szlachcik1 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 sposób co szlachcic Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Za kupiłem farbki Skleiłem wannę i wieżyczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jeżeli bacznie przyglądałeś się rozmową na forum co do barw polskich pojazdów to wiesz, a jak nie to Ci powiem, że było wiele rozważań i dyskusji na ten temat i ostatecznie mogę stwierdzić, że zakupiłeś złe farbki, najlepsze są HUMBROLE a jeżeli już Pectra to najlepsza brązową A105 a zielono oliwkową A34 (Jednrass gdzieś jeszcze pisał że z dodatkiem A112 może być?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Tomek mógł bym poprosić o numer farbek humbrola bo jutro bym się przejechał do modelarskiego i je zakupił Co do postępu w budowie zrobiłem błoto ze szpachlówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Co do postępu w budowie zrobiłem błoto ze szpachlówki Dawaj zdjęcia co do farb: oliwkowo zielony - H150, brązowy - mieszanka H10 i H61 a co do piaskowego to sam nie wiem do końca, lepiej sam wybierz najlepszy jaki uważasz, ja tam większość kolorów robię na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Baterie od aparatu się rozładowały więc dam fotki za 2 godzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli jeszcze planujesz niemiecką tankietke to ja moge powiedzieć o dwóch wersjach: 1. Luftwaffe czyli nie dużo przeróbek a zawsze tankietka inna od wszystkich , nazywali chyba Chrząszcz czy inny Chrabąszcz a główną różnicą był mg 34 ale tej wersji co ty robisz nie widziałem ( mam jakieś zdjęcia ale na papierze a skanera nie mam ) 2. Jako ciągnik i tu RPM wydał taki model z, chyba, RA 43 (???????) i nawet go robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Aaaaa ja Ci podałem barwy do polskiej wersji, zapomniałem że rozważasz niemiecką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Tomek przemyślałem barwę i pomaluje TKS na barwę polską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Skleiłem koła i wyciąłem koło napędowe i napinające z lewej strony Dziś pomyślałem że mógł bym zrobić dioramę do tego modelu dodałbym kilka zestawów figurek ale jeszcze nie wiadomo po świętach potwierdzę P.S Miałbym prośbę możecie napisać czy warto bo to by była moja pierwsza diorama i przepraszam za złą jakość zdjęcia Edytowane 23 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dam Ci taką radę zanim przykleisz zespół jezdny do reszty: Przed malowanie nie przyklejałem tego do kadłuba tylko włożyłem tak "na wcisk" i zaraz przykleiłem do tego gąsienice które połączyły to w jedną całość i następnie jak klej wysechł to odczepiłem ten zespół koła-gąsienice jako jedną część, i dzięki temu można było bardzo łatwo wszystko pomalować. Po pomalowaniu kadłuba i zespołu jezdnego wszystko skleiłem do kupy. Ty też tak spróbuj zrobić, to wiele uprości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Dziś pomyślałem że mógł bym zrobić dioramę do tego modelu dodałbym kilka zestawów figurek Diorama z tks czyli również i żołnierze Polscy, może być ciekawie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 dzięki za podpowiedz i zrobię w podobny sposób co Tomek "szlachcik" bo też nie posiadam wiertarki Kup igły do strzykawek np.: Terumo nr. 0.5 , 0.9 , 1.2. Po zamontowaniu w wiertarce są dużo lepsze od wierteł, nie topią tak plastiku i są przez to czyste, ręcznie również idealnie się wierci. Przetestowane i sprawdzone - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Każdy ma swoje sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Każdy ma swoje sposoby A czym ty robisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 24 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2008 Co do dioramy mam taki plan że Polacy będą atakować niemiecki punkt kontrolny czas akcji to 1939 a miejsce to Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Każdy ma swoje sposoby A czym ty robisz ?? 2 strona, post dziewiąty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Co do dioramy mam taki plan że Polacy będą atakować niemiecki punkt kontrolny czas akcji to 1939 a miejsce to Polska Michał spoko oko Zrób najpierw TKSa, nie rozdrabniaj się na razie, bo za chwilę, nakręcisz się na figurki i wóz pójdzie w odstawkę Dobrze, że przyjąłeś polskie malowanie, o kolorkach masz osobny temat. Ja z góry przepraszam, że jeszcze nie uzupełniłem moich kolorów z Pactry, ale nie mogę znaleźć wzornika - zadziałem gdzieś, porażka. Wrzuć foty tego co masz zrobione, uważaj przy układzie jezdnym bo górna szyna z rolkami lubi nie pasować (za krótka). Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 uważaj przy układzie jezdnym bo górna szyna z rolkami lubi nie pasować (za krótka) Miałeś za krótką? moja była znów za długa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 To któryś z nas walną byka Tomku !? Pewnie jak, bo karalce RPM kleiłem kiedyś na wyścigi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Zrobiłem błoto ze szpachlówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Michał jaki masz aparat ? Postaraj się znaleźć opcję "makro" albo "foccus" na zdjęciach szczerze mówiąc niewiele widać, przez co Twoja praca znacznie traci. Postaraj się wyostrzyć zdjęcia i znajdź na 3 źródła światła, z różnych stron. Szpachlówka nie rozpuściła Ci modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Jendrass1 Nie rozpuściła a co do aparatu ma trochę lat ale spróbuje znaleźć te opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 niestety nie znalazłem taki opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 No to bez lepszych zdjęć bądź innego, dobrego aparatu stoimy w miejscu z pracą. Z tego co się mogę dopatrzyć na powyższych fotkach myślę że przesadziłeś z błotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi