robertmodelarz Posted October 18 Share Posted October 18 (edited) W latach 70. XX wieku na wyposażenie jednostek inżynieryjnych Ludowego Wojska Polskiego przyjęto, opracowany latach 60 w ZSRR, gąsienicowy transporter pływający PTS (ПТС – плавающий транспортер средний). U nas jest on jednak oznaczany skrótem PTS-M, odnoszącym się do zmodernizowanej wersji wozu. Od jego przyjęcia do służby upłynęło już ponad pięćdziesiąt lat, transporter ten jest w dalszym ciągu bardzo popularny i nadal stanowi jedyny sprzęt amfibijny tej klasy wykorzystywany w pododdziałach saperskich Sił Zbrojnych RP. Wóz jest wizytówką działań kryzysowych podczas podtopień czy powodzi, nie doczekał się swojego następcy. Pojazd jest i w najbliższych latach zapewne dalej będzie amfibijnym sprzętem wyróżniającym naszych saperów. Choćby z tego powodu wart jest zatem bliższego przedstawienia w postaci modelu w skali 1/35 wykonanego w technologii druku 3D. Projekt został opracowany od podstaw przez kolegę Stakova. Z uwagi na wielkość modelu został on wydrukowany z lepszego materiału - żywica Anycubic ABS-Like V2 Grey. Instrukcja do samodzielnego druku w formacie pdf jest bardzo szczegółowa i przedstawia wszystkie etapy budowy modelu. We własnym zakresie należy wykonać oszklenie wozu oraz siatki i uchwyty. Edited October 18 by robertmodelarz 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stakov Posted October 19 Share Posted October 19 Z ciekawością będę obserwować Twoje poczynania, (dawaj kolejne foty) . Niestety mój z PTS-M pomimo, że model już dawno zrobiony z braku czasu nie doczekał się jeszcze zamieszczenia fotek i zakończenia warsztatu. . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted October 19 Share Posted October 19 Będziesz się dobrze bawił. Widziałem u Stakova ten model. Kawał dobrej roboty. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 19 Author Share Posted October 19 Zapomniałem napisać jeszcze o oznaczeniach, autor projektu zaproponował możliwość wykonania transportera w oznakowaniu z kilku jednostek. Do wyboru jest jednak tylko jedno oznaczenie z konkretnej jednostki. Wybrałem wariant oznaczony jako S-1 z 18 batalionu saperów- Lębork, 7 Łużycka Dywizja Desantowa w jednolicie zielonym malowaniu. Przygotowania do rozpoczęcia budowy: Zacząłem nietypowo od oczyszczenia z podpór kół ratunkowych i ich pomalowania na pomarańczowo mieszanką kolorów czerwonego i żółtego: Muszę wymienić linkę, ta jest niestety za gruba: Kół ratunkowych jest Ci u nas dostatek..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 20 Author Share Posted October 20 (edited) Parę elementów przyklejone. Duże elementy trzeba przeszlifować najlepiej gąbkami ściernymi o różnych gradacjach w celu usunięcia śladów po warstwach druku. Dorobione z siatki od durszlaka do grile włazów inspekcyjnych oraz osłona nagrzewnicy z pozostałości z elementów fototrawionych ze złomu modelarskiego. Edited October 20 by robertmodelarz 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 21 Author Share Posted October 21 (edited) Dziś zawieszenie i kółeczka.......Niestety każde z nich trzeba pasować osobno (ewentualnie delikatnie obrobić) do półosi wachacza, należy to robić z wyczuciem, ponieważ możemy połamać klejone elementy. Co widać na zdjęciu = żywica jest niestety krucha. Edited October 22 by robertmodelarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 22 Author Share Posted October 22 Dalsza część prac z tylną częścią kadłuba, dziś rampa i najazdy. Wszystko pasuje bez problemu. Do przyklejenia tak dużej i masywnej części użyłem kleju CA w żelu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted October 22 Share Posted October 22 5 minut temu, robertmodelarz napisał: Dalsza część prac z tylną częścią kadłuba, dziś rampa i najazdy. Wszystko pasuje bez problemu. Do przyklejenia tak dużej i masywnej części użyłem kleju CA w żelu. robert dobra robota , prezentuje się ciekawie będzie jakiś ładunek? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 22 Author Share Posted October 22 2 minuty temu, bulik58 napisał: robert dobra robota , prezentuje się ciekawie będzie jakiś ładunek? Dziękuję bardzo za wsparcie i dobre słowo. Plan na ładunek jest taki: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted October 22 Share Posted October 22 a dlaczemu akurat taką machinerię? wyślesz mi zdjęcia na których ten biedny blaszak przewozi taki osprzęt? bo mi się nawet wierzyć nie chce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 22 Author Share Posted October 22 2 minuty temu, Robi napisał: a dlaczemu akurat taką machinerię? wyślesz mi zdjęcia na których ten biedny blaszak przewozi taki osprzęt? bo mi się nawet wierzyć nie chce Proszę bardzo: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted October 22 Share Posted October 22 dobra, szczerze myślałem że takiego czegoś nie utrzyma. mam parę pytań: ile ton to przewiezie? do ilu się rozpędza? i czy masz już wybrane kamo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 22 Author Share Posted October 22 (edited) 2 minuty temu, Robi napisał: dobra, szczerze myślałem że takiego czegoś nie utrzyma. mam parę pytań: ile ton to przewiezie? do ilu się rozpędza? i czy masz już wybrane kamo? Wszystkie dane taktyczno-techniczne: https://pl.wikipedia.org/wiki/PTS_(amfibia) Kamuflaż taki: Edited October 22 by robertmodelarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted October 22 Share Posted October 22 Dzięki, jakoś zaczęło mnie to interesować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted October 22 Share Posted October 22 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Dziękuję bardzo za wsparcie i dobre słowo. Plan na ładunek jest taki: Kolejny Starciok , super .Będę cię podglądał , właśnie dłubię tą pelotkę ale na innym podwoziu 4 kołowym będzie .Magazynki będziesz dokładał czy zostawisz tylko 2 oryginalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 22 Author Share Posted October 22 4 minuty temu, bulik58 napisał: Kolejny Starciok , super .Będę cię podglądał , właśnie dłubię tą pelotkę ale na innym podwoziu 4 kołowym będzie .Magazynki będziesz dokładał czy zostawisz tylko 2 oryginalne. Na razie Star jest w fazie projektowania, armata prawdopodobnie będzie pochodziła z zestawu Trumpetera. Mam nadzieję zdążyć z projektem na festiwal modelarski -BABARYBA 2026. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted October 22 Share Posted October 22 6 minut temu, robertmodelarz napisał: Na razie Star jest w fazie projektowania, armata prawdopodobnie będzie pochodziła z zestawu Trumpetera. Mam nadzieję zdążyć z projektem na festiwal modelarski -BABARYBA 2026. robert czyli to nie będzie ten Star który był pokazywany na MW nie tak dawno? Ja składam Menga działko , masz 8 miesięcy czasu na ten zestaw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 23 Author Share Posted October 23 Okolice odbytnicy, jakieś śruby i płetwy..... Real foto: Wersja druk 3D- uwaga łatwo połamać: Tydzień przerwy w modelowaniu zasłużony urlop w ciepłych krajach........ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted October 24 Share Posted October 24 Jak zwykle, super wykonanie i miłego wypoczynku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 4 Author Share Posted November 4 (edited) Ciąg dalszy budowy transportera, coraz bliżej końca....Autor projektu uwzględnił dwa warianty falochronu- złożony i rozłożony. Edited November 4 by robertmodelarz 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 12 Author Share Posted November 12 Bryła modelu, bez kilku szczegółów, które ze względu na delikatność przykleję na samym końcu procesu budowy modelu. Czas na gąsienice zagruntowane czarnym akrylowym primerem oraz potraktowane bardzo starym brązowym washem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 12 Share Posted November 12 (edited) 42 minuty temu, robertmodelarz napisał: ......... potraktowane bardzo starym brązowym washem. Idziesz jak przecinak w temacie . P.S.Ten wash MIG-a jest starszy od niektórych forumowiczów chyba ? Edited November 12 by bulik58 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 12 Author Share Posted November 12 4 minuty temu, bulik58 napisał: Idziesz jak przecinak w temacie . P.S.Ten wash MIG-a jest starszy od niektórych forumowiczów chyba ? To czasy świetności forum PWM. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted November 12 Share Posted November 12 Też coś mam z tych zabytków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted November 15 Author Share Posted November 15 Czas na kolor jedynie słuszny zielony firmy HATAKA seria C 193 (RAL6014) o nazwie Yellow Olive. Ze względu na rozmiar modelu kupiłem 2 buteleczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts