bigmodel Napisano Niedziela o 09:25 Share Napisano Niedziela o 09:25 24 minuty temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Dzięki Jacku. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty tego wątku, wszystko się przyda. Pani Ala chyba też planuje wersję AMS, więc jeśli masz cos więcej to dawaj... Pozdrawiam Andrzej Pani Ala już dawno temu dostała ode mnie cały pakiet "kwitów" do Meridy Ładne kilka Giga kwitów. Tych materiałów, jest za dużo na forum. Ale szykuje powoli, drugie wydanie albumu o T-55 AM/AMS, 160 str, zdjęć ze szczegółami zewnętrznymi, wnętrze i malowaniami do Meridy. Niestety trochę to jeszcze potrwa, niestety ze względu na moje oczy, mogę pracować przy komputerze max 4-5 godz na dobę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano Niedziela o 13:51 Share Napisano Niedziela o 13:51 4 godziny temu, bigmodel napisał: Pani Ala już dawno temu dostała ode mnie cały pakiet "kwitów" do Meridy Ładne kilka Giga kwitów. Tych materiałów, jest za dużo na forum. Na kogo jeszcze masz "kwity" ? Od Kiszczaka ? A tak poważnie to bardzo mnie zainteresował temat tych materiałów w postaci książki....... koniecznie trzeba nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano Niedziela o 14:38 Share Napisano Niedziela o 14:38 40 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Na kogo jeszcze masz "kwity" ? Od Kiszczaka ? A tak poważnie to bardzo mnie zainteresował temat tych materiałów w postaci książki....... koniecznie trzeba nabyć Na kogo ? Rosomak M1, M1M, Rak, WEM TRI, Kroton, MID, BLG-67, Leo 2PL, WZT-2. ACE Project Studio, będzie miało co robić, bo większość kwitów oprócz rosomaka i Leona im przekazałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano Niedziela o 18:19 Share Napisano Niedziela o 18:19 8 godzin temu, bigmodel napisał: Ale szykuje powoli, drugie wydanie albumu o T-55 AM/AMS, 160 str, zdjęć ze szczegółami zewnętrznymi, wnętrze i malowaniami do Meridy. Jak to drugie ? Przegapiłem pierwsze ? Gdzie można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano Niedziela o 18:45 Share Napisano Niedziela o 18:45 21 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Jak to drugie ? Przegapiłem pierwsze ? Gdzie można kupić ? Napisz do mnie na Priv, bo nie chce zaśmiecać wątku. Kupić już nie można, bo trafiłem do szpitala na okulistykę i nie zdarzyłem kliknąć w album o Meridzie, żeby przedłużyć projekt w Pixbooksie, i projekt przepadł. Dlatego go w tej chwili odtwarzam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano Niedziela o 19:57 Share Napisano Niedziela o 19:57 Zdrowia dużo życzymy Tobie wszyscy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu W dniu 10.12.2025 o 20:12, Lipstein napisał: Ja pier.... Tajemnica na wagę lotu w kosmos w latach 60-tych... A przecież przechodzimy już na inny kaliber dział głównych i dostawców z Korei, USA... W dniu 10.12.2025 o 21:40, Sasini napisał: CSI kryminalne zagadki gruzów Ja przez chwilę myślałam, że jestem blisko... ale jednak nie Szukamy dalej... Dzień dobry, Pozwoliłem sobie jeszcze raz zacytować te wypowiedzi ponieważ właśnie zakończyłem badania w następujących miejscach: 1. Międzyrzecz - pan z brygady powiedział, że przeglądnął kroniki i żadnych zdjęć nie znalazł. 2. Siemianowice - pan powiedział, że do mnie oddzwoni, ale do tej pory cisza. 3. WZM Poznań - pani powiedziała, że na pewno odniosą się do maila i nic do tej pory. 4. W Kętach pan powiedział, że nic się nie zachowało. 5. Muzeum w Zabrzu już wyżej omówiłem. 6. Na FB dostałem jedno niewyraźne zdjęcie, ale do wersji zwykłej. Tak więc jeśli nie nastąpi jakiś cud lub przypadek ta skromna część historii polskiej broni pancernej będzie zapomniana. Obiecałem, że to podsumuję, ale chyba nie tu bo się zaraz rozpocznie niepotrzebna dyskusja. W każdym razie coś w tym narodzie siedzi ciekawego... i na tym tu zakończmy. Może rozpocznę watek w innym miejscu, ale do Meridy dowódczej nie będę już szukał. Może coś się jeszcze przypadkiem pojawi. Pozdrawiam Andrzej 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Pozwoliłem sobie jeszcze raz zacytować te wypowiedzi ponieważ właśnie zakończyłem badania w następujących miejscach: 1. Międzyrzecz - pan z brygady powiedział, że przeglądnął kroniki i żadnych zdjęć nie znalazł. 2. Siemianowice - pan powiedział, że do mnie oddzwoni, ale do tej pory cisza. 3. WZM Poznań - pani powiedziała, że na pewno odniosą się do maila i nic do tej pory. 4. W Kętach pan powiedział, że nic się nie zachowało. 5. Muzeum w Zabrzu już wyżej omówiłem. 6. Na FB dostałem jedno niewyraźne zdjęcie, ale do wersji zwykłej. Tak więc jeśli nie nastąpi jakiś cud lub przypadek ta skromna część historii polskiej broni pancernej będzie zapomniana. Obiecałem, że to podsumuję, ale chyba nie tu bo się zaraz rozpocznie niepotrzebna dyskusja. W każdym razie coś w tym narodzie siedzi ciekawego... i na tym tu zakończmy. Może rozpocznę watek w innym miejscu, ale do Meridy dowódczej nie będę już szukał. Może coś się jeszcze przypadkiem pojawi. Pozdrawiam Andrzej Kwerenda godna naukowca z IPN, niestety po przez gwałtowne działania niektórych decydentów w naszych muzeach nie mamy nie tylko Tygrysa czy Pantery, ale nawet produkowanego w naszym kraju T-55. Zachowanych jest bardzo mało sprawnych egzemplarzy, sam kiedyś szukałem materiałów do budowy modelu T-54 i spotkałem się z podobnymi brakami w materiale źródłowym. Czołg był, ale wielokrotnie modernizowany. Doszło do tego, że nie nikt nie znał jego numeru taktycznego, ale za to pomalowali ładnie zieloną farbą typu ławka parkowa. Szacun wielki!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi