Jarek C Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 Witam i Pozdrawiam Wszystkich Uczestników Konkursu !!! Postanowiłem dołączyć do grona Szanownych Uczestników ze swym modelem F -16 -stki , nie mam złudzeń by liczyć na jakieś nagrody zwłaszcza że jest tu już tyle pięknych i solidnie budowanych modeli , ale udział w tym konkursie będzie dla mnie ambicją do jak najbardziej poprawnego zbudowania i ukończenia modelu w terminie . Cytuj
krzychu-onisk Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 szczerze, nie wiem czemu ale F-16 to się nie spodziewałem kibicuje Cytuj
Kacperek315 Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 Jedyny współczesny samolot, który mi się podoba Cytuj
krzychu-onisk Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 Jedyny współczesny samolot, który mi się podoba A Sr-71 to nie? Cytuj
jachud3 Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 a ja nie lubię współcześniaków w ogóle i o! niemniej trzymam kciuki za efszesnaście Cytuj
Kacperek315 Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 A Sr-71 to nie? Nie jest zły, ale raczej nie wychwalałem go tak bardzo, no raczej sobie nie przypominam. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 A nie lepiej polaka można było kupić?? Ale i tak kibicuje! Cytuj
Jarek C Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Napisano 16 Grudnia 2008 A nie lepiej polaka można było kupić?? Bardzo chciałbym zbudować Polską wersję . Niestety nie ma jeszcze zestawu Naszej F-16 -stki w skali 48 , ale myślę że następny model F-16 Tamiyi będzie właśnie wersją którą używa Polska, ponieważ podział technologiczny form na to pozwala. Jedyny dostępny model dwumiejscowej wersji firmy Hasegawa : jest bardzo drogi , bardzo trudno dostępny i bardzo trudny w montażu . PS/ Dziękuję Tobie i innym za kibicowanie Cytuj
Ostach Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 Wiem gdzie taki lezy od dawna za 198zł. Moge komuś załatwić ale to via priv Cytuj
Jarek C Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Napisano 17 Grudnia 2008 montaż podwozia : Jest trochę śladów po wypychaczach , postaram się coś z tym zrobić i mam nadzieję że po malowaniu będą mniej widoczne . Cytuj
Lucas HS Napisano 17 Grudnia 2008 Napisano 17 Grudnia 2008 Usuń może szwy, bo na każdej części prawie są Życzę powodzonka. Cytuj
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Napisano 18 Grudnia 2008 Mam poważne wątpliwości co do schematu malowania podanego przez Tamiye , mianowicie w poniżej załączonej instrukcji podany jest trójkolorowy schemat malowania tz. góra FS 36118 ,przód i boki FS36270 i dół FS 36375 . Ja natomiast jestem prawie na 100 % pewien że nowe F-16 są malowane już tylko dwoma kolorami góra FS36118 i dół FS36270 co widać na zdjęciu załączonym poniżej . Wątpliwy jest też kolor zbiorników podwieszanych które na tym jak i na innych zdjęciach są wyraźnie jaśniejsze od FS36270 i wyglądają bardziej na FS36375. Czy instrukcja firmy Tamiya jest błędna ? Może ktoś pomoże mi w rozwiać wątpliwości ? Cytuj
Kermit Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 Ja natomiast jestem prawie na 100 % pewien że nowe F-16 są malowane już tylko dwoma kolorami góra FS36118 i dół FS36270 co widać na zdjęciu załączonym poniżej . Nie wiem jak Ty, Jarku, ale ja na tym zdjęciu ewidentnie widzę trójbarwny kamuflaż - i nie liczę tutaj koloru statecznika pionowego. Zauważ różnicę koloru przy mocowaniu osłony radaru. Pozdrawiam Cytuj
Lucas HS Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 Koledze chyba chodziło o zróżnicowanie kolorów bocznych i dolnych powierzchni ;) Cytuj
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Napisano 18 Grudnia 2008 Kermit Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie tematem , ta granica kolorów w okolicy osłony radaru to efekt dodatkowej metalowej osłony występującej między innymi w tej wersji F-16 . Zdjęcie poniżej . Niestety na moim modelu tych dodatkowych elementów raczej nie będzie ponieważ musiałbym zakupić , i co najistotniejsze czekać na zestaw blaszek. Cytuj
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Napisano 18 Grudnia 2008 Trochę poszperałem na ten temat w necie i już chyba wiem więcej , oczywiście sama osłona radaru ma zawsze mniej lub bardziej inny kolor choćby z racji tego że jest zbudowana z innego materiału i malowana specjalną farbą . Znalazłem natomiast stronkę która wyjaśnia chyba moje wątpliwości : stare malowanie trójbarwne : http://www.lancersworld.de/eng/block30.html nowe dwubarwne : http://www.lancersworld.de/eng/hill.html nadal nie wiem tylko jaka ma być barwa zbiorników i belek podwieszanych. Cytuj
Jarek C Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Napisano 19 Grudnia 2008 postęp pracy nad modelem : kabina wstępnie pomalowana , górna część osłony tablicy przyrządów pomalowana na razie tylko podkładem. pomalowane farbą podkładową skrzydło: aktualnie męczę się nad pre-shadingiem . Cytuj
smialus Napisano 21 Grudnia 2008 Napisano 21 Grudnia 2008 Pylony i zbiorniki FS 36375 a malowanie stare, ładniejsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!! Cytuj
Jarek C Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Napisano 23 Grudnia 2008 Pylony i zbiorniki FS 36375 a malowanie stare, ładniejsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!! Smialus , Dzięki za informację i pozdrowienia ,ja też uważam że stare malowanie było ładniejsze , szczególnie podobały mi się te jasnoszare linie na skrzydłach i kadłubie których w nowych wersjach malowań już zabrakło . Co do koloru zbiorników podwieszanych i pylonów to po analizie wielu zdjęć zdecydowanie uważam że są malowane jaśniejszą farbą czyli FS36375 i tak też postaram się je pomalować .Być może część zbiorników i podwieszeń już przemalowano na FS36270 ale myślę że pozostawienie ich w starym kolorze nie będzie błędem. Przedstawiam kilka zdjęć obrazujących moje próby uzyskania zróżnicowanych odcieni szarości na powierzchni modelu : Malowanie ciągle jest w toku , wprowadzam wiele poprawek i zmian , wiem że nie mogę zbytnio przesadzać ponieważ F-16C Block 25/32 to dość nowe maszyny i jeszcze nie zdążyły bardzo wyblaknąć Uwagi i sugestie mile widziane . Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów ...Jarek. Cytuj
mirage3 Napisano 24 Grudnia 2008 Napisano 24 Grudnia 2008 Wszystkie "szesnastki" po remontach mają 2 kolorowe kamo, a co ciekawe fabrycznie malowane są w 3 kolorowe kamo Cytuj
Jarek C Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Napisano 6 Stycznia 2009 Po dłuższej przerwie wracam do prac nad modelem , niestety pierwsze malowanie wydało mi się do kitu ,podczas malowania farba zaczęła prószyć i faktura była nie do przyjęcia , zmyłem je na szczęście bez problemu przy pomocy cleanluxa. Pomalowałem od nowa pre-shading: Potem delikatnie trysnąłem kolorem podstawowym : Następnie lakier błyszczący , kalki (niewiele ich na górnej powierzchni) i znowu lakier błyszczący, po tych czynnościach mogłem już rozpocząć najciekawszy i najtrudniejszy za razem dla mnie etap "brudzingu". Użyłem do tego celu farb olejnych Talens mocno rozcieńczonych benzyną lakową : Jutro ciąg dalszy . Pozdrawiam Wszystkich Uczestników Konkursu Jarek. Cytuj
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Napisano 7 Stycznia 2009 Witam ! Kontynuacja prac nad modelem : po pre-shaidingu pomalowałem statecznik pionowy podstawowym kolorem czyli FS 36270 , użyłem do tego celu humbrola 126 , następnie lakier bezbarwny błyszczący pod kalkomanie . Kalkomanie na stateczniku prawie gotowe Ciąg dalszy walki z brudzeniem górnej powierzchni . Czy ktoś może podpowiedzieć mi na jaki kolor powinna być pomalowana klapa wlewu paliwa do tankowania w powietrzu , pokazana za zdjęciu powyżej , przejrzałem wiele zdjęć samolotów i modeli i nadal nie wiem jaki to kolor. W instrukcji Tamiyi jest tylko zaznaczony inną barwą szarości bez nazwy koloru. Pozdrawiam Uczestników Jarek. Cytuj
Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że to coś a'la gunship gray. Cytuj
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Napisano 7 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź , gunship grey będzie chyba najbardziej prawdopodobny. U modelarza na Czeskim forum ten kolor wygląda jak szaro-srebrny : Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi