Skocz do zawartości

Optymalne warunki przechowywania modeli

Dudzio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem na forum dyskusji na ten temat. Czy uda się nam ustalić (pewnie na podstawie doświadczeń forumowiczów) jakie są najlepsze warunki do przechowywania modeli?

Chyba wszystkim nam zależy, by owoce naszego hobby z biegiem lat nie blakły, nie kurzyły się, nie rozklejały, nie kruszyły itp., ale jednocześnie by nie były schowane przed światem w pudle głęboko na dnie szafy, tylko by cieszyły oczy nasze i naszych bliskich?

Do tych rozmyślań skłonił mnie pomysł przeniesienia mojej gablotki z modelami do... kuchni 😉 Z powodu narodzin syna musiałem do niej przenieść się ze swoim "gabinetem". Po pozbyciu się stołu został w niej piękny kawałek ściany... i aż żal go nie zagospodarować na kilka półek na których mogłyby stać modele.

Czy macie jakieś doświadczenia z tym jak warunki kuchenne (wyższa o ok. 3*C średnia roczna temperatura powietrza, czasem ciepłe opary z piekarnika, wysoka wilgotność wynikająca z gotowania tutaj wody, zup itd.) mogą wpływać na plastikowe modele pokryte lakierem akrylowym? Zastanawiam się, czy np. drewniane pokłady przyklejone na okręty nie zaczną się wcześniej odklejać? Albo czy (chyba przesadzam, ale może jednak nie?) od wilgoci akrylowy lakier "rozpuści się" po kilku latach? A jak oceniacie wpływ słońca padającego na modele?

wybrałeś agresywne środowisko, można by rzec "pacyficzny teatr wojny" choć zapewne z najlepszą aktywną towarzysko frekwencją tego miejsca, teraz tylko musisz okopać się jak japońce i chyba zastosować pewne zasady filozofii (np. amor fati lub inne wzmacniające psyche hobbysty)

Edytowane przez panmopsik

Wypowiem się tylko w jednej kwestii:

Godzinę temu, Dudzio napisał:

A jak oceniacie wpływ słońca padającego na modele?

Zawsze staram się tak ustawić gablotkę, żeby nie była wystawiona bezpośrednio na słońce.

• Like 1

Masz kuchenkę gazową czy na prąd wszystko? Zauważ co się dzieje na górnych szafkach w kuchniach gdzie jest gaz, i to się osadza wszędzie przy czym na szafkach częściej to widać, bo rzadziej się tam sprząta.