałeś element po elemencie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 1. łańcuch składany ręcznie z elementów z firmowego zestawu + blaszki wytrawione przez kolegę WF 2. z tymi naklejkami nie jest tak źle jak myślałem - po psiknięciu 3 warstw bezbarwnego nic się nie dzieje a chcę "dopsikać" jeszcze 2-3 warstwy i rozpocząć szlifowanie i polerkę w celu zeszlifowania różnicy w wysokości warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Owiewki schną po 5-tej warstwie clear'u C155 więc wziąłem się za inne elementy... rama dorabiane śruby na swoich miejscach silnik - także ze śrubami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 (edytowane) Kilka dni w domu - zwolnienie lekarskie - więc trochę podziałałem... Zrobiłem mały "montaż wstępny" aby sprawdzić , czy wszystko jest jak powinno i czy aby czasem coś nie trzeba by poprawić/zmienić i kolejne elementy "układanki" coraz mniej widać.. trochę karbonu... Wydaje mi się, że "może być" więc demontaż i polerowanie owiewek oraz prace przy przednim zawieszeniu. Edytowane 2 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Może być... Jest super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Piękny motocykl! Brawa za ten wspaniały łańcuch i sruby. Aż strach pomyslećco by z tego wyszło gdybys nie dorabiał tylu częsci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Tyle sie starałeś przy tym silniku (srubki, itp. ) a i tak go nie będzie widać :( Należy ci sie wielkie za ten łańcuch i srubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 3 Marca 2009 Autor Share Napisano 3 Marca 2009 Tyle sie starałeś przy tym silniku (srubki, itp. ) a i tak go nie będzie widać :( Będzie widać - fakt, że mało ale jak odpowiednio ustawi się model i zajrzy pod owiewki to coś można dostrzec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ccrriiss Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 No ładny ładny model tylko pogratulować. A co do tych detali to racja dużo pracy, efekt świetny, ale widać może i nie będzie dużo lecz ważne że Ty będziesz wiedział jak to wszystko wygląda pod tym plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Firma Protar wymyśliła nowe hamulce ... jednostronne W związku z tym kolejna "doróbka" - styren grubości 1mm + skalpel + pilniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi