robertmodelarz Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października (edytowane) W latach 70. XX wieku na wyposażenie jednostek inżynieryjnych Ludowego Wojska Polskiego przyjęto, opracowany latach 60 w ZSRR, gąsienicowy transporter pływający PTS (ПТС – плавающий транспортер средний). U nas jest on jednak oznaczany skrótem PTS-M, odnoszącym się do zmodernizowanej wersji wozu. Od jego przyjęcia do służby upłynęło już ponad pięćdziesiąt lat, transporter ten jest w dalszym ciągu bardzo popularny i nadal stanowi jedyny sprzęt amfibijny tej klasy wykorzystywany w pododdziałach saperskich Sił Zbrojnych RP. Wóz jest wizytówką działań kryzysowych podczas podtopień czy powodzi, nie doczekał się swojego następcy. Pojazd jest i w najbliższych latach zapewne dalej będzie amfibijnym sprzętem wyróżniającym naszych saperów. Choćby z tego powodu wart jest zatem bliższego przedstawienia w postaci modelu w skali 1/35 wykonanego w technologii druku 3D. Projekt został opracowany od podstaw przez kolegę Stakova. Z uwagi na wielkość modelu został on wydrukowany z lepszego materiału - żywica Anycubic ABS-Like V2 Grey. Instrukcja do samodzielnego druku w formacie pdf jest bardzo szczegółowa i przedstawia wszystkie etapy budowy modelu. We własnym zakresie należy wykonać oszklenie wozu oraz siatki i uchwyty. Edytowane 18 Października przez robertmodelarz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Z ciekawością będę obserwować Twoje poczynania, (dawaj kolejne foty) . Niestety mój z PTS-M pomimo, że model już dawno zrobiony z braku czasu nie doczekał się jeszcze zamieszczenia fotek i zakończenia warsztatu. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Będziesz się dobrze bawił. Widziałem u Stakova ten model. Kawał dobrej roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października Zapomniałem napisać jeszcze o oznaczeniach, autor projektu zaproponował możliwość wykonania transportera w oznakowaniu z kilku jednostek. Do wyboru jest jednak tylko jedno oznaczenie z konkretnej jednostki. Wybrałem wariant oznaczony jako S-1 z 18 batalionu saperów- Lębork, 7 Łużycka Dywizja Desantowa w jednolicie zielonym malowaniu. Przygotowania do rozpoczęcia budowy: Zacząłem nietypowo od oczyszczenia z podpór kół ratunkowych i ich pomalowania na pomarańczowo mieszanką kolorów czerwonego i żółtego: Muszę wymienić linkę, ta jest niestety za gruba: Kół ratunkowych jest Ci u nas dostatek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października (edytowane) Parę elementów przyklejone. Duże elementy trzeba przeszlifować najlepiej gąbkami ściernymi o różnych gradacjach w celu usunięcia śladów po warstwach druku. Dorobione z siatki od durszlaka do grile włazów inspekcyjnych oraz osłona nagrzewnicy z pozostałości z elementów fototrawionych ze złomu modelarskiego. Edytowane 20 Października przez robertmodelarz 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października (edytowane) Dziś zawieszenie i kółeczka.......Niestety każde z nich trzeba pasować osobno (ewentualnie delikatnie obrobić) do półosi wachacza, należy to robić z wyczuciem, ponieważ możemy połamać klejone elementy. Co widać na zdjęciu = żywica jest niestety krucha. Edytowane 22 Października przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Dalsza część prac z tylną częścią kadłuba, dziś rampa i najazdy. Wszystko pasuje bez problemu. Do przyklejenia tak dużej i masywnej części użyłem kleju CA w żelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 5 minut temu, robertmodelarz napisał: Dalsza część prac z tylną częścią kadłuba, dziś rampa i najazdy. Wszystko pasuje bez problemu. Do przyklejenia tak dużej i masywnej części użyłem kleju CA w żelu. robert dobra robota , prezentuje się ciekawie będzie jakiś ładunek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 2 minuty temu, bulik58 napisał: robert dobra robota , prezentuje się ciekawie będzie jakiś ładunek? Dziękuję bardzo za wsparcie i dobre słowo. Plan na ładunek jest taki: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października a dlaczemu akurat taką machinerię? wyślesz mi zdjęcia na których ten biedny blaszak przewozi taki osprzęt? bo mi się nawet wierzyć nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 2 minuty temu, Robi napisał: a dlaczemu akurat taką machinerię? wyślesz mi zdjęcia na których ten biedny blaszak przewozi taki osprzęt? bo mi się nawet wierzyć nie chce Proszę bardzo: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października dobra, szczerze myślałem że takiego czegoś nie utrzyma. mam parę pytań: ile ton to przewiezie? do ilu się rozpędza? i czy masz już wybrane kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października (edytowane) 2 minuty temu, Robi napisał: dobra, szczerze myślałem że takiego czegoś nie utrzyma. mam parę pytań: ile ton to przewiezie? do ilu się rozpędza? i czy masz już wybrane kamo? Wszystkie dane taktyczno-techniczne: https://pl.wikipedia.org/wiki/PTS_(amfibia) Kamuflaż taki: Edytowane 22 Października przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Dzięki, jakoś zaczęło mnie to interesować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Dziękuję bardzo za wsparcie i dobre słowo. Plan na ładunek jest taki: Kolejny Starciok , super .Będę cię podglądał , właśnie dłubię tą pelotkę ale na innym podwoziu 4 kołowym będzie .Magazynki będziesz dokładał czy zostawisz tylko 2 oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 4 minuty temu, bulik58 napisał: Kolejny Starciok , super .Będę cię podglądał , właśnie dłubię tą pelotkę ale na innym podwoziu 4 kołowym będzie .Magazynki będziesz dokładał czy zostawisz tylko 2 oryginalne. Na razie Star jest w fazie projektowania, armata prawdopodobnie będzie pochodziła z zestawu Trumpetera. Mam nadzieję zdążyć z projektem na festiwal modelarski -BABARYBA 2026. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 6 minut temu, robertmodelarz napisał: Na razie Star jest w fazie projektowania, armata prawdopodobnie będzie pochodziła z zestawu Trumpetera. Mam nadzieję zdążyć z projektem na festiwal modelarski -BABARYBA 2026. robert czyli to nie będzie ten Star który był pokazywany na MW nie tak dawno? Ja składam Menga działko , masz 8 miesięcy czasu na ten zestaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Okolice odbytnicy, jakieś śruby i płetwy..... Real foto: Wersja druk 3D- uwaga łatwo połamać: Tydzień przerwy w modelowaniu zasłużony urlop w ciepłych krajach........ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Jak zwykle, super wykonanie i miłego wypoczynku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi