Skocz do zawartości

Pływający transporter gąsienicowy PTS-M 1/35 druk 3D.

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Kalor napisał:

Ile ty tej farby planujesz zużyć?  

Z ostrożności procesowej zakupiłem 2 szt., kolor typowy dla pojazdów LWP/lata 90-te XX wieku. Przyda się do BTR-152, BWP-1, T-55 i temu podobnych.  Porównanie brył wydruków 3d, australijski Bushmaster kontra pojazd radziecki.

dcb0d105ee965f6535df2d17d80f4148.jpeg

Edytowane przez robertmodelarz

6 minut temu, robertmodelarz napisał:

Z ostrożności procesowej zakupiłem 2 szt., kolor typowy dla pojazdów LWP/lata 90-te XX wieku. Przyda się do BTR-152, BWP-1, T-55 i temu podobnych.  Porównanie brył wydruków 3d, australijski Bushmaster kontra pojazd radziecki.

Brainfart miałem bo często na YT oglądam jak ludzie kąpią te modele w farbie, i jakoś tak mi głupio zaskoczyło.

• 1 month later...

Czas na  przyklejenie i pomalowanie gąsienic, trzeba to robić etapami. Druk 3d rządzi się niestety innymi prawami niż plastik. Klej CA typu slow dry, wolno wiążący i gęsty daje radę. 

20251221_101008.jpg

IMG-20251220-WA0000.jpeg

• Like 8

Nieźle idzie. Nie wolałeś dla wygody osobno ogniwkowych zamówić? No chyba że w takim przypadku byś musiał tytuł zmienić na "pływający transporter gąsienicowy 1/35 w 90% wydrukowany 3D"...

2 minuty temu, Robi napisał:

Nieźle idzie. Nie wolałeś dla wygody osobno ogniwkowych zamówić? No chyba że w takim przypadku byś musiał tytuł zmienić na "pływający transporter gąsienicowy 1/35 w 90% wydrukowany 3D"...

Dziękuję bardzo za poradę, ale obecnie na rynku nie spotkałem  osobnego zestawu  gąsienic do PTS-M w skali 1/35. Autor projektu Stakov opracował kompletny model i w takiej postaci zgodnie z instrukcją sklejam model. Jak masz namiary na osobne gąski to chętnie je zobaczę. Niestety nie zastosuję już ich w tym projekcie.

• Like 1

Niestety, nie znalazłem osobnych gąsienic, ale są kompletne zestawy tego pojazdu, gdzie gąsienice są wygodniejsze do sklejenia.

Namiary:

PanzerShop - pełny zestaw (żywiczny) 

Wydawnictwa Modelki - pełny zestaw (kartonowy)

Tylko tyle mi się udało znaleźć

Powodzenia w dalszej budowie

• Like 1

14 minut temu, LechaMazur napisał:

Druga opcja którą podałeś czyli sklep Panzer shop to jest  skala  do kolejek 1:120.

A ja widziałem w 1/35 i w 1/72. No chyba że coś przeoczyłem...

9 minut temu, Robi napisał:

A ja widziałem w 1/35 i w 1/72. No chyba że coś przeoczyłem...

Karton to skala 1/25,a żywica 1/120, a 1/72 się przewija bo producent podaje,że nie wykonuje tej skali. Natomiast 1/35 był kiedyś dostępny na ebayu (pojedyńcze sztuk),ale niema. Mogę się mylić  jak masz namiar to podaj link do oferty w skali 1/35 z gąsienicami.

29 minut temu, LechaMazur napisał:

Karton to skala 1/25,a żywica 1/120, a 1/72 się przewija bo producent podaje,że nie wykonuje tej skali. Natomiast 1/35 był kiedyś dostępny na ebayu (pojedyńcze sztuk),ale niema. Mogę się mylić  jak masz namiar to podaj link do oferty w skali 1/35 z gąsienicami.

Linku niestety nie mam

W dniu 27.12.2025 o 11:48, Robi napisał:

Linku niestety nie mam

Był kiedyś taki sklep panzershop.cz ale chyba zwinęli działalność. W ofercie miał fajne modele np. TOPAS, całą rodzinę PTS, konwersję do T-34 i T-55. Mega drogie to były modele, PTS-M na ebay poszedł za 295 USD:

https://www.ebay.pl/itm/166171915645

PTS-M ženijní vozidlo SSSR Rusko 1/35 PanzerShop full multimedia kit - Modely vojenských vozidel

Ten, który sklejam jest porównywalnej jakości i kosztuje mniej niż 60 USD + koszt żywicy= 80 USD. 

Napisano (edytowane)

Model sklejony do kupy (brakuje jeszcze: anteny, liny, kół ratunkowych) i pomalowany kolorem bazowym. Czas na rozjaśnianie i lekkie ślady eksploatacji:

20260103_093449.jpg

20260103_093534.jpg

20260103_093657.jpg

20260103_093608.jpg

20260103_093550.jpg

• Like 6

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Robi napisał:

Liny plecione będziesz dawał?

Eureka XXL Metalowa linka 1.5mm / 50cm numer katalogowy: EU-LH-07-coś z tego wybiorę:

https://agtom.eu/linki-i-lancuchy/345916-eureka-xxl-150mm-metal-wire-rope-for-afv-kits.html?gad_source=1&gad_campaignid=22560642923&gbraid=0AAAAADfUdkW8dhCLVDmBM40odAYjxTVEL&gclid=CjwKCAiAmePKBhAfEiwAU3Ko3Ce6B73XZXX3zvVFiuoSYyj2s-_LtOnn_P2wrKRHyp_6hlxFkKHnPhoCuH8QAvD_BwE

Muszę jeszcze zobaczyć jakie były ucha liny holowniczej od T-34 czy od T-55. Długość też jest mi nie znana.

eureka-xxl-150mm-metal-wire-rope-for-afv-kits.jpg

• Like 2

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

20260308_124501.thumb.jpg.cc81db26f9236d5cf76eae043cba80d1.jpg Model sklejony i pomalowany. Do dorobienia z cienkiego hipsu zostały tylne chlapacze. Pojazd został solidnie potraktowany pigmentami w płynie z zestawu firmy AK Interactive nr katalogowy 4060 Dust and dirt deposits oraz Ammo Mig Europe Earth

20260308_124252.jpg

20260308_124307.jpg

20260308_124319.jpg

• Like 6

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zbliżamy się do finiszu budowy modelu, dorobione zostały następujące elementy:

- tylne chlapacze,

- antena (podstawa druk 3d i włos od szczotki do zamiatania),

- oznaki pojazdu specjalnego (z pytki hipsu  wycięte dziurkaczem do skóry + kalkomania)

20260318_175628.jpg.f4333ef8c00f5bce9e4aa1ee571f51de.jpg 

• Like 2

• 3 weeks later...
17 minut temu, Robi napisał:

A nie miało to coś jakiejś ciężarówki przewozić?

Oczywiście ładunek będzie jak autor, kolega stakov skończy kolejny rewelacyjny projekt:

• Like 2

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

W 2025 roku, Ministerstwo Obrony Narodowej przekazało dwa transportery PTS-M do Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk na Spitsbergenie. Aktualnie  używane są na końcu świata, trwa budowa nowej siedziby  Polskiej Stacji Antarktycznej  im. Henryka Arctowskiego.  Fajne czerwone cywilne malowanie !!!! Czekamy na kolejny warsztat.

GB5k9kpTURBXy9iNjFlZjVmNTUxYjkzMDJkZDVjY

Polska Zbrojna

Pożegnanie z Antarktyką, czyli bestia znowu na wodzie

PIG-PIB na 43. wyprawie polarnej na Antarktydę - Państwowy Instytut  Geologiczny - PIB

Z Mosiny na Polską Stację Antarktyczną cz.6

Pożegnanie z Antarktyką, czyli bestia znowu na wodzie

Polska Zbrojna

🧭 Montaż próbny nowego budynku Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka  Arctowskiego - YouTube

arctowski :: Wykop.pl

AA217xqT.jpg

stacja_badawcza_arctowski.jpg

6-22.jpg

R.jpg

16895119828_51f076c188_b.jpg?t=1776758377171

• Like 2