bulik58 Napisano Wtorek o 13:41 Napisano Wtorek o 13:41 W dniu 31.07.2026 o 08:36, makinen napisał: Śledziłem od początku. Tytaniczna praca z blaszkami- szacunek za walkę z materią. Malowanie super, ale...jestem lekko zawiedziony efektem końcowy. Odbiór zupełnie subiektywny. Zabrakło mi smaczków w postaci ładunku, gratów itd. Wiem, że nie każdy pojazd musi być obładowany jak kram kupców bławatnych, ale trochę mi tego brakuje. Druga sprawa- wiem, ze malowanie kamuflażu na mundurach łatwe nie jest. Sam przerabiałem/przerabiam i uczę się nadal. Niezbyt Twoja interpretacja pokazuje stan faktyczny. To widac na zbliżeniach. Za całośc (jeśli mogę ) dałbym szkolne 4. Fajnie i poprawnie, ale ja (subiektywnie) spodziewałem się większego łał. Co do gratów na pojeździe to przypominam, iż to Striker w wersji ATGM, w którym załoga składa się TYLKO z 4 osób bez pasażerów i wydaje mi się, iż obwieszanie go jak na bediuńskim bazarze wszystkim co idzie mija tu się z celem. Raz, że uzbrojenie pojazdu wymaga dobrej widzialności w promieniu 360 stopni, a po drugie czteroosobowa załoga nie potrzebuje, aż tyle dodatkowego sprzętu by móc funkcjonować. Dodałem po prostu tyle dodatków, by zapełnić zewnętrzne przestrzenie ładunkowe. Co do oceny ja sobie wystawiłem 3+ Nie chcąc Ci zawalać galerii przeniosłem 2 ostatnie posty tutaj . Śledziłem Twój warsztat z krótkimi przerwami od początku. Z postu na post zauważyłem iż początkowe optymistyczne huuurrra z wysokiego tonu przechodzi na coraz niższy , czyżby z powodu ,, zabawy ,, z klatką ,która dla mnie wyszła ci extracko , Z powodu tylko tobie znanemu zarzuciłeś dorabianie/montaż niektórych elementów nawet tych widocznych . Co do tematu bagaży i dodatkowego ładunku , wymiary kadłuba Strykera to długość 6,95 m z tego ponad 1 m. przypada na silnik + przedział kierowcy , szer. 2,72 m , wysk.2,64 m . Dlatego załogi wszystkich wersji tego pojazdu nie zależnie od ilości ludzi na pokładzie wykorzystują zewnętrze powierzchnie pojazdu do składania , wieszania swojego dobytku i wyposażenia . W przypadku M1134 ,Stryker tej wersji zabiera 12 tub/pojemników z pociskami rakietowymi TOW, z których 2 montowane są do wyrzutni a pozostałych 10 (każdy o długości ponad metr) jest składowanych wewnątrz przedziału. Po wystrzeleniu uzupełnia się wyrzutnię ręcznie , wszystko to łącznie z miejscem pracy dcy , dla operatora wyrzutni/działonowym składa się na taki a nie inny sposób umieszczania plecaków, kanistrów itp, itd wnętrze M1134 dł. tuby TOW to 1.16 to 1.20 przedział w wersji IFV , montaż ekwipunku na zewnątrz M1134 drut kolczasty typu Concertina, nie leży luźno na pancerzu przednim , przykład mocowanie podwójnego zestawu drutu kolczastego typu Concertina, każdy z nich waży ok 25 kg przykład brudzenia , dach też bywa wybudzony gdyż tam również porusza się obsługa 1 Cytuj
patrykd Napisano Wtorek o 18:16 Autor Napisano Wtorek o 18:16 (edytowane) 4 godziny temu, bulik58 napisał: W dniu 31.07.2026 o 08:36, makinen napisał: Śledziłem od początku. Tytaniczna praca z blaszkami- szacunek za walkę z materią. Malowanie super, ale...jestem lekko zawiedziony efektem końcowy. Odbiór zupełnie subiektywny. Zabrakło mi smaczków w postaci ładunku, gratów itd. Wiem, że nie każdy pojazd musi być obładowany jak kram kupców bławatnych, ale trochę mi tego brakuje. Druga sprawa- wiem, ze malowanie kamuflażu na mundurach łatwe nie jest. Sam przerabiałem/przerabiam i uczę się nadal. Niezbyt Twoja interpretacja pokazuje stan faktyczny. To widac na zbliżeniach. Za całośc (jeśli mogę ) dałbym szkolne 4. Fajnie i poprawnie, ale ja (subiektywnie) spodziewałem się większego łał. Co do gratów na pojeździe to przypominam, iż to Striker w wersji ATGM, w którym załoga składa się TYLKO z 4 osób bez pasażerów i wydaje mi się, iż obwieszanie go jak na bediuńskim bazarze wszystkim co idzie mija tu się z celem. Raz, że uzbrojenie pojazdu wymaga dobrej widzialności w promieniu 360 stopni, a po drugie czteroosobowa załoga nie potrzebuje, aż tyle dodatkowego sprzętu by móc funkcjonować. Dodałem po prostu tyle dodatków, by zapełnić zewnętrzne przestrzenie ładunkowe. Co do oceny ja sobie wystawiłem 3+ Nie chcąc Ci zawalać galerii przeniosłem 2 ostatnie posty tutaj . Śledziłem Twój warsztat z krótkimi przerwami od początku. Z postu na post zauważyłem iż początkowe optymistyczne huuurrra z wysokiego tonu przechodzi na coraz niższy , czyżby z powodu ,, zabawy ,, z klatką ,która dla mnie wyszła ci extracko , Z powodu tylko tobie znanemu zarzuciłeś dorabianie/montaż niektórych elementów nawet tych widocznych . Co do tematu bagaży i dodatkowego ładunku , wymiary kadłuba Strykera to długość 6,95 m z tego ponad 1 m. przypada na silnik + przedział kierowcy , szer. 2,72 m , wysk.2,64 m . Dlatego załogi wszystkich wersji tego pojazdu nie zależnie od ilości ludzi na pokładzie wykorzystują zewnętrze powierzchnie pojazdu do składania , wieszania swojego dobytku i wyposażenia . W przypadku M1134 ,Stryker tej wersji zabiera 12 tub/pojemników z pociskami rakietowymi TOW, z których 2 montowane są do wyrzutni a pozostałych 10 (każdy o długości ponad metr) jest składowanych wewnątrz przedziału. Po wystrzeleniu uzupełnia się wyrzutnię ręcznie , wszystko to łącznie z miejscem pracy dcy , dla operatora wyrzutni/działonowym składa się na taki a nie inny sposób umieszczania plecaków, kanistrów itp, itd wnętrze M1134 dł. tuby TOW to 1.16 to 1.20 przedział w wersji IFV , montaż ekwipunku na zewnątrz M1134 drut kolczasty typu Concertina, nie leży luźno na pancerzu przednim , przykład mocowanie podwójnego zestawu drutu kolczastego typu Concertina, każdy z nich waży ok 25 kg przykład brudzenia , dach też bywa wybudzony gdyż tam również porusza się obsługa Rozumiem ogólne zawiedzenie tematem. Faktycznie concertina jest tylko zwiazana w 3 punktach i polozona luźno na pancerzu. Za to plecaki są obwiązane pasami i ściągnięte napinaczem. Nie widac moze tego na zdjęciach ale tak jest. Kolo zapaasowe ma specjalną siatkę, a reszta upchana jest w pojemnikach bagażowych. Prawdą jest że w ostatnim etapie budowy chyba poszedłem po bandzie z tematem bagażu wynikało to ze znużenia tematem. Pisalem juz o tym iż zgadzam sie z tym że klatka mogłaby być bardziej przybrudzona. Jedno jest pewne, że niwpotrzebnie trudziłem się z elementami fototrawuonymi jak końcowy wfekt jest mierny. Edytowane Wtorek o 18:19 przez patrykd 1 Cytuj
bulik58 Napisano Wtorek o 18:40 Napisano Wtorek o 18:40 6 minut temu, patrykd napisał: Rozumiem ogólne zawiedzenie tematem. Faktycznie concertina jest tylko zwiazana w 3 punktach i polozona luźno na pancerzu. Za to plecaki są obwiązane pasami i ściągnięte napinaczem. Nie widac moze tego na zdjęciach ale tak jest. Kolo zapaasowe ma specjalną siatkę, a reszta upchana jest w pojemnikach bagażowych. Prawdą jest że w ostatnim etapie budowy chyba poszedłem po bandzie z tematem bagażu wynikało to ze znużenia tematem. Pisalem juz o tym iż zgadzam sie z tym że klatka mogłaby być bardziej przybrudzona. Jedno jest pewne, że niwpotrzebnie trudziłem się z elementami fototrawuonymi jak końcowy wfekt jest mierny. patrykd nie jesteś jedyną osobą która odczuwa tzw. zmęczenie tematem , ja wolę odłożyć model na bok i albo wziąć coś nowego na stół operacyjny lub powrócić do tematu za kilka dni ze świeżym spojrzeniem . Często mi to pomaga choć są modele do których mnie już nie ciągnie nic. P.S. Co do klatki ja osobiście nie podjąłbym się tego tematu, tobie wyszła bardzo dobrze 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi