Skocz do zawartości

PKW Łotwa

sas55

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
31 minut temu, Witek Cisłak napisał:

Przy okazji jakie państwa z sił NATO  ( tak na przykładzie sił w krajach bałtyckich) nakazują zasłanianie , usuwanie itp numerów rejestracyjnych pojazdów wojskowych ? To tak w nawiązaniu do dyskusji z tematu o Meridzie i jej nieszczęsnym mocowaniu masztu.

Nie wiem jakie jeszcze ale od pewnego czasu celuje w tym Polska. Mógłbym dużo o tym pisać, ale lepiej siedzieć cicho to się zawsze cos upoluje.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez sas55

18 godzin temu, Witek Cisłak napisał:

Po obejrzeniu masy zdjęć ( coś ponad 2 tysiące) mogę zaryzykować że poza nami nikt.  Ale czasami się coś prześliźnie, tak jak ze STARAMI naszych chemików z PKW Łotwa  z czwartego zdjęcia.

To jest bardzo ciekawe zjawisko. Tak jakby niektóre typy pojazdów były ,,zwolnione'' z obowiązku zakrywania rejestracji. Łatwo znaleźć pojazdy transportowe (np. Star) i jakieś inne pomocnicze a zakaz dotyczył jedynie bojowych. Ale jest jeden wyjątek. To Rosomak. Zdjęcia z rejestracją można znaleźć. Nie wiem o co chodzi w tym wszystkim, ale zdarzają się też ,,zaniedbania'' publikujących na stronach wojskowych. Ktoś coś pominie, albo wydaje mu się, że numeru nie widać i mamy go.... Na stronach cywilnych są zdjęcia z rejestracjami i tylko trzeba kopać po różnych telewizjach lokalnych itp. Mam różne przykłady w swoich zbiorach, ale to też temat rzeka do dyskusji w innym miejscu tego forum.

Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy łotewskiego serialu.

Andrzej 

7 minut temu, sas55 napisał:

Nie wiem o co chodzi w tym wszystkim

Andrzeju, jak to o co... Nasi pożal się Boże rządzący (zarówno obecni jak i poprzedni) wciąż robią w Polsce atmosferę wojenną strasząc, że już za chwileczkę, już za momencik... 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzes napisał:

Andrzeju, jak to o co... Nasi pożal się Boże rządzący (zarówno obecni jak i poprzedni) wciąż robią w Polsce atmosferę wojenną strasząc, że już za chwileczkę, już za momencik... 

Bez żadnych politycznych podtekstów za poprzedniej władzy został zebrany cały kapitał dokumentacyjny w moich wątkach o m.in K2, K9, Abramsie. Dodatkowo w wątku o K2 jest dokumentacja do wnętrza a niech teraz kogoś wpuszczą do czołgu. Ja już nieskromnie w pewnej chwili pomyślałem, że te zakazy teraz są spowodowane tymi moimi wątkami i ktoś z dyżurujących na forum sygnalistów uprzedził MON, że modelarze zbierają kwity... ale to chyba z innych powodów te zakazy. Takich jak np. podajesz.

Jednak jak pisałem wyżej da się zebrać z większą już trudnością dalsze materiały. I dalej nad tym pracuję, ale się tym już nie chwalę z pewnych powodów. A co do wojennej atmosfery to masz rację. Już nawet wczoraj w TV widziałem materiał o plecaku ucieczkowym. W Niemczech już dawno coś podobnego wymyślili. Społeczeństwo musi być łatwosterowalne i musi mieć tematy zastępcze no i oczywiście bać się. Ale jak napisałem wyżej to raczej temat na dyskusje w innym miejscu. Dajmy Witkowi prowadzić łotewski serial.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez sas55

10 minut temu, sas55 napisał:

Społeczeństwo musi być łatwosterowalne i musi mieć tematy zastępcze no i oczywiście bać się.

Dokładnie tak.

10 minut temu, sas55 napisał:

Ale jak napisałem wyżej to raczej temat na dyskusje w innym miejscu.

Oczywiste :super:

OGIEŃ - kolejny z niebieskim kierem na białym trójkącie i tymczasowymi oznaczeniami z taśmy montażowej i niebieskiej folii.

cdn.

Pozdrowienia

Witek

PS. Politycy nie nasi więc są dopuszczalni. 😆

OGIEŃ.jpg

OGIEŃ 1.jpg

OGIEŃ 2.jpg

OGIEŃ 3.jpg

OGIEŃ 4.jpg

OGIEŃ 5.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak

ORLIK i na jednym zdjęciu INKA. ORLIK ma oznaczenie niebieski pik, tymczasowe z szarosrebrnej taśmy i zielonej folii. Nazwa na obu stronach lufy nietypowo umieszczoną bliżej przedmuchiwacza,  spowodowane jest to tym , że czołg miał inną nazwę zamalowaną czarną farbą. Na zdjęciu z ćwiczeń spod niestarannie naniesionej farby przebijają fragmenty liter wcześniejszej nazwy.

ORLIK defilada Ryga.jpg

ORLIK i INKA.png

ORLIK PKW Łotwa 1.jpg

ORLIK Ryga 1.jpg

ORLIK Ryga.jpg

ORLIK.jpg

ORLIK Ryga PKW Łotwa.jpg

• Thanks 2

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

Powiększa nam się wiedza o PKW Łotwa. Tam chyba stacjonuje kompania czołgów a wiec powinno ich być 14. Na jednym zdjęciu za INKĄ stoi czołg bez nazwy na lufie. Jak będziemy mieli całą 14-kę to postaramy się identyfikować je głębiej, bo na jednym z nich widnieje numer 51 a to jest oznaczenie z 10BKPanc. Na razie mamy 8 a jeszcze są Dmowski, Pilecki, Ponury, Hans, Husarz i ten za Inką bez nazwy. Ale z drugiej strony jest jeszcze Sobieski więc może jest coś ponad kompanię.

No to czekamy na dalsze fotki.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez sas55

Nazw będzie więcej niż 14 , a właściwie już jest więcej GRUZIN, STALKER , HUSARZ ,  HUBAL, INKA, HANS, KAIJU, BACA, ZAWISZA, WOJTEK, ORLIK, PIŁSUDSKI,  J.WIŚNIOWIECKI, R.DMOWSKI, PILECKI, SOBIESKI i OGIEŃ czyli na teraz już 17.  Początkowo czołgów bez nazw było sporo  stopniowo przybywało a od sierpnia nastąpił wysyp nazw. Część czołgów dostała nowe nazwy  w miejsce istniejących. Za jakieś 3 godzinki napiszę coś więcej.

Witek

Teraz na temat pochodzenia czołgów i coś o nazwach.

Wszystkie czołgi pochodzą z 10 Brygady Kawalerii Pancernej a można przyjąć że dokładnie z 1 batalionu brygady ( przynajmniej większość ) -świadczą o tym znaki NATO na błotnikach. I tu pierwsza niespodzianka, część czołgów nie ma widocznych znaków MLC i NATO na błotnikach, jedne zachlapane inne zamalowane ale niektóre mają je zblurowane.  Taki ORLIK na zdjęciach z defilady w Rydze ma oznaczenia i nagle na zdjęciu z oczekiwania na start defilady (z wycieczkowcem na drugim planie )  myk, cuda panie, nie ma oznaczeń.

O pochodzeniu pojazdów świadczą też oznaczenia 51  widoczne na HUSARZU i Bergepanzer 2 ( zdjęcia z wyładunku).

Teraz ilość nazw - czołgów jest 14 a nazw już 17. Wynika to z faktu że co najmniej 4 czołgi zmieniały swoje nazwy.  ORLIK, ZAWISZA, J. WIŚNIOWIECKI mają zamalowane stare nazwy , niestety nie udało mi się odczytać jakie. Natomiast były KAIJU to teraz OGIEŃ. I  nie jest to Ogień – suma obserwowalnych zjawisk towarzyszących fizyczno-chemicznemu procesowi spalania lecz upamiętnienie postaci mocno kontrowersyjnej. Szkoda czołgu.

Pozdrowienia

Witek

Zamieniłem zdjęcie na to które tu miało być , poprzednie było pomyłkowo.

Swoją drogą ostatnie nazwy namalowane są strasznie niechlujnie.

OGIEŃ ex KAIJU.jpg

A teraz coś dla spostrzegawczych - znajdź  trzy różnice na obrazkach. Najlepszym zajmuje to 0 (zero) sekund. Zdjęcia wykonane w tym samym dniu - 17 kwietnia 2025 w tym samym miejscu a różnice w ujęciu są pomijalne. Obie fotki z oficjalnych źródeł - jedna wysokiego urzędu, druga jednostki wojskowej.

Zadanie banalnie proste a sytuacja tak idiotyczna że nagrody za znalezienie różnic nie będzie

Przy okazji HANS jest oznaczony niebieskim pikiem. 🤣

PKW Łotwa – polskie zaangażowanie będzie większe.png

20250417 9.jpg

1) Józef Kuraś  "Ogień"  ,   2) napisy zrobiono kredą krawiecką lub pisakiem krawieckim                                                                                              :nauka:

Edytowane przez panmopsik

17 minut temu, panmopsik napisał:

1) "Ogień" - Józef Kuraś  ,    2) napisy zrobiono kredą krawiecką lub pisakiem krawieckim

1 Świetnie wiem kogo chcieli upamiętnić. 

2 Wątpię.

Emotikona nie skomentuję.

Pozdrawiam

Witek

9 godzin temu, panmopsik napisał:

jasne, że cenzura 

To wiemy, ale nie chodziło  dokładnie o cenzurę jako taką.

A żartować można zawsze byle z sensem.

Pozdrowienia

Witek

2 godziny temu, Witek Cisłak napisał:

To wiemy, ale nie chodziło  dokładnie o cenzurę jako taką.

A żartować można zawsze byle z sensem.

Pozdrowienia

Witek

Skoro wiecie, to możecie wprost napisać o co dokładnie chodziło ponieważ nam także nie chodziło o cenzurę jako taką. A jeżeli żart dotyczący napisów, nie został zrozumiany, to trudno i czas zakończyć tą bezsensowną wymianę zdań

Edytowane przez panmopsik

17 godzin temu, Witek Cisłak napisał:

Obie fotki z oficjalnych źródeł - jedna wysokiego urzędu, druga jednostki wojskowej.

A zapytam z ciekawości - z jakiej strony są te fotki okraszone cenzorką łapą?

ZAWISZA niebieski pik na białym trójkącie na wieży oznaczenia z taśmy montażowej i zielonej folii.  Podczas ćwiczeń Resolute Warrior nosił pomarańczowy panel identyfikacyjny na górze pojemników wieżowych i żółte wstążki na uchwytach itp. Na wozie zamontowany laserowy symulator strzelań.

Pozdrowienia 

Witek

ZAWISZA 1.jpg

ZAWISZA 2.jpg

ZAWISZA 3.jpg

ZAWISZA 4.jpg

ZAWISZA 5.jpg

ZAWISZA 6.jpg

ZAWISZA PKW Łotwa.jpg

Z1.jpg

Z2.jpg

Z4.jpg

• Thanks 1

Dzień dobry,

Ciekawa dyskusja ,,przeciwpożarowa'' się powyżej odbyła. Dobrze, że straż ppoż nie była potrzebna😀

Wracając, do spraw PKW to ZAWISZA jest bardzo ciekawy modelarsko ze względu choćby na te żółte ,,wstążeczki''.

Mamy więc kolejny pojazd i coraz bliżej do końca serialu.

Pozdrawiam

Andrzej