Skocz do zawartości

F4U Corsair różnice w konstrukcji skrzydeł

Marcin K.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W bogatych zasobach Internetu paradoksalnie nie znalazłem  informacji na temat różnic w pokryciu skrzydeł, a konkretnie ich zewnętrznych, składanych części. Chcę zbudować wersję F4U-4B i planuję wykorzystać zestaw Hobby Bossa w skali 1/48. HB w zestawie ma te części z odwzorowaną imitacją płóciennego pokrycia. Czy to prawidłowe dla tej wersji? Z tego co się orientuję to całkowicie metalowe były od wersji F4U-5 (???). Pomoże ktoś rozwiać wątpliwości w tej kwestii? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Edytowane przez Marcin K.
literówka w tytule

• Marcin K. changed the title to F4U Corsair różnice w konstrukcji skrzydeł

Panowie "Wielki"Gonzo ( tak,tak, znam Muppety😁 ) i Moses dziękuję uprzejmie👍👍👍 Zwłaszcza za drugi wpis, podparty ciekawym odnośnikiem.  Muszę się baczniej przyjrzeć tym wypustom HB czy nie będzie tam więcej do przerobienia niż tylko skrzydła🤔😉

Spojrzałem na wypraski, i o ile dolna połówka jest ok i są różne dla wersji U-4 i U-4B, to górna połówka skrzydeł jest taka sama dla obydwu wersji, co jest błędem.

• Thanks 1

Ludzie z HB chyba wychodzą z założenia że znaczny odsetek ich klientów to zwykli sklejacze. Takim wystarczy aby model był podobny do oryginału i tylko nieliczni drążą temat😁 I SE dorobiOM albo dodrukujOM co trzeba🤔 No cóż na bezrybiu i rak ryba. 

Przez chwilę poczułem się jak niezwykły sklejacz :).

10 godzin temu, Moses napisał:

róznica w skrzydłach była takze miedzy wersjami U-4 jak i U-4B 

Była, ale jeśli chodzi o materiały poszycia nie widzę powodu, by nastąpiła jakaś zmiana między końcem -1D, a -5. Przynajmniej gdy mowa stricte  o skrzydle. OK nie mogę tego stwierdzić na 100%, ale sensu w tym nie ma, nie znam materiałów, które by tak twierdziły i wg mnie propozycja na blogu to nadinterpretacja rzeczywistości.

O dobre zdjęcie nie jest łatwo. Jak już to ja widzę potwierdzenie mojego zdania, ale też widzę, że tam zwykle więcej nie widać, niż widać ;).

W kwestii materiałów dotyczących pokrycia masz racje. Zwróć jednak uwagę ze z powodu różnic w uzbrojeniu wersji -4 i -4B, różnica była w ilości pokryw w skrzydłach i to miałem na myśli pisząc o różnicach w skrzydle

To tylko moje lenistwo cytatowe. Wiem, że o tym piszesz i wiem , że słusznie. Ale zalinkowany blog zawiera interpretację poszycia skrzydeł, z którą się nie zgadzam. A to nawiązuje do pierwotnego pytania w wątku. I ja też do tego nawiązałem, niezgrabnie używając cytatu z Ciebie :).