Skocz do zawartości

Pływający transporter gąsienicowy PTS-M 1/35 druk 3D.

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Kalor napisał:

Ile ty tej farby planujesz zużyć?  

Z ostrożności procesowej zakupiłem 2 szt., kolor typowy dla pojazdów LWP/lata 90-te XX wieku. Przyda się do BTR-152, BWP-1, T-55 i temu podobnych.  Porównanie brył wydruków 3d, australijski Bushmaster kontra pojazd radziecki.

dcb0d105ee965f6535df2d17d80f4148.jpeg

Edytowane przez robertmodelarz

6 minut temu, robertmodelarz napisał:

Z ostrożności procesowej zakupiłem 2 szt., kolor typowy dla pojazdów LWP/lata 90-te XX wieku. Przyda się do BTR-152, BWP-1, T-55 i temu podobnych.  Porównanie brył wydruków 3d, australijski Bushmaster kontra pojazd radziecki.

Brainfart miałem bo często na YT oglądam jak ludzie kąpią te modele w farbie, i jakoś tak mi głupio zaskoczyło.

• 1 month later...

Czas na  przyklejenie i pomalowanie gąsienic, trzeba to robić etapami. Druk 3d rządzi się niestety innymi prawami niż plastik. Klej CA typu slow dry, wolno wiążący i gęsty daje radę. 

20251221_101008.jpg

IMG-20251220-WA0000.jpeg

• Like 6

Nieźle idzie. Nie wolałeś dla wygody osobno ogniwkowych zamówić? No chyba że w takim przypadku byś musiał tytuł zmienić na "pływający transporter gąsienicowy 1/35 w 90% wydrukowany 3D"...

2 minuty temu, Robi napisał:

Nieźle idzie. Nie wolałeś dla wygody osobno ogniwkowych zamówić? No chyba że w takim przypadku byś musiał tytuł zmienić na "pływający transporter gąsienicowy 1/35 w 90% wydrukowany 3D"...

Dziękuję bardzo za poradę, ale obecnie na rynku nie spotkałem  osobnego zestawu  gąsienic do PTS-M w skali 1/35. Autor projektu Stakov opracował kompletny model i w takiej postaci zgodnie z instrukcją sklejam model. Jak masz namiary na osobne gąski to chętnie je zobaczę. Niestety nie zastosuję już ich w tym projekcie.

• Like 1

Niestety, nie znalazłem osobnych gąsienic, ale są kompletne zestawy tego pojazdu, gdzie gąsienice są wygodniejsze do sklejenia.

Namiary:

PanzerShop - pełny zestaw (żywiczny) 

Wydawnictwa Modelki - pełny zestaw (kartonowy)

Tylko tyle mi się udało znaleźć

Powodzenia w dalszej budowie

• Like 1

14 minut temu, LechaMazur napisał:

Druga opcja którą podałeś czyli sklep Panzer shop to jest  skala  do kolejek 1:120.

A ja widziałem w 1/35 i w 1/72. No chyba że coś przeoczyłem...

9 minut temu, Robi napisał:

A ja widziałem w 1/35 i w 1/72. No chyba że coś przeoczyłem...

Karton to skala 1/25,a żywica 1/120, a 1/72 się przewija bo producent podaje,że nie wykonuje tej skali. Natomiast 1/35 był kiedyś dostępny na ebayu (pojedyńcze sztuk),ale niema. Mogę się mylić  jak masz namiar to podaj link do oferty w skali 1/35 z gąsienicami.

29 minut temu, LechaMazur napisał:

Karton to skala 1/25,a żywica 1/120, a 1/72 się przewija bo producent podaje,że nie wykonuje tej skali. Natomiast 1/35 był kiedyś dostępny na ebayu (pojedyńcze sztuk),ale niema. Mogę się mylić  jak masz namiar to podaj link do oferty w skali 1/35 z gąsienicami.

Linku niestety nie mam

W dniu 27.12.2025 o 11:48, Robi napisał:

Linku niestety nie mam

Był kiedyś taki sklep panzershop.cz ale chyba zwinęli działalność. W ofercie miał fajne modele np. TOPAS, całą rodzinę PTS, konwersję do T-34 i T-55. Mega drogie to były modele, PTS-M na ebay poszedł za 295 USD:

https://www.ebay.pl/itm/166171915645

PTS-M ženijní vozidlo SSSR Rusko 1/35 PanzerShop full multimedia kit - Modely vojenských vozidel

Ten, który sklejam jest porównywalnej jakości i kosztuje mniej niż 60 USD + koszt żywicy= 80 USD. 

Napisano (edytowane)

Model sklejony do kupy (brakuje jeszcze: anteny, liny, kół ratunkowych) i pomalowany kolorem bazowym. Czas na rozjaśnianie i lekkie ślady eksploatacji:

20260103_093449.jpg

20260103_093534.jpg

20260103_093657.jpg

20260103_093608.jpg

20260103_093550.jpg

• Like 3

Liny plecione będziesz dawał?

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Robi napisał:

Liny plecione będziesz dawał?

Eureka XXL Metalowa linka 1.5mm / 50cm numer katalogowy: EU-LH-07-coś z tego wybiorę:

https://agtom.eu/linki-i-lancuchy/345916-eureka-xxl-150mm-metal-wire-rope-for-afv-kits.html?gad_source=1&gad_campaignid=22560642923&gbraid=0AAAAADfUdkW8dhCLVDmBM40odAYjxTVEL&gclid=CjwKCAiAmePKBhAfEiwAU3Ko3Ce6B73XZXX3zvVFiuoSYyj2s-_LtOnn_P2wrKRHyp_6hlxFkKHnPhoCuH8QAvD_BwE

Muszę jeszcze zobaczyć jakie były ucha liny holowniczej od T-34 czy od T-55. Długość też jest mi nie znana.

eureka-xxl-150mm-metal-wire-rope-for-afv-kits.jpg

• Like 2

• 3 weeks later...