rtoipmodest Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Skąd pomysł na malowanie tych kół na piaskowo? W Vielindenie są foty wozów z 3rd Inf. Pokrywy schowków w kolorze piaskowym bo na nich był kod jednostki i czerwone paski. Kolor piaskowy jak mniemam pochodził z palety kamo MERDC. Reszta wozu w Forest Green. A może wolałbyś pojazd z 2(FWD) AD z Free Lion 88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Skąd pomysł na malowanie tych kół na piaskowo? Stąd, że na wzorniku od montexu są pokazane jako piaskowe. Oraz na niektórych zdjęciach sprawiają wrażenie piaskowych, choć może to być równie dobrze zakurzenie. W Vielindenie są foty wozów z 3rd Inf. Pokrywy schowków w kolorze piaskowym bo na nich był kod jednostki i czerwone paski. Kolor piaskowy jak mniemam pochodził z palety kamo MERDC. Reszta wozu w Forest Green. Dobrze wiedzieć. Czyli te pokrywy na piaskowy.... Choć tu ponownie rozbieżność źródeł i wersji.... A może wolałbyś pojazd z 2(FWD) AD z Free Lion 88 Za późno. Choć sporo po czasie zorientowałem się w jednym błędzie (swoim) z oznaczaniem. Do tego kalki momentami mnie zabijają- szczególnie niektóre. Zastanawiam się, co z tym fantem zrobić. Bo się kalki praktycznie rozpadły miejscami :/ Reakcje na płyny i ich grubość zabijają. Jutro jak będę miał lepsze oświetlenie porobię zdjęcia. PS nareszcie coś się zaczyna dziać w warsztacie - a już się obawiałem, że temat "zemrze" ;) Ferie Na uczelnie wolne (całkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Na początek- pomalowane gumki na gąskach: Nie wiedzieć, czemu reakcja zachodziła po dokładnym umyciu gąsienic. Efekty widać na zdjęciach. Ale mi się osobiście podoba. Następnie. Model pomalowany kolorem bazowym z zaczętą pozostałą częścią malowania i kalkami. Kalki TRAGEDIA- zwijają się w kontakcie z płynami do kalek, grube, łamią się, kruszą itp. itd. Jedna kalka wyszła nieźle Druga gorzej Trzeciej się bardziej nie dało uratować Trzeba będzie zrobić teraz jakieś sensowne ślady użytkowania, które zamaskują ten brak.... Tu zorientowałem się, że strzeliłem babola malując złe oznaczenie Ale nie będę tego zmieniał- chyba. Reszta modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Wydaje mi się, że nie zabardzo przygotowałeś się merytorycznie do tego projektu. Inaczej nie biadoliłbys nad kalkami. To tymczsowe znaki umieszczne na pojazdach na czas ćwiczeń. Jedni byli Orange drudzy Blue Forces. W czasie REFORGERa 88 w miejsce Orange wprowadzono Gold. Czyli każda jednostka miała swój numerek. Były to kawały folii lub plastiku, mocowano je do pojazdów taśmą klejącą (kolor zielony). Oczywiście się odklejały itd. Forest Green mnie nie przekonuje, a guma chroniąca fartuch do pływania jest po prostu tragiczna. Tak samo wyglada to w modelu Revella w 72 Chyba masz tego Verlindena - tam widać ładnie jak to wygladało. Specjalnie dla Ciebie foto z 87r: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Wydaje mi się, że nie zabardzo przygotowałeś się merytorycznie do tego projektu. Inaczej nie biadoliłbys nad kalkami. To tymczsowe znaki umieszczne na pojazdach na czas ćwiczeń. Jedni byli Orange drudzy Blue Forces. W czasie REFORGERa 88 w miejsce Orange wprowadzono Gold.Czyli każda jednostka miała swój numerek. Były to kawały folii lub plastiku, mocowano je do pojazdów taśmą klejącą (kolor zielony). Oczywiście się odklejały itd. Kwestia określenia przygotowania merytorycznego. Tak po prawdzie ograniczam się do przyswojenia maksymalnej ilości wyszukanej fotograficznej "dokumentacji"- czyli wszelkie "walkround-y" itp. A tego, że te oznaczenia były tymczasowe nie wiedziałem. Forest Green mnie nie przekonuje, a guma chroniąca fartuch do pływania jest po prostu tragiczna. Tak samo wyglada to w modelu Revella w 72 Chyba masz tego Verlindena - tam widać ładnie jak to wygladało. Specjalnie dla Ciebie foto z 87r Kolor jest w rzeczywistości przekłamany. Chwilowy brak statywu + mieszane oświetlenie (dzienne + żarowe + błyskowe) mocno przekłamuje kolorystykę- do tego nie ruszałem balansu bieli. Gumy będę jeszcze zmieniał- tu mam pewien pomysł. Zobaczymy, jak wyjdzie [edit] Udało się sukces- jutro foty [/edit] Verlindena nie posiadam, ale mam do niego chwilowo dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Po washu i rozjaśnianiu krawędzi: Na dwóch zdjęciach widać jak picasa ingeruje w kolorystykę. Jedno zdjęcie to jpg z aparatu, a drugie to raw. Może trochę za bardzo rozjaśniłem krawędzie, ale tak mi się podoba ostatnio ;) Zabrałem się też za robienie prostej podstawki, co by się model nie zniszczył przy przenoszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Koniec (kliknij zdjęcie aby zobaczyć galerię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi