Skocz do zawartości

Sherman M4 - 1:72 - Heller

Endrju

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym dzisiaj Wam zaprezentować mój najnowszy model, który dołączy do kolekcji pojazdów Wojska Polskiego. Modelem tym jest Sherman M4 o nazwie własnej KRECHOWIAK z Pułku Ułanów Karpackich. Model przedstawia pojazd w malowaniu z defilady 2 Warszawskiej Dywizji Pancernej w Loreto. Model wykonałem z zestawu Heller z Kalkomaniami TORO a pomalowany został aerografem farbami Mr Hobby. W modelu użyłem gotowych zestawów zawieszenia które dostarcza kolega Przemek Przybulewski. Model upodobniłem nieco do oryginalnego pojazdu. Wszelkie uwagi mile widziane. Antenka mi się nieco przekrzywiła i zauważyłem to dopiero po zrobieniu zdjęć. Musicie to wybaczyć.

1895293579_2025-10-18-CzogredniShermanI01.thumb.jpg.c82a757054589644eedef840c7d93fcc.jpg

571706260_2025-10-18-CzogredniShermanI02.thumb.jpg.e4e5c2a4dac65740296b994dca32086e.jpg

1740603154_2025-10-18-CzogredniShermanI03.thumb.jpg.3fe1ca025066882892b0f9e0b9ebdff1.jpg

212221075_2025-10-18-CzogredniShermanI04.thumb.jpg.4778a7934f3a6d1fc81050dd707fba32.jpg

438510289_2025-10-18-CzogredniShermanI05.thumb.jpg.3c90325bcea31e47e00492d9a3051c31.jpg

1454776697_2025-10-18-CzogredniShermanI06.thumb.jpg.b72e39e25127a14402ea7e6fa7b1654b.jpg

1394633213_2025-10-18-CzogredniShermanI07.thumb.jpg.f2b3df60eabc0221ec3372a5d0ae57f9.jpg

1669731674_CzogredniShermanI-PukUanwKarpackich-KRECHOWIAK.jpg.720dcbe73de775325ddb46898cdcc2bd.jpg

Edytowane przez Endrju
  • Like 11

Dobry wieczór,

Przepraszam, zazwyczaj tego nie robię, ale gdybym miał sędziować ten model na konkursie to musiałbym odjąć punkty za koła i brak skrzynki na lewym boku. Dokumentacja niezgodna z modelem.

Pozdrawiam

Andrzej

Dziękuję Andrzeju za te uwagi. Na szczęście to nie konkurs. Ja generalnie nie robię modeli na konkursy ale na tyle na ile to jest możliwe staram się zachować zgodność z oryginałem. W tym przypadku pojazd miał mieć początkowo inną nazwę ale niestety zniszczyła mi się podczas nakładania kalkomanii i musiałem użyć innej. Z tego też względu na moim modelu pojawił sie celownik Swabey'a a na zdjęciu go nie ma. Pojemnika na lewym boku w zestawie niestety nie było. Nie bardzo mi się chciało dorabiać bo nie dysponowałem odpowiednią dokumentacją więc postanowiłem poczekać aż ktoś go wydrukuje w 3D. Więc jak ktoś go wydrukuje to sobie uzupełnię. 

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Andrzej,

Pojemnika na lewy bok nie mogło być w zestawie bo to nie było typowe wyposażenie Shermana. Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno te skrzynki pochodziły z Grantów a w takim przypadku zamiast czekać na 3D możesz zapożyczyć ją z modelu Mirage.

@PioBan Sprawdziłem pojemniki w zestawie Granta i jeden z pojemników pasuje do tego że zdjęć Krechowiaka. Raczej nie będę go wykorzystywał bo to za drogo by wyszło ale mam wzorzec do wykonania tego pojemnika z HIPS-u. Dziękuję za tę poradę.

Edytowane przez Endrju

Bardzo jest dobry model!

To co można spróbować z nim jeszcze zrobić - to nadać mu nieco bardziej "specyfiki Loreto" - tam chyba jest jakaś specyficzna ziemia wapienna i w czasie defilady czołgi się bardzo zakurzyły jasnym pyłem - zwłaszcza od dołu - co bardzo ciekawie wygląda. 

2560px-2_Warszawska_DPanc_w_defiladzie_p

No i te dodatkowe płyty pancerne dospawane na bokach kadłuba - Heller chyba trochę przygrube dał. 

• Like 1

6 godzin temu, GrzeM napisał:

Bardzo jest dobry model!

To co można spróbować z nim jeszcze zrobić - to nadać mu nieco bardziej "specyfiki Loreto" - tam chyba jest jakaś specyficzna ziemia wapienna i w czasie defilady czołgi się bardzo zakurzyły jasnym pyłem - zwłaszcza od dołu - co bardzo ciekawie wygląda. 

2560px-2_Warszawska_DPanc_w_defiladzie_p

No i te dodatkowe płyty pancerne dospawane na bokach kadłuba - Heller chyba trochę przygrube dał. 

To nie specyfika Loreto tylko Italii. 
Jeżdżąc parę razy tam własnym autem zawsze po max. 2 dniach było mega zakurzone po dojeździe do agroturystyki. Ba, wracając przez Niemcy od razu rozpoznawałem auta, które tam były!

• Like 1

W dniu 25.10.2025 o 02:56, GrzeM napisał:

Takie malowanie jest na pewno oryginalne na małej winietce i dioramie. Na pojedynczym modelu już nie koniecznie. Myślałem o tym ale suma sumarum na razie odpuściłem sobie takie brudzenie. Moje modele na na dzień dzisiejszy buduję w konwencji defiladowo-muzealnej. Nie brudzę ich za bardzo. To się może oczywiście zmienić w przyszłości jak zapragnę zrobić jakąś dioramkę. Na razie przyjmijmy, że jest to stan po defiladowy.

W dniu 25.10.2025 o 02:56, GrzeM napisał:

Przyznam szczerze, nie mierzyłem. Teraz już nic nie poradzę. Tak zostanie ale mam jeszcze III-kę z Hellera do sklejenia to wtedy sprawdzę i ewentualnie skoryguję.

• Like 1

4 godziny temu, Endrju napisał:

Takie malowanie jest na pewno oryginalne na małej winietce i dioramie. Na pojedynczym modelu już nie koniecznie. Myślałem o tym ale suma sumarum na razie odpuściłem sobie takie brudzenie. Moje modele na na dzień dzisiejszy buduję w konwencji defiladowo-muzealnej. Nie brudzę ich za bardzo. To się może oczywiście zmienić w przyszłości jak zapragnę zrobić jakąś dioramkę. Na razie przyjmijmy, że jest to stan po defiladowy.

Zgadzam się!

4 godziny temu, Endrju napisał:

Przyznam szczerze, nie mierzyłem. Teraz już nic nie poradzę. Tak zostanie ale mam jeszcze III-kę z Hellera do sklejenia to wtedy sprawdzę i ewentualnie skoryguję.

W sumie ja też nie mierzyłem - tak tylko na oko oceniam. W ogóle pewne rzeczy w skali są umowne.

• Like 1