Marcin K. Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września (edytowane) Cześć. W bogatych zasobach Internetu paradoksalnie nie znalazłem informacji na temat różnic w pokryciu skrzydeł, a konkretnie ich zewnętrznych, składanych części. Chcę zbudować wersję F4U-4B i planuję wykorzystać zestaw Hobby Bossa w skali 1/48. HB w zestawie ma te części z odwzorowaną imitacją płóciennego pokrycia. Czy to prawidłowe dla tej wersji? Z tego co się orientuję to całkowicie metalowe były od wersji F4U-5 (???). Pomoże ktoś rozwiać wątpliwości w tej kwestii? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 20 Września przez Marcin K. literówka w tytule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września (edytowane) Orientujesz się słusznie. Przynajmniej przy tak ogólnym stwierdzeniu. Edytowane 20 Września przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września róznica w skrzydłach była takze miedzy wersjami U-4 jak i U-4B https://tailspintopics.blogspot.com/2014/03/f4u-4-modelers-notes.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września Panowie "Wielki"Gonzo ( tak,tak, znam Muppety ) i Moses dziękuję uprzejmie Zwłaszcza za drugi wpis, podparty ciekawym odnośnikiem. Muszę się baczniej przyjrzeć tym wypustom HB czy nie będzie tam więcej do przerobienia niż tylko skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września Spojrzałem na wypraski, i o ile dolna połówka jest ok i są różne dla wersji U-4 i U-4B, to górna połówka skrzydeł jest taka sama dla obydwu wersji, co jest błędem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września Ludzie z HB chyba wychodzą z założenia że znaczny odsetek ich klientów to zwykli sklejacze. Takim wystarczy aby model był podobny do oryginału i tylko nieliczni drążą temat I SE dorobiOM albo dodrukujOM co trzeba No cóż na bezrybiu i rak ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września Przez chwilę poczułem się jak niezwykły sklejacz :). 10 godzin temu, Moses napisał: róznica w skrzydłach była takze miedzy wersjami U-4 jak i U-4B Była, ale jeśli chodzi o materiały poszycia nie widzę powodu, by nastąpiła jakaś zmiana między końcem -1D, a -5. Przynajmniej gdy mowa stricte o skrzydle. OK nie mogę tego stwierdzić na 100%, ale sensu w tym nie ma, nie znam materiałów, które by tak twierdziły i wg mnie propozycja na blogu to nadinterpretacja rzeczywistości. O dobre zdjęcie nie jest łatwo. Jak już to ja widzę potwierdzenie mojego zdania, ale też widzę, że tam zwykle więcej nie widać, niż widać ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września W kwestii materiałów dotyczących pokrycia masz racje. Zwróć jednak uwagę ze z powodu różnic w uzbrojeniu wersji -4 i -4B, różnica była w ilości pokryw w skrzydłach i to miałem na myśli pisząc o różnicach w skrzydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września To tylko moje lenistwo cytatowe. Wiem, że o tym piszesz i wiem , że słusznie. Ale zalinkowany blog zawiera interpretację poszycia skrzydeł, z którą się nie zgadzam. A to nawiązuje do pierwotnego pytania w wątku. I ja też do tego nawiązałem, niezgrabnie używając cytatu z Ciebie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi