Jump to content

F-14D Super Tomcat AvantGarde Model Kits | No. 88009 | 1:48

kzugaj
 Share

Recommended Posts

Powitać

Z racji iż Spit od Airfix-a mnie troszkę wymęczył to naszła mnie ochota na Jeta.

Wybór był ciężki pomiędzy jednym z wielu F-14 (Tamka, HB, GWH i AMK), F-18E lub G od Meng-a a F-15 od GWH.

W końcu wybór padł na Super Kocura od AMK.

Zobaczymy co z tego da się ulepić. 

Dziś jeszcze nic nie będę dłubać.

image.thumb.png.695e99ac9682807f1f5ae8b931e56fc1.png

• Like 1

Po wstępnych przymiarkach myślę że będzie dobrze.

Wnękę podwozia mam już ociosaną i nie wypycha spodu.

Łączenie sekcji dziobowej ma delikatny uskok ale spodziewałem się większego bubla ale zajmę się tym jak już ogarnę sekcję dziobową i kokpit.

Jak patrzę, to poprawienie tego przy opcji ze schowaną sondą, będzie stosunkowo proste.   

Pozazdrościłem trochę, a że trafiła się okazja to też sobie sprawiłem tego kocura 😁

Niestety żadne malowanie pudełkowe mi nie podchodzi i szukam jakiś kalek, najlepiej low vis i nic nie ma, a jak już się coś trafi, to w cenie połowy samego modelu. 

Nie masz czasem jakiś zbędnych kalek?  

Edited by arhtus

Do D mam zestaw od Tamki i HB. 

Tak na szybko oglądałem Dziubek dzisiaj i porównywałem że zdjęciem i wygląda na to że jest wycięcie w otworze do sondy które wystarczy zaszpachlować i może się obejść bez rycia. 

Panele od sądy mają prawidłowy kształt na pierwszy rzut oka. 

Jak znajdę chwilę w święta to dokładnie spr. 

Sam kształt panelu to jest w miarę ok, ale chodzi o samo położenie. 

Panel sondy od strony kokpitu zaczyna się w dobrym miejscu, ale potem idzie pod zbyt dużym kątem do góry, przez co dolny przedni róg panelu wypada już prawie na równi z tym załamaniem linii na osłonie radaru. Po prostu przednia część panelu sondy jest zbyt wysoko. 

Widać to dobrze jak porównasz górną linię panelu z tą linią poszycia biegnącą od owiewki. Te dwie linie powinny być prawie równoległe, a one są dość mocno skoszone.

Jak się o tym nie wie to to nie gryzie tak w oczy, ale jak się już o tym dowiesz to trochę gryzie 😄 

Nie mam też przekonania do kalek na panele w kokpicie, czy one nie powinny być po prostu czarne? 

Edited by arhtus

• 2 weeks later...

Coś tam udało się podłubać.

Niby ten model miał być lepszy od Tamki a wydaje mi się że mniej problemów miałem ze Spitem od Airfix-a.

Szpachla, dłuto i ściernidło twoim przyjacielem.

Na oparcie nakleiłem chusteczkę aby nadać mu troche faktury I nawet jakoś to wygląda- na szybko maźnięte markerem od AK.

2033578544_WhatsAppImage2026-01-02at22_07.55(1).jpeg.03e35d8c543098468944878cff7cb475.jpeg

I reszta- linie podziału w okolicy sondy do tankowania zalane rzadkim CA.

Jakby któryś kolega miał dobre rysunki plany tej sekcji to byłbym bardzo wdzięczny.

643945699_WhatsAppImage2026-01-02at22_07_55.thumb.jpeg.143251f65d6630ac0f8556c2a4a35fcf.jpeg 

Może w poniedziałek uda mi się to pomalować i poskładać.