Jarek C Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Witam i Pozdrawiam Wszystkich Uczestników Konkursu !!! Postanowiłem dołączyć do grona Szanownych Uczestników ze swym modelem F -16 -stki , nie mam złudzeń by liczyć na jakieś nagrody zwłaszcza że jest tu już tyle pięknych i solidnie budowanych modeli , ale udział w tym konkursie będzie dla mnie ambicją do jak najbardziej poprawnego zbudowania i ukończenia modelu w terminie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 szczerze, nie wiem czemu ale F-16 to się nie spodziewałem kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Jedyny współczesny samolot, który mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Jedyny współczesny samolot, który mi się podoba A Sr-71 to nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 a ja nie lubię współcześniaków w ogóle i o! niemniej trzymam kciuki za efszesnaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 A Sr-71 to nie? Nie jest zły, ale raczej nie wychwalałem go tak bardzo, no raczej sobie nie przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 A nie lepiej polaka można było kupić?? Ale i tak kibicuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 A nie lepiej polaka można było kupić?? Bardzo chciałbym zbudować Polską wersję . Niestety nie ma jeszcze zestawu Naszej F-16 -stki w skali 48 , ale myślę że następny model F-16 Tamiyi będzie właśnie wersją którą używa Polska, ponieważ podział technologiczny form na to pozwala. Jedyny dostępny model dwumiejscowej wersji firmy Hasegawa : jest bardzo drogi , bardzo trudno dostępny i bardzo trudny w montażu . PS/ Dziękuję Tobie i innym za kibicowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Wiem gdzie taki lezy od dawna za 198zł. Moge komuś załatwić ale to via priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 montaż podwozia : Jest trochę śladów po wypychaczach , postaram się coś z tym zrobić i mam nadzieję że po malowaniu będą mniej widoczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Usuń może szwy, bo na każdej części prawie są Życzę powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Mam poważne wątpliwości co do schematu malowania podanego przez Tamiye , mianowicie w poniżej załączonej instrukcji podany jest trójkolorowy schemat malowania tz. góra FS 36118 ,przód i boki FS36270 i dół FS 36375 . Ja natomiast jestem prawie na 100 % pewien że nowe F-16 są malowane już tylko dwoma kolorami góra FS36118 i dół FS36270 co widać na zdjęciu załączonym poniżej . Wątpliwy jest też kolor zbiorników podwieszanych które na tym jak i na innych zdjęciach są wyraźnie jaśniejsze od FS36270 i wyglądają bardziej na FS36375. Czy instrukcja firmy Tamiya jest błędna ? Może ktoś pomoże mi w rozwiać wątpliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Ja natomiast jestem prawie na 100 % pewien że nowe F-16 są malowane już tylko dwoma kolorami góra FS36118 i dół FS36270 co widać na zdjęciu załączonym poniżej . Nie wiem jak Ty, Jarku, ale ja na tym zdjęciu ewidentnie widzę trójbarwny kamuflaż - i nie liczę tutaj koloru statecznika pionowego. Zauważ różnicę koloru przy mocowaniu osłony radaru. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Koledze chyba chodziło o zróżnicowanie kolorów bocznych i dolnych powierzchni ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Kermit Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie tematem , ta granica kolorów w okolicy osłony radaru to efekt dodatkowej metalowej osłony występującej między innymi w tej wersji F-16 . Zdjęcie poniżej . Niestety na moim modelu tych dodatkowych elementów raczej nie będzie ponieważ musiałbym zakupić , i co najistotniejsze czekać na zestaw blaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Trochę poszperałem na ten temat w necie i już chyba wiem więcej , oczywiście sama osłona radaru ma zawsze mniej lub bardziej inny kolor choćby z racji tego że jest zbudowana z innego materiału i malowana specjalną farbą . Znalazłem natomiast stronkę która wyjaśnia chyba moje wątpliwości : stare malowanie trójbarwne : http://www.lancersworld.de/eng/block30.html nowe dwubarwne : http://www.lancersworld.de/eng/hill.html nadal nie wiem tylko jaka ma być barwa zbiorników i belek podwieszanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 postęp pracy nad modelem : kabina wstępnie pomalowana , górna część osłony tablicy przyrządów pomalowana na razie tylko podkładem. pomalowane farbą podkładową skrzydło: aktualnie męczę się nad pre-shadingiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Pylony i zbiorniki FS 36375 a malowanie stare, ładniejsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Pylony i zbiorniki FS 36375 a malowanie stare, ładniejsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!! Smialus , Dzięki za informację i pozdrowienia ,ja też uważam że stare malowanie było ładniejsze , szczególnie podobały mi się te jasnoszare linie na skrzydłach i kadłubie których w nowych wersjach malowań już zabrakło . Co do koloru zbiorników podwieszanych i pylonów to po analizie wielu zdjęć zdecydowanie uważam że są malowane jaśniejszą farbą czyli FS36375 i tak też postaram się je pomalować .Być może część zbiorników i podwieszeń już przemalowano na FS36270 ale myślę że pozostawienie ich w starym kolorze nie będzie błędem. Przedstawiam kilka zdjęć obrazujących moje próby uzyskania zróżnicowanych odcieni szarości na powierzchni modelu : Malowanie ciągle jest w toku , wprowadzam wiele poprawek i zmian , wiem że nie mogę zbytnio przesadzać ponieważ F-16C Block 25/32 to dość nowe maszyny i jeszcze nie zdążyły bardzo wyblaknąć Uwagi i sugestie mile widziane . Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów ...Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Wszystkie "szesnastki" po remontach mają 2 kolorowe kamo, a co ciekawe fabrycznie malowane są w 3 kolorowe kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Po dłuższej przerwie wracam do prac nad modelem , niestety pierwsze malowanie wydało mi się do kitu ,podczas malowania farba zaczęła prószyć i faktura była nie do przyjęcia , zmyłem je na szczęście bez problemu przy pomocy cleanluxa. Pomalowałem od nowa pre-shading: Potem delikatnie trysnąłem kolorem podstawowym : Następnie lakier błyszczący , kalki (niewiele ich na górnej powierzchni) i znowu lakier błyszczący, po tych czynnościach mogłem już rozpocząć najciekawszy i najtrudniejszy za razem dla mnie etap "brudzingu". Użyłem do tego celu farb olejnych Talens mocno rozcieńczonych benzyną lakową : Jutro ciąg dalszy . Pozdrawiam Wszystkich Uczestników Konkursu Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Witam ! Kontynuacja prac nad modelem : po pre-shaidingu pomalowałem statecznik pionowy podstawowym kolorem czyli FS 36270 , użyłem do tego celu humbrola 126 , następnie lakier bezbarwny błyszczący pod kalkomanie . Kalkomanie na stateczniku prawie gotowe Ciąg dalszy walki z brudzeniem górnej powierzchni . Czy ktoś może podpowiedzieć mi na jaki kolor powinna być pomalowana klapa wlewu paliwa do tankowania w powietrzu , pokazana za zdjęciu powyżej , przejrzałem wiele zdjęć samolotów i modeli i nadal nie wiem jaki to kolor. W instrukcji Tamiyi jest tylko zaznaczony inną barwą szarości bez nazwy koloru. Pozdrawiam Uczestników Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że to coś a'la gunship gray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź , gunship grey będzie chyba najbardziej prawdopodobny. U modelarza na Czeskim forum ten kolor wygląda jak szaro-srebrny : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Bo to srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi