kzugaj Posted December 11, 2025 Share Posted December 11, 2025 Powitać Z racji iż Spit od Airfix-a mnie troszkę wymęczył to naszła mnie ochota na Jeta. Wybór był ciężki pomiędzy jednym z wielu F-14 (Tamka, HB, GWH i AMK), F-18E lub G od Meng-a a F-15 od GWH. W końcu wybór padł na Super Kocura od AMK. Zobaczymy co z tego da się ulepić. Dziś jeszcze nic nie będę dłubać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhtus Posted December 13, 2025 Share Posted December 13, 2025 Pomimo złej prasy, cały czas mam ochotę kupić sobie tego kocura, tym bardziej czekam na relację z budowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted December 14, 2025 Author Share Posted December 14, 2025 Po wstępnych przymiarkach myślę że będzie dobrze. Wnękę podwozia mam już ociosaną i nie wypycha spodu. Łączenie sekcji dziobowej ma delikatny uskok ale spodziewałem się większego bubla ale zajmę się tym jak już ogarnę sekcję dziobową i kokpit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhtus Posted December 21, 2025 Share Posted December 21, 2025 Trzeba jeszcze w sekcji dziobowej poprawić panel sondy do tankowania, bo dziwnie wygląda. A malowanie już wybrane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted December 21, 2025 Author Share Posted December 21, 2025 Wstępnie jak patrzyłem to aż mocno się to w oczy nie rzuca więc może nawet zostawię tak jak jest. Malowanie będzie takie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhtus Posted December 21, 2025 Share Posted December 21, 2025 (edited) Jak patrzę, to poprawienie tego przy opcji ze schowaną sondą, będzie stosunkowo proste. Pozazdrościłem trochę, a że trafiła się okazja to też sobie sprawiłem tego kocura Niestety żadne malowanie pudełkowe mi nie podchodzi i szukam jakiś kalek, najlepiej low vis i nic nie ma, a jak już się coś trafi, to w cenie połowy samego modelu. Nie masz czasem jakiś zbędnych kalek? Edited December 22, 2025 by arhtus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted December 23, 2025 Author Share Posted December 23, 2025 Do D mam zestaw od Tamki i HB. Tak na szybko oglądałem Dziubek dzisiaj i porównywałem że zdjęciem i wygląda na to że jest wycięcie w otworze do sondy które wystarczy zaszpachlować i może się obejść bez rycia. Panele od sądy mają prawidłowy kształt na pierwszy rzut oka. Jak znajdę chwilę w święta to dokładnie spr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhtus Posted December 23, 2025 Share Posted December 23, 2025 (edited) Sam kształt panelu to jest w miarę ok, ale chodzi o samo położenie. Panel sondy od strony kokpitu zaczyna się w dobrym miejscu, ale potem idzie pod zbyt dużym kątem do góry, przez co dolny przedni róg panelu wypada już prawie na równi z tym załamaniem linii na osłonie radaru. Po prostu przednia część panelu sondy jest zbyt wysoko. Widać to dobrze jak porównasz górną linię panelu z tą linią poszycia biegnącą od owiewki. Te dwie linie powinny być prawie równoległe, a one są dość mocno skoszone. Jak się o tym nie wie to to nie gryzie tak w oczy, ale jak się już o tym dowiesz to trochę gryzie Nie mam też przekonania do kalek na panele w kokpicie, czy one nie powinny być po prostu czarne? Edited December 23, 2025 by arhtus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted December 24, 2025 Author Share Posted December 24, 2025 Przyjrzę się temu dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted January 2 Author Share Posted January 2 Coś tam udało się podłubać. Niby ten model miał być lepszy od Tamki a wydaje mi się że mniej problemów miałem ze Spitem od Airfix-a. Szpachla, dłuto i ściernidło twoim przyjacielem. Na oparcie nakleiłem chusteczkę aby nadać mu troche faktury I nawet jakoś to wygląda- na szybko maźnięte markerem od AK. I reszta- linie podziału w okolicy sondy do tankowania zalane rzadkim CA. Jakby któryś kolega miał dobre rysunki plany tej sekcji to byłbym bardzo wdzięczny. Może w poniedziałek uda mi się to pomalować i poskładać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts